THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Magyar közpénzekből egészíti ki jövedelmét az MPP elnöke!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Magyar közpénzekből egészíti ki jövedelmét az MPP elnöke!
Mezei János az Úz-völgyi törpe vízerőművet működtető MVM-cégnél dolgozott tavaly, 2017-ben 22 ezer eurót kapott a Szász Jenő-féle NSKI-től egy népdalgyűjtésre.

Az utóbbi évek bevételei alapján nem tűnik gazdaságilag túlságosan sikeresnek a Magyar Polgári Párt (MPP). A párt elnöke, Mezei János szintén nem rendelkezik számottevő vagyonnal, megélhetését így a magyar kormányhoz kapcsolódó projektek révén látszik biztosítani.

Gyergyószentmiklós akkori polgármestereként Mezeit 2015-ben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel, zsarolással, valamint sikkasztásra való felbujtással vádolta meg, miután az önkormányzat és a budapesti V. kerületi önkormányzat tulajdonában álló cég, a Monturist SRL eladta az alaptőkéje részét képező 400 négyzetméteres telket a Gyilkos-tó partján.

Mezeit 2018 júliusában alapfokon minden vád alól felmentették – a döntés ellen fellebbezett az ügyészség, így az ügyet jelenleg a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság tárgyalja. Bár újabb polgármesteri mandátumért nem indulhatott, a politikus jelenleg a Hargita Megyei Tanács tagja az MPP színeiben, 2018 novemberében pedig az MPP elnökévé választották.

Vagyonnyilatkozatai szerint azonban sem az MPP elnöki tisztsége, sem pedig a tanácsosi funkció nem jár számottevő jövedelemmel. 2017-ben, amikor még nem volt elnök, az MPP-beli tevékenységét nettó 16 400 lejjel (3500 euró) honorálták, megyei tanácsosként 3700 lej jövedelme volt, mérnökként, valamint projektmenedzserként tett szert további minimális összegekre.

Felesége a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) szerződött 105 ezer lejre (22 ezer EUR, 7,4 millió HUF). A rendelkezésünkre álló vagyonnyilatkozat annyit megemlít, hogy szerzői jogdíjakról van szó, illetve hogy egy könyvbemutatóra is sor került. Az NSKI eddig nem válaszolt adatigényünkre, és nem is számítunk arra, hogy válasz fog érkezni.

„Egy több éves néprajzi kutatásról van szó: gyergyói népdalokat kutatott, gyűjtött, kottázott le, majd adott ki CD-n” – árulta el megkeresésünkre Mezei János, hozzátéve, hogy ehhez a projekthez hasonló projekt mostanáig nem létezett.

Mezei szerint nem nyílt pályázatról volt szó, ötletüket több helyre elküldték és az NSKI válaszolt arra pozitívan. Aki esetleg nem tudná: Szász Jenő, az NSKI elnöke az MPP alapítója, és jelenleg is nagyban befolyásolja a pártbeli történéseket.

A rendelkezésünkre álló információk alapján nehéz megbecsülni egy ilyen projekt valós költségvetését, valamint a honorárium méltányos szintjét. Több mint tíz éve azonban botrány volt amiatt, hogy a Krónika kiderítette: a csíkszeredai Bookart könyvkiadó egy 2005-ben kötött megállapodás alapján 90 ezer lejes (akkori árfolyamon kb. 30 ezer euró) szerzői jogdíjat fizetett Markó Béla akkori RMDSZ-elnök gyermek- és ifjúsági verseinek öt évre szóló kiadási jogaiért, illetve 12 könyvért.

Létezik egyáltalán ez a gyűjtés?

Gyergyói népdalokról szóló projektre vonatkozó információkat az NSKI honlapján nem találtunk, mi több, a Google sem ad erre találatot. Azonban a keresgélés során kiderült, hogy legalább két másik gyergyói népdal-gyűjtemény jelent meg az utóbbi években: a FolkEurópa által kiadott, Enyedi Ágnes és Kelemen László által szerkesztett album, valamint a Gyergyóremete község önkormányzata által támogatott „39 gyergyói népdal” című CD.

A kérdéseinkre korábban készségesen válaszoló pártelnök meglehetősen ingerültté vált, amikor visszahívtuk, és arra kértük, mutassa meg az elkészült projektet, vagy akár árulja el a gyűjtés címét, hogy könnyebben meg tudjuk találni. Megígérte azonban, hogy postán elküld nekünk egy példányt a CD-ből és a könyvből.

De vissza a vagyonnyilatkozatokhoz: Mezei János 2018-ban az MVM Future Energy Technology SRL alkalmazottja volt, ilyen minőségben összesen nettó 150 ezer lej (kb. 31 ezer euró) fizetést kapott. Ez a cég működteti azt az Úz-völgyében található törpe vízerőművet, melyet a 2010-es évek elején épített Lénárd András székelyföldi vállalkozó a felvidéki Világi Oszkárral, valamint a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetével közösen.

Bár az erőmű által termelt villamos energia mennyisége folyamatosan elmaradt a tervektől, illetve időközben az alternatív energiapiac is kedvezőtlenül változott, ennek ellenére 2015-ben a magyarországi állami áramszolgáltató, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) romániai érdekeltsége, az MVM Partner Bucharest SRL megvásárolta a cég (akkori nevén: Hivatalos SRL) 90 százalékos részvénycsomagját.

A cég, melynek nevét pár éve MVM Future Energy Technology SRL-re változtatták, eddig minden évben veszteséges volt, azonban a 2018-as évet brutális számokkal zárta: 319 ezer eurós forgalom mellett 6,2 millió eurós veszteséget könyvelt el, miközben egy közel 20 millió eurós adósságot görget maga előtt. Az építőmérnök végzettségű Mezei kérdésünkre elárulta, technikai igazgatóként dolgozott a cégnél, azonban a munkaviszonya később megszűnt.

Mindeközben a párt pénzügyei körül is sok a kérdőjel: az Állandó Választási Hatóság 2018 áprilisában vizsgálta az MPP 2015-2017-es pénzügyeit. A hatóság honlapjára feltöltött jelentés szerint sem a párt bevételeire, sem pedig a kiadásaira vonatkozó dokumentumok nem voltak rendben.

2017-re például a párt könyvelésében 18 ezer lej bevétel szerepelt, azonban az összeg felének a származását nem tudták igazolni. Szintén hiányos volt a kiadási oldal – a 8 ezer lejre rúgó kifizetések egy kisebb részére szintén nem tudtak számlát bemutatni.

A 334/2006-os párttörvény által előírt, jövedelmekről és kiadásokról szóló éves jelentéseket sem töltötték fel, az Állandó Választási Hatóság honlapján a pártra vonatkozó menüpontok üresek.

„Tudunk erről, valóban voltak hiányosságok. Most rakjuk össze a könyvelést, azokat az anyagokat, melyek szükségesek, teljes legalitásba szeretnénk kerülni. Nem szeretnénk semmi olyant tenni, ami korlátozná a betekintést a párt pénzügyeibe” – nyilatkozott erről Mezei János hozzátéve, időhiány miatt nem tudtak eddig ez ügyben lépni.

Az MPP-elnök szerint a hiányosságok elődjének, a 2018 novemberében leköszönt Biró Zsoltnak tulajdoníthatóak, így „ez a váltás nem véletlenül történt meg”.

Forrás:


Fellépésenként hétmilliót kaszál az Edda az amerikai turnéján, amit közpénzből finanszíroztak!
Megdőlt a rekord: Elképesztő mennyiségű pénzt költhet propagandára a kormány!
Nem engedni be Matolcsy az ellenzéki képviselőket a jegybankba!
Szép csendben rezsit emelt a kormány a szociális ellátásban!
Der Spiegel: Orbán Európa költségvetésének szívócsöve!
Újabb milliárdokat költenek a Várra! Most épp a Csikós udvarra költenek 5,8 milliárdot!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Sokkol: Teherbe ejtette kiskorú páciensét a pöstyéni kórház nőgyógyásza!
Lázár János súlyos kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben!
A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét!
Elegük van: Azonnali nyugdíjemelést követel a DK!
Palkovics egy győri panellakást adott a Halászbástya melletti műemlék lakásért cserébe!
Egy halott vevő holttestét kerülgették a vásárlók a Lidl-ben! (fotó)
150 milliárdot (!) költhetnek propagandára Orbánék!
Brutális drágulás: Heteken belül 500 Ft lehet egy kiló kenyér!
Újabb sajtópert vesztett a kormányközeli propagandalap!
Durva: 60 milliárd euró hiányzik az uniós büdzséből!
Novák: Annyit szülhessenek a fiatalok, amennyit csak akarnak!
1876 millió közforintot nyom a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére!
Elcsalt taopénzek: büfésnek jelentették be a focistát!
Kormányhatározat: A premontrei rend kapja meg a Szent István Egyetem ingatlanjait Gödöllőn!
Közpénzből hitelezi meg saját cégét a letelepedésikötvény-bizniszes üzletember!
A kormány elismerte, hogy közeledik a válság, mégsem védi meg az embereket!
Magyar György:Teljesen megbolondítják az állampolgárokat!
Kizuhant egy kislány az ötödik emeletről, majd anyja is utána ugrott!
Kövér kétmillió forintra büntette Hadházyt!
Szegényebbek a nyugdíjasok mint 2 éve!
Több milliárdos jelzáloghitelt vett fel az MVM egyik leányvállalata a Mátrai Erőmű megvétele előtt!
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét!
573 milliárd Ft-nyi extrabevétel: Jól fialnak az orbáni „nem megszorítások”!
Botrány: Osztálytársai előtt vert meg egy diákot az anya-fia páros az általános iskolában!
Még üresen is zabálja a pénzt a hulladékválogató!
Megköszönte Orbánnak a 66 milliós támogatást a Szentföldi Ferences Kusztódia vezetője!
Rengeteg a panasz: Hiába az emelés, több ezer Ft-ot buknak havonta a nyugdíjasok!
A kormány bevallotta: A nemzeti konzultáció kamu!
Gondok lehetnek, Főnök: Szigorítanák az uniós pénzek kifizetését az Európai Unió leggazdagabb országai!
Önnek 161 ezer évig kellene dolgoznia, hogy annyi pénze legyen, mint Mészárosnak!
Botrány Ferihegyen: Rendőrt hívtak a fellázadt utasokra!
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén!
Gulyás: Biztosítva van, hogy a közpénzt átláthatóan. szabályosan költsék el!
Mészáros Lőrinc felkerült egy európai gazdaglistára is!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Kevesebb mint 24 óra alatt 5-ször ment le Orbán évértékelője az M1-en!
Hadházy belógatott Kövér László mögé egy Stop Propaganda feliratú tálát, kitiltották!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Államtitkár: Tabletet, okostáblát vesz kárpátaljai iskolákba a magyar kormány!
Elkezdik építeni a lőtereket a fiataloknak!
Pedofil-ügy: 10 évre titkosították az ügy részleteit!
Leszavazta a Fidesz a családi pótlék emelését!
Elsöprő ellenzéki siker Dunaújvárosban!
Az egész Brexit kismiska ahhoz képest, amire Magyarország és Lengyelország készül az EU-ban!
TASZ jogásza: Kérdés sem fér Mészáros közszereplőségéhez!
Érd polgármestere: Sárban, porban járunk, miközben évi félmilliárd ment látványsportra közpénzből!
Kilencmillió euróért vesz szlovén wellnesskomplexumot a magyar állam!
Orbán: Az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történetében!
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves kiskunfélegyházi lány!
Nemzeti szégyenünk!
Az idősek választhatnak: éhen halnak vagy meghalnak!
EMMI: A kórházak egyre több beteget tudnak fogadni!
Szijjártó: 15 milliárd Ft segélyhitelt adunk Ruandának!
146 millió Ft-ot szavazott meg a fideszes képviselő-testület a nagykőrösi futballklubnak!
Súlyos gondok előtt a magyar nyugdíjrendszer!
Felbecsülhetetlen értékek porosodnak: Egy kőbányai raktárba szállítják a Néprajzi Múzeum tárgyait!
Gyilosság Mosonmagyaróváron: Megölte mozgáskorlátozott lányát a 74 éves apa! (videó)
Magyarországról finanszírozták Gruevszki médiáját!
Ezrekbe fáj nekik a nyugdíjasoknak, két nap alatt kétszer jártak pórul!
Feljelentést tettek, mert az állam megvette Mészároséktól az erőmű-roncsot!
2009-es Magyar Nemzet címlap! Akkor ez most kinek is a kudarca?
Pénzügyminiszter: A magyar gazdaság Európa élmezőnyében van!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
Két gimnázium is nyílt levélben tiltakozik az új NAT ellen!
4 milliárdot ad a kormány a budapesti foci Eb szurkolói programjaira!
Szijjártó barátja ugyanazzal a trükkel szerzett önkormányzati lakást a Várban, mint Bayer Zsolt!
Engedély nélkül altatták el a fogászaton a 4 éves kisfiút: kómába esett, majd meghalt!
Döbbenet: Hogy kerülhet egy 323 fős lelátó befedése 257 millió Ft-ba?
“Dobálták” a milliárdokat a CÖF imareggelije előtt!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum