Budapest     2021-01-18   Csatlakozz hozzánk facebookon
Ferenc pápa szerint álkeresztény az a kormány, amely bűnbakot keres és menekültellenes 
“Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket.”

- írja Ferenc pápa új könyvében. Az Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé címmel megjelent írást több helyen “önéletrajzi műnek” nevezik, holott a pápa személyes élettörténete az, ami a legkisebb hangsúlyt kapja a közel 250 oldal alatt. Az Álmodjunk inkább egy nagyon hosszú véleménycikk a pápától, amiben nem mellékesen megjelenik Isten és a Biblia is, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasságát viszont kiegészíti az Emberek, a Klímaváltozás és a Politika nevében.

Metafora, metamorfózis

A pápa könyve a jelenlegi járványhelyzetből bontakozik ki, de csak kis részében szól arról. Az egyházfő a koronavírus kapcsán imára szólítja híveit az egészségügyi dolgozókért (“a szomszédban élő szentekért”) és az áldozatokért, miközben Isten elleni bűnnek és önzőségnek bélyegzi a vírus tagadását, a maszkellenesek viselkedését. A könyv viszont nem a tényleges járványra fókuszál igazán, hanem arra, hogyan érthető mindez:

szerinte ez a koronavírus a Noé-bárka utáni megtisztulás lehetősége, a kapu, az ébredés és a minden rosszban van valami jó egybegyúrva.

A koronavírus itt a változás és a hibák felfedezésének lehetősége, miközben a vírus égető kérdésként helyezi elénk, legalábbis a pápa szerint azt, hogy miért csak azzal foglalkozunk, ami a szemünk előtt van: “nézzünk most magunkra: arcmaszkot viselünk, hogy megvédjük magunkat és másokat egy olyan vírustól, amelyet nem látunk. De mi a helyzet azzal a sok egyéb láthatatlan vírussal, amelyekkel szemben szintén védekeznünk kell?” - írja.

A pápa gondolatait és félelmeit összefoglaló könyv elkészítésében részt vett Austen Ivereigh brit újságíró is, aki korábban a pápa életrajzát írta. Ivereigh a könyvről szóló bemutatón nem mást állított, minthogy ez az írás “arra mutat rá, hogy a pápa szerint ébredeznek az emberek a világban” és ezért a pápa egy afféle minden egyben írásban “megtanítja az embereket arra, hogy mikben hisz és mik szerint vezet”. A könyv alapján ezt azonban nem úgy teszi, mint ahogy egy egyházi vezetőtől az egyházban már bizalmatlankodó olvasó elvárná.

Ferenc pápa nem kijelent, nem barokkos bibliai körmondatokba rejti a semmit, csak kér mindenkit, hogy térjen már végre észhez.

Baloldali marxista-e a pápa?

A könyv olvasása közben nemcsak a politikai érdeklődéstől szorongásig túlfűtött olvasóban merülhet fel a kérdés, hogy vajon van-e politikai ideológia amögött, amit a pápa leír. Az “olyan gazdasági rendszerekre van szükségünk, amelyekben mindenki hozzáfér a teremtés gyümölcseihez, az élet alapvető szükségleteihez: a földhöz, a lakhatáshoz és a munkához” mondatok olvasása közben még az éppen Marxról tanuló gimnazista is felkapja a fejét, de nem ő az egyetlen. A BBC 2015-ben foglalkozott a pápa politikai hovatartozásával, miután a kapitalizmus kritikája miatt a baloldal ikonjává emelte az egyházfőt, kritikusai pedig “vörös radikálisnak” bélyegezték.

Stephen Moore amerikai konzervatív író a pápa “aggasztó, erősen marxista hajlamairól” írt ekkor, míg a pápai újságíró Ivereigh azt nyilatkozta, hogy a pápa “se nem jobb, se nem baloldali”. Az újságíró hozzátette, erős hatást gyakorolt a pápára fiatal korában a volt argentin elnök, Juan Perón hagyatékán alapuló peronista eszme, ami a kapitalizmust és a kommunizmust is elutasítja. Ivereigh szerint a pápa nem ért egyet a marxizmus vádjával, ez az elutasítás pedig 5 évvel később, a könyvből is kitűnik. Legalábbis minden jel arra utal, hogy

Ferenc pápa egyáltalán nem kommunista vagy marxista, szimplán csak keresztény.

A könyvben ugyanis bírálja a mai politikai narratívákat, legyenek azok “akár liberálisak, akár populisták”. Gyanakvónak tartja a nyugati politikai nézeteket, megdöbbentőnek találja a neoliberalizmust, mindeközben uralkodó neodarwinista ideológiának, gyilkossághoz mérhető bűntettnek tekinti az abortuszt. A piacban pedig nem magát a piacot kritizálja, hanem “azt a forgatókönyvet, amelyben leválasztották az etikát a gazdaságtól”.

Elfogadja a magántulajdon létét, de a “kereszténység tanításainak jegyében” kíván olyan alapokat lefektetni, amikből nem szorulnak ki a szegények, amikben munkának számít családanyának lenni és amikben a pártok nem tudnak visszaélni a kereszténység szóhasználatával. Merthogy

“egyes világnézeteink – például a populizmus különböző fajtái – eltorzítják a „nép” szó értelmét azáltal, hogy vélt belső és külső ellenségekre fókuszáló ideológiákhoz társítják.”

Ugyanígy “Isten nevében rója fel” egyes kormányoknak azt is, hogy elutasítják a menekültek segítését. Ahogy Ferenc pápa írja, a nép “nem nemzetekre, országokra vagy államokra korlátozódik” és a kereszténység “sem lehet pusztán nacionalista”. A bort inni és vizet prédikálni helyett egy kereszténynek a pápa szerint önzetlenül segítenie kell a másikat, mert a keresztény Isten szemében egyformák vagyunk.

De mi a világ gondja-baja?

A könyv aktualitását nem a benne felsorolt problémák jelentik, hanem az arra való felhívás, hogy a pandémia sokkját átélő világ eszméljen rá, nem mehet ez így tovább. A pápa gondolatai nem újak, egy részüket például már más egyházfők is leírták, XVI. Benedek a Deus caritas est-ben írt a Ferenc pápa által is hangsúlyozott szolidaritásról, I. Szent Gergely pedig a Moralisában hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberiség nem jár jó úton. Amiket pápa által kiemelt témákat már magától Ferenc pápától is hallhattuk,

George Floyd halálával kapcsolatban a Black Lives Matter-mozgalom támogatását, viszont az emlékezet eltörlését jelentő szobordöntögetések elítélését már idén nyáron is hangoztatta;

A klímaváltozásra, a Föld védelmének fontosságára már 2015-ös enciklikájában is felhívta a figyelmet;

Ahogy többször védelmébe vette már a menekülteket és a családjuk által elhanyagolt időseket is.

A vatikáni tisztségek kinevezésében eddig is fontosnak tartotta, de a járvány kapcsán aktualitással emeli ki a nők és a női vezetők szerepét. Szerinte a koronavírus megmutatta, hogy “azok az országok, ahol nő az elnök vagy a miniszterelnök, egészében véve jobban és gyorsabban reagáltak a csapásra, mint a többiek”. Viszont nemcsak a vezetői szerepük fontos, a nőkkel kapcsolatban fejezi ki aggodalmát is a pápa a prostitúció miatt, a nőket ért zaklatásokról pedig azt mondja, a metoo mozgalom a “társadalom szemeinek felnyílásaként” értelmezhető.

Nem palástolja azt sem, hogy botrányok az egyházban is vannak, hiszen csak idén két nagyobb botrány is robbant a Vatikánban. Az egyik a szeptember végén lemondó Becciu bíboros ügye volt, akiről kiderült, eurószázmilliókat sikkasztott a Vatikán kasszájából. A másik pedig a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól kiadott dosszié volt, az első alkalom, amikor a Vatikán megosztotta a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Vélhetőleg ezek miatt emelte ki a könyvben a pápa újra, hogy a pénz iránti mohóság és szexuális visszaélések jelen vannak az egyházban, ezek ellen továbbra is tenni kell. Mi sem mutatja egyébként jobban a szexuális zaklatások komolyságát és a nyilvánosság bizalmatlanságát, mint az, hogy a pápa még a koronavírus miatti távolságtartás témájánál is óvatoskodva fogalmaz:

"Kockázatos ezt mondanom, mert könnyen félreérthetnek, de a kapcsolat válfajai közül az érintésre van a legnagyobb szükségünk."

