Budapest     2020-09-23   Csatlakozz hozzánk facebookon
Méregdrága sportcsarnokot épít Mészáros a XVII. kerületben, még a felcsúti Pancho Arénánál is többe kerül! 
Kedd este a XVII. kerületi önkormányzat lakossági tájékoztatót tartott a kerületben épülõ környezettudatos sport- és rendezvénycsarnokról. Rákosmente önkormányzatának két, már évtizedek óta megvalósulásra váró fõ fejlesztési projektje van:

a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése,
valamint egy új sportcsarnok felépítése a kerület központjában.
Egészen a múlt hétig úgy tûnt, hogy a különbözõ látványtervekbõl és a Magyar Közlönyben is megjelenõ kormányhatározatokból végül semmi sem lesz, azonban december 4-én a kerület fideszes polgármestere, Horváth Tamás váratlan bejelentést tett:

KÖRNYEZETTUDATOS SPORTCSARNOK FOG ÉPÜLNI A PESTI ÚTI FUTBALLPÁLYA HELYÉN.

„A külsõ megjelenésében is egyedi, környezettudatos, megújuló energiával mûködõ »zöld« épület szervesen illeszkedik majd abba a szabadidõs és rekreációs térbe, amelynek része az újjászületett Népkert és a Rákos-patak menti kerékpárút” – fogalmazott az önkormányzat közleménye. A polgármester a szerzõdés aláírásakor elmondta, hogy közel százezer ember nem nélkülözhet egy olyan, nagy befogadóképességû csarnokot, amely a sportesemények mellett kongresszusoknak, kiállításoknak és koncerteknek is helyet adhat.

A közbeszerzési eljárás eredményét idén júliusban hirdették ki, eszerint a nyertes Mészáros Lõrinc ZÁÉV Építõipari Zrt.-je lett, ami az Építõ- és épületkarbantartó Zrt.-vel együtt, összesen 8 milliárd forintból építheti fel a csarnokot.

A szavakat ezúttal tettek is követték, a pályán felvonultak a munkagépek, és már az elsõ kapavágás is megtörtént. Éppen ezért tûnt furcsának egy már eldöntött és épülõben lévõ beruházásról tájékoztatót tartani.

Közmeghallgatás 2.0

A leendõ sportcsarnokkal szemközt, a Pesti út másik oldalán lévõ Vigyázó Sándor Mûvelõdési Ház fórumterme 18 órakor már megtelt, nagyjából százan vehettek részt a tájékoztatón, amin Horváth Tamás polgármester mellett szinte valamennyi önkormányzati képviselõ is jelen volt. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-t a kivitelezés vezetõje, Takács István képviselte. A tájékoztatót a polgármester nyitotta meg, és röviden összefoglalta a sportcsarnok tervezésének eddigi állomásait, kiemelve azt, hogy az önkormányzat már 1999-ben egyhangúlag támogatta a csarnok megépítését, mígnem húsz év alatt sikerült odáig eljutni, hogy történjen is valami.

EZ LESZ RÁKOSMENTE TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB VOLUMENÛ BERUHÁZÁSA

– mondta Horváth, aki az építkezés részleteirõl is beszélt. A tervük az, hogy új sétányok építésével a sportcsarnok területét „egybefûzzék” a szomszédos, ligetes-fás Népkerttel, ami adott esetben néhány fa kivágásával is együtt járhat. A könnyebb megközelíthetõség érdekében egy új, lámpás gyalogátkelõhelyet fognak kialakítani a Pesti úton. Zárszóként elmondta, úgy gondolja, hogy egy ekkora kerületben helye van egy ilyen csarnoknak, ami reményei szerint nemcsak a sportot, hanem az egészséges életmódot is szolgálni fogja.

Az Óbuda Építész Stúdió egyik tervezõje arról beszélt, hogy milyen szempontokat kellett figyelembe venniük a munka során. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-tõl a kivitelezést vezetõ Kovács István pedig a kivitelezés ütemét ismertette, a tervek szerint 545 munkanap alatt végeznek az építkezéssel, ebben az esetben 2021 márciusára el is készülhet a csarnok.

A közbeszerzés kiírása szerint a csarnok küzdõtere 47,65x44 méteres lesz, ami alkalmas kézilabda-, kosárlabda- és röplabdameccsek rendezésére is. A leendõ épület nettó belmagassága 10 méter, a teljes befogadóképessége pedig 1510 fõ lesz. Ebbõl 306 ülõhely a fix vasbeton lelátókon lesz, ami szükség esetén mobilelátókkal bõvíthetõ.

