THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Magyar közpénzekből egészíti ki jövedelmét az MPP elnöke!
Borkai fia 1 milliót kap havonta egy tetszhalott cégből!
Magyar közpénzekből egészíti ki jövedelmét az MPP elnöke!
Mezei János az Úz-völgyi törpe vízerőművet működtető MVM-cégnél dolgozott tavaly, 2017-ben 22 ezer eurót kapott a Szász Jenő-féle NSKI-től egy népdalgyűjtésre.

Az utóbbi évek bevételei alapján nem tűnik gazdaságilag túlságosan sikeresnek a Magyar Polgári Párt (MPP). A párt elnöke, Mezei János szintén nem rendelkezik számottevő vagyonnal, megélhetését így a magyar kormányhoz kapcsolódó projektek révén látszik biztosítani.

Gyergyószentmiklós akkori polgármestereként Mezeit 2015-ben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel, zsarolással, valamint sikkasztásra való felbujtással vádolta meg, miután az önkormányzat és a budapesti V. kerületi önkormányzat tulajdonában álló cég, a Monturist SRL eladta az alaptőkéje részét képező 400 négyzetméteres telket a Gyilkos-tó partján.

Mezeit 2018 júliusában alapfokon minden vád alól felmentették – a döntés ellen fellebbezett az ügyészség, így az ügyet jelenleg a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság tárgyalja. Bár újabb polgármesteri mandátumért nem indulhatott, a politikus jelenleg a Hargita Megyei Tanács tagja az MPP színeiben, 2018 novemberében pedig az MPP elnökévé választották.

Vagyonnyilatkozatai szerint azonban sem az MPP elnöki tisztsége, sem pedig a tanácsosi funkció nem jár számottevő jövedelemmel. 2017-ben, amikor még nem volt elnök, az MPP-beli tevékenységét nettó 16 400 lejjel (3500 euró) honorálták, megyei tanácsosként 3700 lej jövedelme volt, mérnökként, valamint projektmenedzserként tett szert további minimális összegekre.

Felesége a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) szerződött 105 ezer lejre (22 ezer EUR, 7,4 millió HUF). A rendelkezésünkre álló vagyonnyilatkozat annyit megemlít, hogy szerzői jogdíjakról van szó, illetve hogy egy könyvbemutatóra is sor került. Az NSKI eddig nem válaszolt adatigényünkre, és nem is számítunk arra, hogy válasz fog érkezni.

„Egy több éves néprajzi kutatásról van szó: gyergyói népdalokat kutatott, gyűjtött, kottázott le, majd adott ki CD-n” – árulta el megkeresésünkre Mezei János, hozzátéve, hogy ehhez a projekthez hasonló projekt mostanáig nem létezett.

Mezei szerint nem nyílt pályázatról volt szó, ötletüket több helyre elküldték és az NSKI válaszolt arra pozitívan. Aki esetleg nem tudná: Szász Jenő, az NSKI elnöke az MPP alapítója, és jelenleg is nagyban befolyásolja a pártbeli történéseket.

A rendelkezésünkre álló információk alapján nehéz megbecsülni egy ilyen projekt valós költségvetését, valamint a honorárium méltányos szintjét. Több mint tíz éve azonban botrány volt amiatt, hogy a Krónika kiderítette: a csíkszeredai Bookart könyvkiadó egy 2005-ben kötött megállapodás alapján 90 ezer lejes (akkori árfolyamon kb. 30 ezer euró) szerzői jogdíjat fizetett Markó Béla akkori RMDSZ-elnök gyermek- és ifjúsági verseinek öt évre szóló kiadási jogaiért, illetve 12 könyvért.

Létezik egyáltalán ez a gyűjtés?

Gyergyói népdalokról szóló projektre vonatkozó információkat az NSKI honlapján nem találtunk, mi több, a Google sem ad erre találatot. Azonban a keresgélés során kiderült, hogy legalább két másik gyergyói népdal-gyűjtemény jelent meg az utóbbi években: a FolkEurópa által kiadott, Enyedi Ágnes és Kelemen László által szerkesztett album, valamint a Gyergyóremete község önkormányzata által támogatott „39 gyergyói népdal” című CD.

A kérdéseinkre korábban készségesen válaszoló pártelnök meglehetősen ingerültté vált, amikor visszahívtuk, és arra kértük, mutassa meg az elkészült projektet, vagy akár árulja el a gyűjtés címét, hogy könnyebben meg tudjuk találni. Megígérte azonban, hogy postán elküld nekünk egy példányt a CD-ből és a könyvből.

De vissza a vagyonnyilatkozatokhoz: Mezei János 2018-ban az MVM Future Energy Technology SRL alkalmazottja volt, ilyen minőségben összesen nettó 150 ezer lej (kb. 31 ezer euró) fizetést kapott. Ez a cég működteti azt az Úz-völgyében található törpe vízerőművet, melyet a 2010-es évek elején épített Lénárd András székelyföldi vállalkozó a felvidéki Világi Oszkárral, valamint a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetével közösen.

Bár az erőmű által termelt villamos energia mennyisége folyamatosan elmaradt a tervektől, illetve időközben az alternatív energiapiac is kedvezőtlenül változott, ennek ellenére 2015-ben a magyarországi állami áramszolgáltató, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) romániai érdekeltsége, az MVM Partner Bucharest SRL megvásárolta a cég (akkori nevén: Hivatalos SRL) 90 százalékos részvénycsomagját.

A cég, melynek nevét pár éve MVM Future Energy Technology SRL-re változtatták, eddig minden évben veszteséges volt, azonban a 2018-as évet brutális számokkal zárta: 319 ezer eurós forgalom mellett 6,2 millió eurós veszteséget könyvelt el, miközben egy közel 20 millió eurós adósságot görget maga előtt. Az építőmérnök végzettségű Mezei kérdésünkre elárulta, technikai igazgatóként dolgozott a cégnél, azonban a munkaviszonya később megszűnt.

Mindeközben a párt pénzügyei körül is sok a kérdőjel: az Állandó Választási Hatóság 2018 áprilisában vizsgálta az MPP 2015-2017-es pénzügyeit. A hatóság honlapjára feltöltött jelentés szerint sem a párt bevételeire, sem pedig a kiadásaira vonatkozó dokumentumok nem voltak rendben.

2017-re például a párt könyvelésében 18 ezer lej bevétel szerepelt, azonban az összeg felének a származását nem tudták igazolni. Szintén hiányos volt a kiadási oldal – a 8 ezer lejre rúgó kifizetések egy kisebb részére szintén nem tudtak számlát bemutatni.

A 334/2006-os párttörvény által előírt, jövedelmekről és kiadásokról szóló éves jelentéseket sem töltötték fel, az Állandó Választási Hatóság honlapján a pártra vonatkozó menüpontok üresek.

„Tudunk erről, valóban voltak hiányosságok. Most rakjuk össze a könyvelést, azokat az anyagokat, melyek szükségesek, teljes legalitásba szeretnénk kerülni. Nem szeretnénk semmi olyant tenni, ami korlátozná a betekintést a párt pénzügyeibe” – nyilatkozott erről Mezei János hozzátéve, időhiány miatt nem tudtak eddig ez ügyben lépni.

Az MPP-elnök szerint a hiányosságok elődjének, a 2018 novemberében leköszönt Biró Zsoltnak tulajdoníthatóak, így „ez a váltás nem véletlenül történt meg”.

Forrás:


Bezuhantak Mészáros részvényei: Percek alatt több mint tízmilliárdot bukott a választások után!
Kiverték Orbánék kezéből Miskolcot, Pécset, Egert, Szombathelyet, Dunaújvárost, ellenzéki maradt Hódmezővásárhely, Szeged és Salgótarján!
Most kezdődik: Most kell kiborítani a fiókokat, dossziékat, mindent az utolsó szögig!
Üzent Bécs polgármestere: Alig várja, hogy együtt dolgozhasson Karácsonnyal!
1400 érvénytelen szavazat lett Győrben, a szavazatok újraszámlálását kérik!
Balhé Kispaládon: Bedühödtek az ott lakók, elzavarták az ukrán bérszavazókat!
A teljes magyarországi médialogisztika kormánypárti kézbe kerül!
Borkai után most Rogán következik!
Kétszázezer forintos Louis Vuitton sálat vett fel a szavazáshoz a nagy divatrajongó KDNP-s miniszteri biztos! (fotók)
Botrány Debrecenben: Durván, kiabálva zavartak el egy ellenzéki delegáltat a szavazókörből!
Hatalmas botrány Pécsett a választás napján: Fideszes ételosztáson bántalmazták a Jobbik képviselőjét!
Egekben az árak: Csakis a fideszes képviselőjelölt cége temethet Dunaújvárosban!
Választási csalás történik Soroksáron? Gyanús listát fotóztak egy BMW műszerfalán! + Fotók!
Félmilliárdért őrzi több mint ötven TEK-es Szijjártó Pétert!
“Viktor! Lopni már tudtok! És focizni???” (fotók)
Durva összegek: 200 milliárdhoz közelít az önkormányzatok tartozásállománya!
A másodosztályú kézilabdacsapat edzője és a klubelnöke is 9 milliós Jaguarral jár!
4 hektáros luxusbirtok van Borkai pedagógus felesége nevén! (fotók)
Gyorshír: 30.000 szórólapot szórnak szét Győrben Borkai mocskos ügyeiről! (fotó)
Gulyás: Nincs okom, hogy ne higgyek Borkainak...
Milliárdos adócsalási ügy Békéscsabán: A polgármestert jelölő egyesület egyik alapítóját gyanúsítják!
Önkormányzati választás Soroksáron: 1000 embert nem találnak a városban!
Miféle hozzáállás ez? Perrel fenyegeti a Jahn Ferenc Kórház a felháborodott betegeket?(fotók)
Orbán-kormány sikerei: Több mint 50 ezer magyar már biztos nem fog hazatérni!
A polgárőrség autójával szállítják a Fidesz-plakátokat Érden! (videó)
Borkai-botrány: Az osztrák, a német, a román, a horvát, a cseh, a szlovák és a francia sajtó is ezzel foglalkozik!
Simonka György 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki, hogy a NAV leállítsa a cégei elleni eljárást!
Orbán megvétózta az Erdogannak küldött figyelmeztetést!
Kokainkormány - Ezt a feliratot festették fel Orbán irodája elé! (fotók)
Nem teljesítette az ígéreteit a polgármester, teherautóhoz kötve húzták végig a városon! (videó)
Üzenet Borkainak: Ön szégyent hozott a városára! (videó)
Meg akarják tiltani a tanároknak, hogy a nyomorúságos fizetésükről beszéljenek!
Friss: Tüntetés lesz Győrben a Borkai-maffia ellen!
“Orbánt száműzni kell a történelem szemétdombjára!”
Orosz Anna: “Borkai Zsolt egy politikai gengszter! Megmutatta a Fidesz valódi arcát.”
Elismerte a Fidesz: minden új stadion veszteséget termel! (videó)
“Borkai 1 évben nagyjából 1 milliárd Ft-ot lop ki a városból!”
Orbán: Ha Miskolcnak ellenzéki polgármestere lesz, elmaradnak a fejlesztések!
Novák Katain: Nem kell kizárni a Fideszből Borkait! (videó)
Tállai András: A magyar gazdaság stabil lábakon áll!
Gyönyörű videó a yachtos luxusmodelltől: “Felszívnék egy csík kólát!”

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
K…rva any*ád!, „Szét…szlak! - Káromkodva, köpködve támadtak tanárukra az órán a budapesti iskola diákjai! (videó)
Felmérés: Magyarország az utolsók között a bírói függetlenség tekintetében Európában!
Borkai fia 1 milliót kap havonta egy tetszhalott cégből!
Még a fideszesek nagy része is úgy gondolja, hogy Tarlós csak Orbán bábja!
Mészáros kivett 11 milliárdot a cégből, most szabadulna a erőműtől!
Több mint 1 milliárd Ft-nyi munkát kapott Ceglédtől egy fideszes képviselő családjának cége!
4 évvel fiatalabb Borkai lányánál a jachtos modell!
Döbbenetes felvételt látott napvilágot: Itt a miskolci választási csalást leleplező hangfelvétel!
Kamionszámra hordják és fillérekért adják a választási krumplit a belvárosban! (fotók)
Pedagógushiány Magyarországon: Törvénytelenül kevés óvónővel működnek az óvodák!
Nyomravezetői díj annak, aki választási csalást leplez le!
Beázott a Fehérvár 14 milliárdos stadionja, vízesésként zúdult alá a csapadék a lelátón!
Borkai-botrány: Facebookon üzent a fideszes polgármester!
Falurombolás: 300 kispostát akarnak bezárni Orbánék a választások után!
Menekül? Hirtelen minden nyilvános programját lemondta Borkai!
Sok ezer ukrán bérszavazóval készülnek Orbánék a választásra! (videó)
Mostantól a Fidesztől vesszük a pékárut, zöldséget, felvágottat!
Kövér: Székelyföldnek kárpótlás jár Budapesttől!
Orbán Viktor 4,5 milliárd Ft-os támogatást ad Király Gábor sportegyesületének!
Sze*xorgia? Lengén öltözött fiatal nőkkel készült fotók kerültek napvilágra Borkai Zsoltról!
Döbbenetes tényadatok: Tömeges választási csalás készül!
Mága Zoltán plakátját ragasztották rá az ellenzék plakátjaira Erzsébetvárosban!
Orbán ezzel mondatával nemcsak magát, de Tiborczot is lebuktatta! (videó)
Szemet szúrt a választási bizottságnak: Záhonyban 9-10 ember él papíron a házakban!
Mi a f@szt tudunk itt csinálni b@szdmeg? - Trágár hangfelvétel látott napvilágot a fideszes városatyáktól!
Simonka-ügy: Két másik fideszes rokonai is a vádlottak padján!
Gyorsan megbukott a TV2 bűzlő hazugsága! (videó)
Három megye áramszolgáltatóját vette meg Mészáros Lőrinc!
Fenyegetés: Lázár szerint öngyilkosságot követ el, aki olyan polgármestert választ, aki nem szövetkezik a kormánnyal!
Kövér László: Annak az önkormányzatnak leszünk partnerei, aki barátként tekint ránk!
Hatalmas botrány: Félkész játszóteret adtak át, a gyerekek belezuhantak a munkagödörbe!
A fideszes polgármester sofőrje tépkedi a plakátokat Csepelen! (videó)
Hiába dicsekszenek Orbánék: Így épülnek le szép lassan az óvodák is!
Gyomorforgató: Most Kolontárra kezdték el hordani a szlovén sz@rt! (videó)

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum