Budapest     2021-01-24   Csatlakozz hozzánk facebookon
Parragh bejelentette: újabb csapás az önkormányzatokra 
Nem vethetnek ki új adókat, a meglévőket pedig nem emelhetik egy tegnapi kormányrendelet értelmében.

Mintha Parragh László kottájából játszana mostanában a kormány: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az elmúlt időben elég drasztikus intézkedéseket szorgalmazott a kormánynál, melyekkel könnyíteni lehet a vállalkozások terhein a járványidőszak alatt, ugyanakkor komoly összegektől fosztja meg a települési önkormányzatokat. Ezek közül most azt fogadta meg a kormány, hogy a helyhatóságok ne emelhessék a helyben kivetett adókat, és ne változtathassanak a kedvezményeken. Magyarul befagyasztották a helyi adózást. Azzal az indokkal, hogy levegőhöz kell juttatni a vállalkozásokat.

Természetesen el lehet gondolkodni azon, hogy ezek az ötletek valóban a kamarai elnök fejében születtek-e meg, vagy csak szinkronhangként funkcionál, és általa viszik be a közbeszédbe ezeket a témákat, mielőtt kormánydöntés születne, mindenesetre tény, hogy a kamarai elnök javaslatai közül nem egyet fogadott már el a kormány. Lapunk írta meg elsőként, hogy Parragh a vendéglátóhelyek, szállásadók kieső bevételeinek pótlását kérte a kormánytól, tekintettel a járvány miatt megcsappant forgalomra. A bértámogatást, foglalási díj részbeni pótlását célzó kormányzati csomagról aztán cikkünk megjelenése után pár órával már maga a miniszterelnök, Orbán Viktor számolt be.

Parragh egy másik nyilatkozatában pedig a helyi adók befagyasztásának szükségessége mellett érvelt, miszerint a kis- és középvállalkozások túlélésének ez az egyik eszköze. És láss csodát, a tegnapi Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet:

A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Azon túl, hogy befagyasztják az adókat, és érintetlenül kell hagyni a mentességeket, kedvezményeket, még azt is tartalmazza a rendelet, hogy új adó kivetésével sem lehet pótolni a kieső összegeket. Márpedig erre megvolt az esély: a járvány fékezi a gazdaságot, a cégek kevesebb bevételhez jutnak, így csökken az adóalapjuk is, ami alapján fizetik a közterheket.

Egy nagy, de eddig beteljesítetlen kérése volt még Parraghnak, ez pedig az iparűzési adófizetési kötelezettség felfüggesztése 2021-re, sőt, már az idei évre is. Utóbbi úgy oldható meg, hogy a már teljesített befizetéseket a 2021 után keletkező adókötelezettségben lehetne elszámolni. Erről a javaslatról még nem született kormánydöntés, sőt, kormányzati illetékesek szerint nem is tárgyalta azt a kormányt, bár a kamarai elnök szerint "gondolkodás folyik" arról. Az biztos, hogy ez lenne a legnagyobb horderejű változás a helyi adózásban: mintegy 800-1000 milliárd forinttól esnének el a települések. De nem csak azok, mivel egy idei törvénymódosítás értelmében az iparűzési adó a megyei önkormányzatokhoz folyik be a kormány által kijelölt kiemelt fejlesztési térségekben.

A helyi adókról szóló törvény szabályozza, hogy milye adókat vethetnek ki az önkormányzatok. A generális szabály a következő:

A települési önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket más törvény nem tilt. A települési önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá - e minőségére tekintettel - vállalkozó.

A törvény egyben rögzíti a vagyoni, illetve kommunális jellegű adófajtákat. Az előbbi kategóriába tartozik az építményadó, a telekadó, az utóbbiba a magánszemély által fizetendő kommunális adó és az idegenforgalmi adó. Mindezeken túl pedig ki lehet vetni iparűzési adót is.