Ahogy a könyv három fejezete (Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek) a bibliai hármasra utaló tagolást követi, úgy önéletrajzi elem is mindössze csak három kiemelkedő van a könyvben, ezeket hívja Ferenc pápa saját “kovidhelyzeteinek”. Ebből németországi éveinek magányossága és córdobai válsága mellett az első krízise a legjelentősebb. Még pápanövendékként, 21 évesen került kórházba, a halál széléről hozta vissza a műtét, mely során jobb tüdejének felső lebenyét kivették. “Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen” - írta erről Ferenc pápa. Habár az önéletrajzi vonal ezek mellett kevés, a könyv ennek ellenére mégis a pápa legszemélyesebb írásának mondható. Attól is személyes, hogy a pápa gondolatait egy nagy egységként kezelve összegzi. És attól is, hogy ezt nemcsak a járvány miatt teszi, hanem egy félvállról megemlített, de annál drámaibb ok miatt is. Ahogy Ferenc pápa írja,

“Az én koromban már speciális szemüveget kell viselnem, hogy meglássam, mikor kerülget az ördög, azt remélve, hogy a végén megbotlom – mert ott vagyok: az életem végén tartok.”
Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Az eddigi legnagyobb kommentháború tört ki Müller Cecília oltásával kapcsolatban - elképesztő állítások
Mi történt? - Nem sokkal adás előtt Puskás Peti váratlanul lemondta a műsorvezetést
Budapest – Nem sokkal az élő adás előtt telefonált munkahelyére Puskás Peti (36), hogy nem részt venni a ValóVilág szombat esti párbaján. Így műsorvezetőtársa, Nádai Anikó (32) ugr...
  
140 milliót kapott a Rogán Cecília-féle sportrendezvény az állami lottócégtől
Szeptemberben 140 millió forint támogatást kapott a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől a Rogán-Gaál Cecília nevével fémjelzett Fitbalance nevű sportrendezvény – írja a K-Monitor.A Sze...
  
Németország: Engedményeket kellene adni azoknak, akik már beoltatták magukat
Heiko Maas szerint semmi értelme azokat a polgárokat korlátozni, akik már megkapták a vakcinát.Engedményeket kellene adni azoknak, akik már beoltatták magukat koronavírus ellen, például ú...
  
A fél világ figyeli mi fog történni: Megérkezett Moszkvába Navalnij
Vasárnap este megérkezett Berlinből Moszkvába Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki. Egyelőre nem tudni, hogy a politikust beengedik-e Oroszországba, illetve őrizetbe veszik-e.A g...
  
Ausztria lépett: kötelező az FFP2 maszk
A korlátozások legalább február 8-ig hatályban maradnak, de a turizmus még februárban sem indulhat újra.Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja egy vasárnapi sajtókonferencián jelentette be, ...
  
Fidesz: Gyurcsány Ferenc és pártja a magyar emberek életét veszélyezteti, amikor az oltás ellen buzdít!
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség reagálása a DK vakcinaellenes petíciójáraGyurcsány Ferenc és pártja a magyar emberek életét veszélyezteti, amikor az oltás ellen buzdít! A baloldal ...
  
Íme Orbán levelének a részletei: "országaink kiemelkedő gazdasági sikerei..."
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Armin Laschetnek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választásához - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, ...
  
Menczer Tamás: a kínai és az orosz vakcina rossz irányba semmiképpen nem befolyásolja az oltási kedvet
A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arra kérte a baloldalt és a sajtóját, hogy ha már segíte...
  
Deutsch Tamás: a magyar járványügyi védekezésről elismerően beszél az európai baloldal
A magyar járványügyi védekezésről elismerően beszél az európai baloldalA koronavírus-járvány leküzdéséről, a magyarországi és az uniós baloldalnak az országot támadó magatartás...
  
Szilágyi inkább megvárná, míg Orbán Viktor is beadatja magának a kínai vakcinát
A kínai vakcina körül még nagyobb bizonytalanság alakult ki, mint a nyugati oltóanyagok körül.Szilágyi János tévés személyiség, riporter, műsorvezető az ATV Civil a pályán című mű...
  
Müller Cecília szerint nem változik az oltási rend attól, hogy a Pfizer kevesebb vakcinát szállít Európába
Pénteken derült ki, hogy a gyártósorainak átállítása miatt a Pfizer átmenetileg kevesebb vakcinát szállít Európába. Az ígérik, hogy a január 25-i héttől az Európai Unióban visszat...
  
RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára
Saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával még az újbudai rendelőintézet főigazgatójaként Kóti Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának frissen kinevezett helyette...
  