Stadion árából épül a sportcsarnok

Ezután kezdõdött a tájékoztató izgalmas része, amikor a megjelentek feltehették a kérdéseiket. Ettõl kezdve lényegében egy második közmeghallgatássá változott az este, hiszen néhány héttel korábban, november 21-én ugyanebben a teremben tartották az éves rendes közmeghallgatást is. A mûfaj sajátosságából adódóan ezek az események mindig a kritikákról, heves indulatokról szoktak szólni, amin fõként az elégedetlen lakosok szokták hallatni a hangjukat. Ezúttal sem volt ez másként.

Az elsõ kérdezõ rögtön kitért a legfontosabbra is: mennyibõl?

10,5 MILLIÁRD FORINT

– vágta rá egybõl határozottan Horváth Tamás, mire a terem felmorajlott a meghökkenéstõl, ami a további hangulatot is megalapozta. Összehasonlításképpen, a 3500 fõs felcsúti Pancho Aréna közel 4 milliárd forintból épült fel. A hátsó sorokból többen is be-bekiabáltak, kemény megjegyzéseket tettek a városvezetõknek. Volt, aki egyszerûen csak egy túlárazott tornateremnek titulálta az egészet, amire nagy taps tört ki a teremben. Fél óra után úgy tûnt, hogy az indulatok kezdenek elszabadulni, és kicsúszik az irányítás az est moderátorainak kezébõl, végül azonban sikerült normális keretek között tartani a tájékoztatót.

Úgy tûnt, ha a legtöbben nem is támogatják, de elfogadják, hogy a XVII. kerületnek szüksége van egy ilyen létesítményre. Sokan kifogásolták viszont a helyszínt, mondván, miért a kerület amúgy is zsúfolt és forgalmas részén kell felépíteni a csarnokot, miközben bõven akad beépítetlen terület a külsõ részeken.

Úgy érzem, a lehetõ legrosszabb döntést hoztam, amikor itt maradtam a XVII. kerületben

– mondta egy fiatal nõ, aki leginkább attól tart, hogy az építkezéssel együtt járó zaj miatt csökkenni fog a szomszédos lakótelepen lévõ lakásának értéke. Ebben több ott lakó is osztozott vele, akik szerint nem jó megoldás az, hogy az autósok csak a Kaszáló utca felõl fogják tudni megközelíteni a sportcsarnokot, amit a tervek szerint a lehetõ legmesszebb építenek fel a lakóházaktól.

Többen azt kifogásolták, hogy érzésük szerint nem tájékoztatták õket megfelelõen a sportcsarnokról, mire Horváth Tamás azt válaszolta: a kerületi újságban az elmúlt években huszonnyolcszor számoltak be a fejleményekrõl. Szerinte már korábban is jelezhették volna az önkormányzatnál, ha problémájuk lett volna a beruházással.

Ugyanakkor nemcsak a háborgók jelentek meg a tájékoztatón, hanem azok is – igaz, erõs kisebbségben –, akik örülnek az új sportcsarnok építésének. Egyikük szerint azért lesz ott jó helyen az épület, mert szinte az összes kerületi buszjárat megáll elõtte. Egy apa arról beszélt, hogy a fia futballedzése a hó miatt elmaradt a Pesti úti pályán, de ha majd kész lesz a sportcsarnok, akkor ott télen is tarthatnak benti edzéseket, és nem kell más-más kerületekbe szaladgálni a gyerekekkel.

„Hülyére vesznek minket”
A multifunkciós sportlétesítmény jelzõvel illetett csarnokról azt is elmondták, hogy legalább tizenkilenc sportágat fog tudni kiszolgálni. A kézilabdától és kosárlabdától kezdve a floorballon át birkózáson át egészen a súlyemelésig, és még mászófal is lesz benne. Azonban néhány hiányossága is kiderült az épületnek. Felszólalt a helyi sportklub, az RKSK íjász szakágának edzõje is, aki azt szerette volna megtudni, hogy alkalmas lesz-e íjászatra a csarnok, mivel eddig a futballpályán tartották az edzéseiket, amin viszont most már építkezés zajlik.