A jogszabály az adó mértékéről is rendelkezik. Az építményadónál azt írja elő, hogy a négyzetméter alapon megállapított adó mértékének felső határa 1100 forint, a korrigált forgalmi értéknél pedig annak 3,6 százaléka. A telekadónál 200 forintban, illetve 3 százaléknál húzza meg a határt. A kommunális adónál évi 17 000 forint a limit adótárgyanként, az idegenforgalmi adónál személyenként és vendégéjszakánként 300 forint, illetve a szállásdíj alapú számításnál az adóalap 4 százaléka. Az iparűzési adó esetében pedig az adóalap 2 százaléka, ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén pedig napi 5000 forint a határ.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden település minden adót kivet, és a maximumot próbálja beszedni az adóalanyoktól, de például az iparűzési adó esetében elmondható, hogy a legtöbb önkormányzat 2 százalékot szed be.

Legutolsó információnk az önkormányzati adóbevételekről a 2019-es költségvetésről szóló zárszámadásból származik. Abban az évben a települések helyi adókból 971,5 milliárd forint bevételre tettek szert, az eredetileg tervezett 913,3 milliárdhoz képest. Előtte évben 891 milliárd forint folyt be. A gépjárműadót külön soron tartják nyilván, ebből tavaly 33,7 milliárdot könyveltek el - de mint jeleztük, ez a bevétel már teljes egészében a központi büdzsét gazdagítja.

A funkcionális megoszlás szerinti költségvetési mérleg pedig azt mutatja, hogy 2019-ben a vagyoni típusú adókból 166,5 milliárd forint bevételük származott.

Még egy fontos megállapítást idézünk a zárszámadásból:

Az államháztartás helyi önkormányzati alrendszerének 2019. évi pénzforgalmi hiánya 76,3 milliárd forintot tett ki, mely 122,3 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezett 198,6 milliárd forintos hiányhoz képest. A javulás többek között a vártnál magasabb helyi iparűzési adóbevétellel magyarázható.

Ez is azt támasztja alá, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának alappillére a helyiadó-bevétel. Így van ezzel a főváros is. Cikkünk készültekor a budapesti városvezetés még nem reagált a kormányrendeletre, Karácsony Gergely főpolgármester legfrissebb bejegyzése a közösségi oldalán két nappal ezelőtti, mégis idézhető, mert kapcsolódik a témánkhoz:

Egyetlen térségbeli kormány sem vont el forrásokat az önkormányzatoktól. Sem a Visegrádi 4-ek, sem Ausztria. Sőt, Csehországban és Ausztriában még plusz támogatást is nyújtott a kormány a járványhelyzet miatt bajba került önkormányzatoknak. Ezzel szemben az Orbán-kormány forrásokat von el, adókat emel, közben pedig a propagandamédia teljes erejét bevetve szidja az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. A városok kivéreztetése nem kormányzás!

A budapesti önkormányzat amúgy tavaly iparűzési adóból - amely a kerületek és a főváros közti megosztás alapján kerül be a költségvetésbe - csaknem 164 milliárd forintot kapott. Az építményadó soron 76,7 millió forint szerepel, idegenforgalmi adóból pedig 130 millió forinthoz jutottak.

A kormány Parraghtól függetlenül is lelkesen babrálja a helyi adóztatás rendszerét. A jövő évi költségvetést megalapozó törvényben törölték el például az adófeltöltési kötelezettséget, amivel az önkormányzatok likviditását befolyásolták érdemben, mivel december helyett csak májusban látnak leghamarabb pénzt a gazdasági társaságoktól, amelyeknek 100 millió forint feletti a nettó árbevételük. Cserébe a jogalkotó lazított az önkormányzati likviditási hitel felvételének szabályozásán.

Azzal is odacsaptak a településeknek, hogy az addig megosztott gépjárműadót teljes egészében a központi költségvetésbe irányították. A szolidaritási hozzájárulás (amellyel a nagyobb adóerőt képviselő települések finanszírozzák törvényileg a kisebbeket) emelése is része az önkormányzati források átrendezésének. Érzékeltetjük, hogy mit jelent mindez: a jövő évi költségvetésben a helyi önkormányzatok befizetése soron 160 milliárd forint szerepel (és ezt az összeget tüntetik fel a további évekre is), míg idén még csak 43 milliárd forint mozgott ezen a jogcímen.
Forrás: mfor
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Óriási bejelentés: A kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését Debrecenben
Miközben sorra dőlnek be a vállakozások, milliárdokkal tömi saját cégeit a kormány
Egyetlen nap is elegendő ahhoz, hogy látható legyen a kormány gazdasági mentőintézkedéseinek természete. Szombaton egy olyan intézkedésre sem derült fény, amelyek a csődközelbe sodródo...
  
1900 vakcina veszett oda, mert egy takarító véletlen kihúzta a fagyasztót
1900 adag Moderna vakcina semmisült meg Bostonban, miután a takarító véletlen kihúzta a fagyasztó zsinórját, írja az ABC.A VA Boston Healthcare System szóvivője, Kyle Toto jelentette, hogy...
  
Oszd meg Te is - kiadatás ellen küzdenek Angliában, Magyarországon unokázós csalás miatt keresik őket
Két magyar házaspár is a kiadatás ellen küzd Angliában, mert Magyarországon unokázós csalás miatt keresik őket, írja a Daily Mail.A sheffieldi Horváth Ernőt és Marinát, illetve a szint...
  
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben
A DVTK tulajdonosváltásával már az NB I. harmadához köze van az ország leggazdagabb emberének, de az alacsonyabb osztályokban és a határon túl is könnyű belefutni Mészáros L...
  
Óriási a botrány: két belvárosi vendéglátót is bezáratott a rendőrség Budapesten
Az egyik egységben alkoholt árultak az utcán gyülekezőknek, a másikban több mint harmincan tartózkodtak.Több mint százan gyűltek össze január 22-én 18 óra után egy erzsébetvárosi ven...
  
Közzétették a hivatalos listát: ezek az államtitkárok kaptak milliós prémiumot tavaly
Kiderült, hogy összesen 19 államtitkár kapott jutalmat tavaly.A K-Monitor bukkant rá arra, hogy a 2020-as évben nyújtott teljesítményéért összesen 19 államtitkár érdemelte ki azt, hogy ...
  
Ukrajna vörös zónába sorolta Magyarországot - mutatjuk ez mit jelent
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közbe...
  
Csúnya baleset: totálkárosra tört egy Mustang Nyíregyházán
Felborult egy Mustang autó Nyíregyháza belvárosában. A Blikk információi szerint szombat kora délután Nyíregyháza belvárosában a Hunyadi utcánál kanyarodás közben megcsúszott eg...
  
Gyászol Orbán Viktor
Orbán Viktor a közösségi oldalán búcsúzott.A magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentkezett egy újabb bejegyzéssel, ami ezúttal nem a koronavírus-járvánnyal és annak megfékezé...
  
Több mint 20 milliárd forintért vett reklámot az állam a TV2-nél tavaly
Legalább kilencszer többet költött a TV2-nél az állam tavaly, mint a hasonló, vagy nagyobb nézettségű RTL Klubnál, közölte a Média1. Míg az RTL Magyarország nyilvánosságra hozta, hog...
  
Mi történt? - Biztonsági okok lassítják az uniós vakcinastratégiát
Hiába volt előrelátó az Európai Unió, a vakcinákért zajló, egyre keményebb küzdelemben eltaktikázta magát. Miközben Brüsszel ragaszkodik az alapos, de lassú minőségbiztosít...
  
Jogilag rendben van, hogy Schobert Norbi magánnyomozót állít a kommentelőkre
Az utóbbi idők egyik legforróbb témája, hogy Tóth Gabi kirúgatott egy embert a munkahelyéről, mert az neki nem tetsző kommentet hagyott az egyik posztja alatt. Ezt követően Schober...
  
Az adófizetők tarthatják fent az adófizetők pénzéből épített szombathelyi stadiont
A járványhelyzet közepén, a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint a Haladás Sportkomplexum üzemeltetését átveszi a szombathelyi önkormányza...
  
A kormány már tíz éve családközpontú kormányzást folytat
A magyar az egyik legcsaládcentrikusabb nemzet, de az európai emberek többsége is fontos értéknek tartja a családot - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden egy on...
  
Fidesz: Megkérjük a Gyurcsány-pártot, hogy fejezze be a hazudozást
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása Gy. Németh Erzsébet (DK) nyilatkozatáraMegkérjük a Gyurcsány-pártot, hogy fejezze be a hazudozást, a hírgyártást és zavarkeltést, mert...
  
Fidelitas: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára megjeleníti a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok minden gátlástalan tulajdonságát
Jakab Péter, a Jobbik elnöke elárulta pártja választóit és tagjait, amikor szövetségre lépett Gyurcsány Ferenccel - hangsúlyozta Illés Boglárka.A Fidelitas elnöke az ellenzéki párt XI...
  
Máshol már kötelező az FFP2 maszk - mi történik ha itthon is kötelező lesz?
A fokozódó járványveszély és az új mutációk miatt Ausztriában az átlagos textilmaszkot már órákon belül profi maszkra kell cserélni. Sebastian Kurz kancellár múlt vasárnap jelentett...
  
Kecskemét: Elgázoltak egy kislányt, az autós elhajtott a helyszínről
A Kecskeméti Rendőrkapitányság az állampolgárok segítségét kérik egy autó és sofőrjének megtalálása érdekében.A rendőrség nyomozást folytat segítségnyújtás elmulasztása miatt...
  
Óriási botrány: Dúró Dóra: feljelentem magam - lemond mentelmi jogáról
Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese közösségi oldalán tett közzé egy tájékoztatást.A politikus a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy tegnap szándékosan megszegte a kijár...
  
Rendőrök oszlatták fel a tömeget a Madách téren
Tucatnyi rendőr szállt ki a budapesti Madách térre, miután a Központ nevű szórakozóhely előtt tömeges utcai buli alakult ki péntek este.A Noizz-nak beszámoló résztvevők szerint szép s...
  
Botrány: Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó...
„Titokban egyeztetett Gyurcsány, Karácsony és Alföldi” - hirdette a Magyar Nemzet szeptemberben. Ha viszont ma valaki felkeresi a cikket, a lenti kép fogadja A lap külön helyreigazítá...
  
Nyomkövetőt kapott a magyar milliárdos
Bűnügyi felügyeletet rendelt el a Nyíregyházi Járásbíróság Bige Lászlónak: a vesztegetés és hűtlen kezeléssel gyanúsított milliárdos április végéig csak engedéllyel hagyhatja el...
  
Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
El sem kezdték a magyar hatóságok az orosz vakcina klinikai vizsgálatát, az engedélyt az orosz dokumentáció alapján adták ki, írja a Népszava. A december végén leszállított 6000 adag S...
  
Az adófizetők tarthatják fent az adófizetők pénzéből épített szombathelyi stadiont
A járványhelyzet közepén, a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint a Haladás Sportkomplexum üzemeltetését átveszi a szombathelyi önkormányza...
  
19 államtitkár kapott milliós prémiumot tavaly
2020-ban 19 államtitkárt kapott motivációs elismerést, azaz plusz egy hónapnyi fizetést, 58 pedig nem, számolt be a K-monitor. A juttatás definíciója: "kompetenciájára, speciális képess...
  
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának kiadásai „külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhetnek az előirányzattól” – mondja ki a péntek este megjelent kormány...
  
Hivatalos: lélegeztetőgépeket adunk ajándékba Ukrajnának
A magyar kormány ötven lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.A közl...
  
Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere
A nemzeti kisebbségek jogaiért indult európai uniós aláírásgyűjtés kudarca miatt Pitvaroson az összes intézményről levették a zászlókat. Több felvidéki településen hasonlóan demon...
  
Müller Cecília: Még borzasztó messze vagyunk
Az előző 24 órában 185 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – tájékoztatott az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert...
  
Botrány: 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében
A 2018-as országgyűlési választásokon indult, de mandátumot nem nyert pártokkal szemben 47 büntetőeljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ügyek között szerepel k...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Parragh bejelentette: újabb csapás az önkormányzatokra
Nem vethetnek ki új adókat, a meglévőket pedig nem emelhetik egy tegnapi kormányrendelet értelmében.

Mintha Parragh László kottájából játszana mostanában a kormány: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az elmúlt időben elég drasztikus intézkedéseket szorgalmazott a kormánynál, melyekkel könnyíteni lehet a vállalkozások terhein a járványidőszak alatt, ugyanakkor komoly összegektől fosztja meg a települési önkormányzatokat. Ezek közül most azt fogadta meg a kormány, hogy a helyhatóságok ne emelhessék a helyben kivetett adókat, és ne változtathassanak a kedvezményeken. Magyarul befagyasztották a helyi adózást. Azzal az indokkal, hogy levegőhöz kell juttatni a vállalkozásokat.

Természetesen el lehet gondolkodni azon, hogy ezek az ötletek valóban a kamarai elnök fejében születtek-e meg, vagy csak szinkronhangként funkcionál, és általa viszik be a közbeszédbe ezeket a témákat, mielőtt kormánydöntés születne, mindenesetre tény, hogy a kamarai elnök javaslatai közül nem egyet fogadott már el a kormány. Lapunk írta meg elsőként, hogy Parragh a vendéglátóhelyek, szállásadók kieső bevételeinek pótlását kérte a kormánytól, tekintettel a járvány miatt megcsappant forgalomra. A bértámogatást, foglalási díj részbeni pótlását célzó kormányzati csomagról aztán cikkünk megjelenése után pár órával már maga a miniszterelnök, Orbán Viktor számolt be.

Parragh egy másik nyilatkozatában pedig a helyi adók befagyasztásának szükségessége mellett érvelt, miszerint a kis- és középvállalkozások túlélésének ez az egyik eszköze. És láss csodát, a tegnapi Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet:

A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Azon túl, hogy befagyasztják az adókat, és érintetlenül kell hagyni a mentességeket, kedvezményeket, még azt is tartalmazza a rendelet, hogy új adó kivetésével sem lehet pótolni a kieső összegeket. Márpedig erre megvolt az esély: a járvány fékezi a gazdaságot, a cégek kevesebb bevételhez jutnak, így csökken az adóalapjuk is, ami alapján fizetik a közterheket.

Egy nagy, de eddig beteljesítetlen kérése volt még Parraghnak, ez pedig az iparűzési adófizetési kötelezettség felfüggesztése 2021-re, sőt, már az idei évre is. Utóbbi úgy oldható meg, hogy a már teljesített befizetéseket a 2021 után keletkező adókötelezettségben lehetne elszámolni. Erről a javaslatról még nem született kormánydöntés, sőt, kormányzati illetékesek szerint nem is tárgyalta azt a kormányt, bár a kamarai elnök szerint "gondolkodás folyik" arról. Az biztos, hogy ez lenne a legnagyobb horderejű változás a helyi adózásban: mintegy 800-1000 milliárd forinttól esnének el a települések. De nem csak azok, mivel egy idei törvénymódosítás értelmében az iparűzési adó a megyei önkormányzatokhoz folyik be a kormány által kijelölt kiemelt fejlesztési térségekben.

A helyi adókról szóló törvény szabályozza, hogy milye adókat vethetnek ki az önkormányzatok. A generális szabály a következő:

A települési önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket más törvény nem tilt. A települési önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá - e minőségére tekintettel - vállalkozó.

A törvény egyben rögzíti a vagyoni, illetve kommunális jellegű adófajtákat. Az előbbi kategóriába tartozik az építményadó, a telekadó, az utóbbiba a magánszemély által fizetendő kommunális adó és az idegenforgalmi adó. Mindezeken túl pedig ki lehet vetni iparűzési adót is.