Szlovákiában történik valami
Szlovákia újabb tömeges tesztelésre, és a fertőzöttek és kapcsolataik elkülönítésére készül a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be szombaton Marek Krajci szl...
  
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
2021 tavaszán már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a koronavírus elleni oltottság igazolására szóló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer működtetését. Az applik...
  
Renátó lett a Való Világ szériák történetének valaha volt legnagyobb vesztese
Ekkorát még soha senki nem bukott, de magasról lehet a legnagyobbat esni.Szombat este megtartották a Való Világ 10. szériájának ötödik párbaját, ami a kihívó VV Renátó és kihívottja...
  
Gyurcsány Ferenc ezzel a vakcinával oltatja be magát
A DK elnöke szerint nagyon fontos, hogy mindenki beoltassa magát.Facebook-oldalán osztotta meg Gyurcsány Ferenc az oltakozással kapcsolatos gondolatait. A politikus mindenkit arra biztat, hogy ol...
  
Budai Gyula Fekete-Győréknek: Jó lenne, ha egy kicsit kussolnának
„Nagy tételben fogadok bárkivel és bármiben, hogy FEGYőR Bandi nem csinálná végig azt a három hetes katonai alapkiképzést, amit jómagam és sok ezer katona végigcsinált!” – kezdte ...
  
Megnézték a kínai vakcina gyártását a magyar szakértők
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) ...
  
Baj van: Már megint leállt Paks 2 belarusz testvére
A biztonsági rendszer jelzése miatt le kellett állítani a nemrég üzembe helyezett Belarusz Atomerőmű egyik blokkját Fehéroroszországban – közölte a belarusz energiaügyi minisztérium s...
  
Deutsch szerint az európai baloldal már elismeri a magyar járványügyi védekezést
Interjút adott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Ebből szemlézzük az érdekesebb mondatokat az MTI segítség...
  
Meghalt Sas József
82 éves korában meghalt Sas József színész-humorista, írja a Blikk. A hírt a családja is megerősítette az ATV-nek.A lap január elején még azt írta, a humorista koronavírussal került k...
  
Tavaly már 200 ezer külföldi élt tartósan Magyarországon
Folyamatosan nő azoknak a külföldieknek a száma, akik tartósan Magyarországon akarnak élni, derül ki a Növekedés.hu elemzéséből. A tavalyi év elején már 200 ezer külföldi tartózkodo...
  
Rejtett kamera és mikrofon: lecsap a hálapénzkommandó
Budapest —Telefonlehallgatás, poloskák, csalivizsgálat, titkosszolgálati megfigyelés, névtelen bejelentési vonal – az eddigi legszigorúbb ellenőrzést vethetik be az orvosok ellen a hála...
  
Szijjártó szerint Brüsszel tehet róla, hogy még mindig vannak korlátozások
Botrányosan lassú vakcinabeszerzéssel vádolja az EB-t Szijjártó Péter, csakhogy a folyamat ennél sokkal bonyolultabb.Az Európai Bizottság (EB) "botrányosan" lassú vakcinabeszerzése miatt ...
  
Fidesz: A baloldal csak kamuzásra és hergelésre képes az oltás kapcsán is
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása Ujhelyi István (MSZP) nyilatkozatáraÚgy tűnik, hogy a baloldal tényleg csak kamuzásra és hergelésre képes az egész járvány alatt, még ...
  
Dopeman elárulta, mennyit fizet neki a Fidesz, miután betámadták az Orbán miatt
Dopeman évekkel ezelőtt még hungarocell Orbán-fejjel focizott, most viszont mintha ráérzett volna a narancs ízére.A közösségi oldalakon is komoly felzúdulást keltett Dopeman Mandinernek a...
  
Botrány: Kárász Róbert ellopott fotóival csaltak ki pénzt nőktől egy német társkeresőn
Egy német dokumentumfilm leplezte le azt a csaló hálózatot, ami lopott képekkel bírt rá német nőket, hogy pénzt küldjenek reménybeli partnerüknek. Az ATV műsorvezetőjének, Kárász Ró...
  
Háború: A DK petíciót indít a kínai vakcina ellen
A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről Varga Zo...
  
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük
Szijjártó Péter hamarosan indul is Moszkvába az M1 szerint.Kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig az Európai Unióból – szám...
  
23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de nem közölték, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője
A 25 éven aluliak SZJA-mentessége volt az egyik téma péntek este a HírTV-ben. A Színház- és Filmművészeti egyetem újdonsült tanára, Velkovics Vilmos Deák Dániellel, a XXI. Század Inté...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Ferenc pápa szerint álkeresztény az a kormány, amely bűnbakot keres és menekültellenes
“Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket.”

- írja Ferenc pápa új könyvében. Az Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé címmel megjelent írást több helyen “önéletrajzi műnek” nevezik, holott a pápa személyes élettörténete az, ami a legkisebb hangsúlyt kapja a közel 250 oldal alatt. Az Álmodjunk inkább egy nagyon hosszú véleménycikk a pápától, amiben nem mellékesen megjelenik Isten és a Biblia is, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasságát viszont kiegészíti az Emberek, a Klímaváltozás és a Politika nevében.

Metafora, metamorfózis

A pápa könyve a jelenlegi járványhelyzetből bontakozik ki, de csak kis részében szól arról. Az egyházfő a koronavírus kapcsán imára szólítja híveit az egészségügyi dolgozókért (“a szomszédban élő szentekért”) és az áldozatokért, miközben Isten elleni bűnnek és önzőségnek bélyegzi a vírus tagadását, a maszkellenesek viselkedését. A könyv viszont nem a tényleges járványra fókuszál igazán, hanem arra, hogyan érthető mindez:

szerinte ez a koronavírus a Noé-bárka utáni megtisztulás lehetősége, a kapu, az ébredés és a minden rosszban van valami jó egybegyúrva.

A koronavírus itt a változás és a hibák felfedezésének lehetősége, miközben a vírus égető kérdésként helyezi elénk, legalábbis a pápa szerint azt, hogy miért csak azzal foglalkozunk, ami a szemünk előtt van: “nézzünk most magunkra: arcmaszkot viselünk, hogy megvédjük magunkat és másokat egy olyan vírustól, amelyet nem látunk. De mi a helyzet azzal a sok egyéb láthatatlan vírussal, amelyekkel szemben szintén védekeznünk kell?” - írja.

A pápa gondolatait és félelmeit összefoglaló könyv elkészítésében részt vett Austen Ivereigh brit újságíró is, aki korábban a pápa életrajzát írta. Ivereigh a könyvről szóló bemutatón nem mást állított, minthogy ez az írás “arra mutat rá, hogy a pápa szerint ébredeznek az emberek a világban” és ezért a pápa egy afféle minden egyben írásban “megtanítja az embereket arra, hogy mikben hisz és mik szerint vezet”. A könyv alapján ezt azonban nem úgy teszi, mint ahogy egy egyházi vezetőtől az egyházban már bizalmatlankodó olvasó elvárná.

Ferenc pápa nem kijelent, nem barokkos bibliai körmondatokba rejti a semmit, csak kér mindenkit, hogy térjen már végre észhez.

Baloldali marxista-e a pápa?

A könyv olvasása közben nemcsak a politikai érdeklődéstől szorongásig túlfűtött olvasóban merülhet fel a kérdés, hogy vajon van-e politikai ideológia amögött, amit a pápa leír. Az “olyan gazdasági rendszerekre van szükségünk, amelyekben mindenki hozzáfér a teremtés gyümölcseihez, az élet alapvető szükségleteihez: a földhöz, a lakhatáshoz és a munkához” mondatok olvasása közben még az éppen Marxról tanuló gimnazista is felkapja a fejét, de nem ő az egyetlen. A BBC 2015-ben foglalkozott a pápa politikai hovatartozásával, miután a kapitalizmus kritikája miatt a baloldal ikonjává emelte az egyházfőt, kritikusai pedig “vörös radikálisnak” bélyegezték.

Stephen Moore amerikai konzervatív író a pápa “aggasztó, erősen marxista hajlamairól” írt ekkor, míg a pápai újságíró Ivereigh azt nyilatkozta, hogy a pápa “se nem jobb, se nem baloldali”. Az újságíró hozzátette, erős hatást gyakorolt a pápára fiatal korában a volt argentin elnök, Juan Perón hagyatékán alapuló peronista eszme, ami a kapitalizmust és a kommunizmust is elutasítja. Ivereigh szerint a pápa nem ért egyet a marxizmus vádjával, ez az elutasítás pedig 5 évvel később, a könyvből is kitűnik. Legalábbis minden jel arra utal, hogy

Ferenc pápa egyáltalán nem kommunista vagy marxista, szimplán csak keresztény.

A könyvben ugyanis bírálja a mai politikai narratívákat, legyenek azok “akár liberálisak, akár populisták”. Gyanakvónak tartja a nyugati politikai nézeteket, megdöbbentőnek találja a neoliberalizmust, mindeközben uralkodó neodarwinista ideológiának, gyilkossághoz mérhető bűntettnek tekinti az abortuszt. A piacban pedig nem magát a piacot kritizálja, hanem “azt a forgatókönyvet, amelyben leválasztották az etikát a gazdaságtól”.

Elfogadja a magántulajdon létét, de a “kereszténység tanításainak jegyében” kíván olyan alapokat lefektetni, amikből nem szorulnak ki a szegények, amikben munkának számít családanyának lenni és amikben a pártok nem tudnak visszaélni a kereszténység szóhasználatával. Merthogy

“egyes világnézeteink – például a populizmus különböző fajtái – eltorzítják a „nép” szó értelmét azáltal, hogy vélt belső és külső ellenségekre fókuszáló ideológiákhoz társítják.”

Ugyanígy “Isten nevében rója fel” egyes kormányoknak azt is, hogy elutasítják a menekültek segítését. Ahogy Ferenc pápa írja, a nép “nem nemzetekre, országokra vagy államokra korlátozódik” és a kereszténység “sem lehet pusztán nacionalista”. A bort inni és vizet prédikálni helyett egy kereszténynek a pápa szerint önzetlenül segítenie kell a másikat, mert a keresztény Isten szemében egyformák vagyunk.

De mi a világ gondja-baja?

A könyv aktualitását nem a benne felsorolt problémák jelentik, hanem az arra való felhívás, hogy a pandémia sokkját átélő világ eszméljen rá, nem mehet ez így tovább. A pápa gondolatai nem újak, egy részüket például már más egyházfők is leírták, XVI. Benedek a Deus caritas est-ben írt a Ferenc pápa által is hangsúlyozott szolidaritásról, I. Szent Gergely pedig a Moralisában hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberiség nem jár jó úton. Amiket pápa által kiemelt témákat már magától Ferenc pápától is hallhattuk,

George Floyd halálával kapcsolatban a Black Lives Matter-mozgalom támogatását, viszont az emlékezet eltörlését jelentő szobordöntögetések elítélését már idén nyáron is hangoztatta;

A klímaváltozásra, a Föld védelmének fontosságára már 2015-ös enciklikájában is felhívta a figyelmet;

Ahogy többször védelmébe vette már a menekülteket és a családjuk által elhanyagolt időseket is.

A vatikáni tisztségek kinevezésében eddig is fontosnak tartotta, de a járvány kapcsán aktualitással emeli ki a nők és a női vezetők szerepét. Szerinte a koronavírus megmutatta, hogy “azok az országok, ahol nő az elnök vagy a miniszterelnök, egészében véve jobban és gyorsabban reagáltak a csapásra, mint a többiek”. Viszont nemcsak a vezetői szerepük fontos, a nőkkel kapcsolatban fejezi ki aggodalmát is a pápa a prostitúció miatt, a nőket ért zaklatásokról pedig azt mondja, a metoo mozgalom a “társadalom szemeinek felnyílásaként” értelmezhető.

Nem palástolja azt sem, hogy botrányok az egyházban is vannak, hiszen csak idén két nagyobb botrány is robbant a Vatikánban. Az egyik a szeptember végén lemondó Becciu bíboros ügye volt, akiről kiderült, eurószázmilliókat sikkasztott a Vatikán kasszájából. A másik pedig a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól kiadott dosszié volt, az első alkalom, amikor a Vatikán megosztotta a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Vélhetőleg ezek miatt emelte ki a könyvben a pápa újra, hogy a pénz iránti mohóság és szexuális visszaélések jelen vannak az egyházban, ezek ellen továbbra is tenni kell. Mi sem mutatja egyébként jobban a szexuális zaklatások komolyságát és a nyilvánosság bizalmatlanságát, mint az, hogy a pápa még a koronavírus miatti távolságtartás témájánál is óvatoskodva fogalmaz:

"Kockázatos ezt mondanom, mert könnyen félreérthetnek, de a kapcsolat válfajai közül az érintésre van a legnagyobb szükségünk."

Ahogy a könyv három fejezete (Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek) a bibliai hármasra utaló tagolást követi, úgy önéletrajzi elem is mindössze csak három kiemelkedő van a könyvben, ezeket hívja Ferenc pápa saját “kovidhelyzeteinek”. Ebből németországi éveinek magányossága és córdobai válsága mellett az első krízise a legjelentősebb. Még pápanövendékként, 21 évesen került kórházba, a halál széléről hozta vissza a műtét, mely során jobb tüdejének felső lebenyét kivették. “Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen” - írta erről Ferenc pápa. Habár az önéletrajzi vonal ezek mellett kevés, a könyv ennek ellenére mégis a pápa legszemélyesebb írásának mondható. Attól is személyes, hogy a pápa gondolatait egy nagy egységként kezelve összegzi. És attól is, hogy ezt nemcsak a járvány miatt teszi, hanem egy félvállról megemlített, de annál drámaibb ok miatt is. Ahogy Ferenc pápa írja,

“Az én koromban már speciális szemüveget kell viselnem, hogy meglássam, mikor kerülget az ördög, azt remélve, hogy a végén megbotlom – mert ott vagyok: az életem végén tartok.”
Forrás: telex
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Az eddigi legnagyobb kommentháború tört ki Müller Cecília oltásával kapcsolatban - elképesztő állítások
Kihívták egy futóversenyre Németh Szilárdot
Mi történt? - Nem sokkal adás előtt Puskás Peti váratlanul lemondta a műsorvezetést
140 milliót kapott a Rogán Cecília-féle sportrendezvény az állami lottócégtől
Németország: Engedményeket kellene adni azoknak, akik már beoltatták magukat
A fél világ figyeli mi fog történni: Megérkezett Moszkvába Navalnij
Ausztria lépett: kötelező az FFP2 maszk
Fidesz: Gyurcsány Ferenc és pártja a magyar emberek életét veszélyezteti, amikor az oltás ellen buzdít!
Íme Orbán levelének a részletei: "országaink kiemelkedő gazdasági sikerei..."
Menczer Tamás: a kínai és az orosz vakcina rossz irányba semmiképpen nem befolyásolja az oltási kedvet
Deutsch Tamás: a magyar járványügyi védekezésről elismerően beszél az európai baloldal
Szilágyi inkább megvárná, míg Orbán Viktor is beadatja magának a kínai vakcinát
Müller Cecília szerint nem változik az oltási rend attól, hogy a Pfizer kevesebb vakcinát szállít Európába
RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára
Szlovákiában történik valami
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Renátó lett a Való Világ szériák történetének valaha volt legnagyobb vesztese
Gyurcsány Ferenc ezzel a vakcinával oltatja be magát
Budai Gyula Fekete-Győréknek: Jó lenne, ha egy kicsit kussolnának
Megnézték a kínai vakcina gyártását a magyar szakértők
Baj van: Már megint leállt Paks 2 belarusz testvére
Deutsch szerint az európai baloldal már elismeri a magyar járványügyi védekezést
Meghalt Sas József
Tavaly már 200 ezer külföldi élt tartósan Magyarországon
Rejtett kamera és mikrofon: lecsap a hálapénzkommandó
Szijjártó szerint Brüsszel tehet róla, hogy még mindig vannak korlátozások
Fidesz: A baloldal csak kamuzásra és hergelésre képes az oltás kapcsán is
Dopeman elárulta, mennyit fizet neki a Fidesz, miután betámadták az Orbán miatt
Botrány: Kárász Róbert ellopott fotóival csaltak ki pénzt nőktől egy német társkeresőn
Háború: A DK petíciót indít a kínai vakcina ellen
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük
23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de nem közölték, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője
Újabb botrány: Orbán Viktor nevében kértek elnézést a szavaiért
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Mi történt? - Orbán Rogánnal kísértette ki a pécsi polgármestert
Vasárnap még borsólevest főz, egy hét múlva meg mész a holmijaiért a kórházba
Óriási botrány: Palkovics benyújtotta lemondását, Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el
Megszentelték Orbán irodáját - nem akármit írtak fel az ajtójára
Bayer botrány: A lónak a fa*s*zát fogja végrehajtani Hadházy
A görögök merész dolgot javasoltak az EU-nak - érinti a nyári vakációt
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Varga Judit: Magyarország készen áll, a stabil, cselekvőképes kormány ma gazdasági versenyelőny
Fidesz: Gyurcsányék fejezzék be az oltásellenes kampányukat
Benkő: 2019 végén minden katona 500 ezer forintot kapott munkája elismeréseként