„Nem. Én nem láttam a listán” – mondta a polgármester, miközben a papírjait lapozta, és kérdõen tekintgetett a mellette ülõkre. Ezután egy rákoshegyi lakos arra volt kíváncsi, hogy az Európa élvonalába tartozó Rákoshegyi VSE tekései végre igazi hazai pályán, Rákosmentén játszhatnak-e, vagy továbbra is albérletbe kényszerülnek a népligeti Elek Gyula Arénába. Volt ilyen elképzelés, de végül ezt elvetették, mivel a tekepályát a küzdõtér alatt kellene kialakítani, ami újabb mûszaki kihívást jelentene, és a költségek emelkedésével is együtt járt volna. Ám Horváth Tamás elmondta, hogy tervben van egy, csak a tekéseknek szánt terem építése is.

Ha mindenre jó, akkor igazán semmire se jó. Itt valaki nagyon akar építkezni egy zsebkendõnyi területre

– mondta el véleményét egy másik kerületi lakos, aki szerint igazi sportcsarnokot, nem pedig rendezvényházat kellene építeni. „Hülyére vesznek minket” – kiabálta be egy másik hang.

Egy harminc éve a kerületben élõ, mûszaki végzettségû férfi diplomatikusan elmondta, hogy most ünnepelni kellene, és nem veszekedni, hiszen ez a sok milliárd forint a kerületet fogja gazdagítani, de azt a kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miként fogják megtölteni és fenntartani ezt a csarnokot, ami már nem az állam, hanem az önkormányzat feladata lesz.

NEM AKARUNK HELYI ADÓT FIZETNI EZÉRT!

– folytatta a felszólaló. A polgármester is egyetértett ezzel, elmondta, fontos, hogy bevételt termeljen a létesítmény, mivel a kerületnek ki kell gazdálkodnia a fenntartás költségeit. Az üzemeltetésére közbeszerzési eljárást fognak kiírni, és abban bízik, hogy sikerül majd egy komoly befektetõt találniuk erre a feladatra. A feszült hangulatot az a kérdezõ oldotta valamelyest, akit a komoly témák közepette az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy milyen lesz a wellness- és fitneszzóna, és hány fajta szaunában és medencében lehet majd ott lazítani.

A majd két órán át tartó tájékoztató elérte az alapvetõ célját. Bár a panaszok miatt aligha fog sok minden megváltozni, most már többet tudunk az egyik legdrágább, jelenleg is zajló fõvárosi sportcsarnok-építés részleteirõl.

Forrás: Index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik A kormány a parlament által elfogadott költségv...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke elm...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ak...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csa...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta el...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nagyo...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC New York, Portland és Seattle azért nem érdeme...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra ...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (pdf) adott ki 2020 szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter Az új elj...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI Ez az a sátorkomplexum, amelyet még m...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont Az alapítók a napi politikától független,...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hogy...
  
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő. Alapvető újdonság, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis ...
  
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan an...
  
A bírósághoz fordul az SZFE
"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Műkö...
  
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szer...
  
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz - írja a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor, meghirdetve újra a liberálisok, a “libernyákok” elleni harcot. Az ellenzék...
  
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk: teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy baleset miatt, melyben két autó frontálisan...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Méregdrága sportcsarnokot épít Mészáros a XVII. kerületben, még a felcsúti Pancho Arénánál is többe kerül!
Kedd este a XVII. kerületi önkormányzat lakossági tájékoztatót tartott a kerületben épülõ környezettudatos sport- és rendezvénycsarnokról. Rákosmente önkormányzatának két, már évtizedek óta megvalósulásra váró fõ fejlesztési projektje van:

a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése,
valamint egy új sportcsarnok felépítése a kerület központjában.
Egészen a múlt hétig úgy tûnt, hogy a különbözõ látványtervekbõl és a Magyar Közlönyben is megjelenõ kormányhatározatokból végül semmi sem lesz, azonban december 4-én a kerület fideszes polgármestere, Horváth Tamás váratlan bejelentést tett:

KÖRNYEZETTUDATOS SPORTCSARNOK FOG ÉPÜLNI A PESTI ÚTI FUTBALLPÁLYA HELYÉN.