A jogszabály az adó mértékéről is rendelkezik. Az építményadónál azt írja elő, hogy a négyzetméter alapon megállapított adó mértékének felső határa 1100 forint, a korrigált forgalmi értéknél pedig annak 3,6 százaléka. A telekadónál 200 forintban, illetve 3 százaléknál húzza meg a határt. A kommunális adónál évi 17 000 forint a limit adótárgyanként, az idegenforgalmi adónál személyenként és vendégéjszakánként 300 forint, illetve a szállásdíj alapú számításnál az adóalap 4 százaléka. Az iparűzési adó esetében pedig az adóalap 2 százaléka, ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén pedig napi 5000 forint a határ.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden település minden adót kivet, és a maximumot próbálja beszedni az adóalanyoktól, de például az iparűzési adó esetében elmondható, hogy a legtöbb önkormányzat 2 százalékot szed be.

Legutolsó információnk az önkormányzati adóbevételekről a 2019-es költségvetésről szóló zárszámadásból származik. Abban az évben a települések helyi adókból 971,5 milliárd forint bevételre tettek szert, az eredetileg tervezett 913,3 milliárdhoz képest. Előtte évben 891 milliárd forint folyt be. A gépjárműadót külön soron tartják nyilván, ebből tavaly 33,7 milliárdot könyveltek el - de mint jeleztük, ez a bevétel már teljes egészében a központi büdzsét gazdagítja.

A funkcionális megoszlás szerinti költségvetési mérleg pedig azt mutatja, hogy 2019-ben a vagyoni típusú adókból 166,5 milliárd forint bevételük származott.

Még egy fontos megállapítást idézünk a zárszámadásból:

Az államháztartás helyi önkormányzati alrendszerének 2019. évi pénzforgalmi hiánya 76,3 milliárd forintot tett ki, mely 122,3 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezett 198,6 milliárd forintos hiányhoz képest. A javulás többek között a vártnál magasabb helyi iparűzési adóbevétellel magyarázható.

Ez is azt támasztja alá, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának alappillére a helyiadó-bevétel. Így van ezzel a főváros is. Cikkünk készültekor a budapesti városvezetés még nem reagált a kormányrendeletre, Karácsony Gergely főpolgármester legfrissebb bejegyzése a közösségi oldalán két nappal ezelőtti, mégis idézhető, mert kapcsolódik a témánkhoz:

Egyetlen térségbeli kormány sem vont el forrásokat az önkormányzatoktól. Sem a Visegrádi 4-ek, sem Ausztria. Sőt, Csehországban és Ausztriában még plusz támogatást is nyújtott a kormány a járványhelyzet miatt bajba került önkormányzatoknak. Ezzel szemben az Orbán-kormány forrásokat von el, adókat emel, közben pedig a propagandamédia teljes erejét bevetve szidja az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. A városok kivéreztetése nem kormányzás!

A budapesti önkormányzat amúgy tavaly iparűzési adóból - amely a kerületek és a főváros közti megosztás alapján kerül be a költségvetésbe - csaknem 164 milliárd forintot kapott. Az építményadó soron 76,7 millió forint szerepel, idegenforgalmi adóból pedig 130 millió forinthoz jutottak.

A kormány Parraghtól függetlenül is lelkesen babrálja a helyi adóztatás rendszerét. A jövő évi költségvetést megalapozó törvényben törölték el például az adófeltöltési kötelezettséget, amivel az önkormányzatok likviditását befolyásolták érdemben, mivel december helyett csak májusban látnak leghamarabb pénzt a gazdasági társaságoktól, amelyeknek 100 millió forint feletti a nettó árbevételük. Cserébe a jogalkotó lazított az önkormányzati likviditási hitel felvételének szabályozásán.

Azzal is odacsaptak a településeknek, hogy az addig megosztott gépjárműadót teljes egészében a központi költségvetésbe irányították. A szolidaritási hozzájárulás (amellyel a nagyobb adóerőt képviselő települések finanszírozzák törvényileg a kisebbeket) emelése is része az önkormányzati források átrendezésének. Érzékeltetjük, hogy mit jelent mindez: a jövő évi költségvetésben a helyi önkormányzatok befizetése soron 160 milliárd forint szerepel (és ezt az összeget tüntetik fel a további évekre is), míg idén még csak 43 milliárd forint mozgott ezen a jogcímen.
Forrás: mfor
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Óriási bejelentés: A kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését Debrecenben
14 Mészáros-hotel kapott felújítási támogatást összesen 17,7 milliárd forint értékben úgy, hogy közben elbocsátotta munkavállalói felét
Miközben sorra dőlnek be a vállakozások, milliárdokkal tömi saját cégeit a kormány
1900 vakcina veszett oda, mert egy takarító véletlen kihúzta a fagyasztót
Oszd meg Te is - kiadatás ellen küzdenek Angliában, Magyarországon unokázós csalás miatt keresik őket
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben
Óriási a botrány: két belvárosi vendéglátót is bezáratott a rendőrség Budapesten
Közzétették a hivatalos listát: ezek az államtitkárok kaptak milliós prémiumot tavaly
Ukrajna vörös zónába sorolta Magyarországot - mutatjuk ez mit jelent
Csúnya baleset: totálkárosra tört egy Mustang Nyíregyházán
Gyászol Orbán Viktor
Több mint 20 milliárd forintért vett reklámot az állam a TV2-nél tavaly
Mi történt? - Biztonsági okok lassítják az uniós vakcinastratégiát
Jogilag rendben van, hogy Schobert Norbi magánnyomozót állít a kommentelőkre
Az adófizetők tarthatják fent az adófizetők pénzéből épített szombathelyi stadiont
A kormány már tíz éve családközpontú kormányzást folytat
Fidesz: Megkérjük a Gyurcsány-pártot, hogy fejezze be a hazudozást
Fidelitas: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára megjeleníti a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok minden gátlástalan tulajdonságát
Máshol már kötelező az FFP2 maszk - mi történik ha itthon is kötelező lesz?
Kecskemét: Elgázoltak egy kislányt, az autós elhajtott a helyszínről
Óriási botrány: Dúró Dóra: feljelentem magam - lemond mentelmi jogáról
Rendőrök oszlatták fel a tömeget a Madách téren
Botrány: Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó...
Nyomkövetőt kapott a magyar milliárdos
Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Az adófizetők tarthatják fent az adófizetők pénzéből épített szombathelyi stadiont
19 államtitkár kapott milliós prémiumot tavaly
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Hivatalos: lélegeztetőgépeket adunk ajándékba Ukrajnának
Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere
Müller Cecília: Még borzasztó messze vagyunk
Botrány: 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében
Szóltak a férjnek, hogy búcsúzzon el 34 éves feleségétől és születendő kislányától
Müller Cecília reagált a vádakra: Nincs dublőröm, én voltam az...
Szijjártó az orosz vakcináról: egymillió ember beoltására elégséges mennyiséget vásároltunk
Mészáros pert indított egy portál ellen, íme a részletek
Orbán: több mint tíz éve nyomom az ipart...
Müller Cecília elárulta, hogy a beoltottaknak be kell-e tartaniuk a járványügyi előírást
Elkorhadt fa dőlt a kocsira, négyen meghaltak, mégsem találtak felelőst
Benkő: a járványhelyzetben is folytatni kell a haderőfejlesztési programot...garantálni kell a magyarok biztonságát
Németh Szilárd: továbbra is nagyon nagy a nyomás a magyar határon
Fidesz: Szégyen, amit a baloldal művel.. ha a Gyurcsány-párton múlt volna....
Mire kiért a TEK, fejbe lőtte magát egy férfi Budapesten
Hivatalos: Lesz védettséget igazoló kártya