„A külsõ megjelenésében is egyedi, környezettudatos, megújuló energiával mûködõ »zöld« épület szervesen illeszkedik majd abba a szabadidõs és rekreációs térbe, amelynek része az újjászületett Népkert és a Rákos-patak menti kerékpárút” – fogalmazott az önkormányzat közleménye. A polgármester a szerzõdés aláírásakor elmondta, hogy közel százezer ember nem nélkülözhet egy olyan, nagy befogadóképességû csarnokot, amely a sportesemények mellett kongresszusoknak, kiállításoknak és koncerteknek is helyet adhat.

A közbeszerzési eljárás eredményét idén júliusban hirdették ki, eszerint a nyertes Mészáros Lõrinc ZÁÉV Építõipari Zrt.-je lett, ami az Építõ- és épületkarbantartó Zrt.-vel együtt, összesen 8 milliárd forintból építheti fel a csarnokot.

A szavakat ezúttal tettek is követték, a pályán felvonultak a munkagépek, és már az elsõ kapavágás is megtörtént. Éppen ezért tûnt furcsának egy már eldöntött és épülõben lévõ beruházásról tájékoztatót tartani.

Közmeghallgatás 2.0

A leendõ sportcsarnokkal szemközt, a Pesti út másik oldalán lévõ Vigyázó Sándor Mûvelõdési Ház fórumterme 18 órakor már megtelt, nagyjából százan vehettek részt a tájékoztatón, amin Horváth Tamás polgármester mellett szinte valamennyi önkormányzati képviselõ is jelen volt. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-t a kivitelezés vezetõje, Takács István képviselte. A tájékoztatót a polgármester nyitotta meg, és röviden összefoglalta a sportcsarnok tervezésének eddigi állomásait, kiemelve azt, hogy az önkormányzat már 1999-ben egyhangúlag támogatta a csarnok megépítését, mígnem húsz év alatt sikerült odáig eljutni, hogy történjen is valami.

EZ LESZ RÁKOSMENTE TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB VOLUMENÛ BERUHÁZÁSA

– mondta Horváth, aki az építkezés részleteirõl is beszélt. A tervük az, hogy új sétányok építésével a sportcsarnok területét „egybefûzzék” a szomszédos, ligetes-fás Népkerttel, ami adott esetben néhány fa kivágásával is együtt járhat. A könnyebb megközelíthetõség érdekében egy új, lámpás gyalogátkelõhelyet fognak kialakítani a Pesti úton. Zárszóként elmondta, úgy gondolja, hogy egy ekkora kerületben helye van egy ilyen csarnoknak, ami reményei szerint nemcsak a sportot, hanem az egészséges életmódot is szolgálni fogja.

Az Óbuda Építész Stúdió egyik tervezõje arról beszélt, hogy milyen szempontokat kellett figyelembe venniük a munka során. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-tõl a kivitelezést vezetõ Kovács István pedig a kivitelezés ütemét ismertette, a tervek szerint 545 munkanap alatt végeznek az építkezéssel, ebben az esetben 2021 márciusára el is készülhet a csarnok.

A közbeszerzés kiírása szerint a csarnok küzdõtere 47,65x44 méteres lesz, ami alkalmas kézilabda-, kosárlabda- és röplabdameccsek rendezésére is. A leendõ épület nettó belmagassága 10 méter, a teljes befogadóképessége pedig 1510 fõ lesz. Ebbõl 306 ülõhely a fix vasbeton lelátókon lesz, ami szükség esetén mobilelátókkal bõvíthetõ.

Stadion árából épül a sportcsarnok

Ezután kezdõdött a tájékoztató izgalmas része, amikor a megjelentek feltehették a kérdéseiket. Ettõl kezdve lényegében egy második közmeghallgatássá változott az este, hiszen néhány héttel korábban, november 21-én ugyanebben a teremben tartották az éves rendes közmeghallgatást is. A mûfaj sajátosságából adódóan ezek az események mindig a kritikákról, heves indulatokról szoktak szólni, amin fõként az elégedetlen lakosok szokták hallatni a hangjukat. Ezúttal sem volt ez másként.

Az elsõ kérdezõ rögtön kitért a legfontosabbra is: mennyibõl?

10,5 MILLIÁRD FORINT

– vágta rá egybõl határozottan Horváth Tamás, mire a terem felmorajlott a meghökkenéstõl, ami a további hangulatot is megalapozta. Összehasonlításképpen, a 3500 fõs felcsúti Pancho Aréna közel 4 milliárd forintból épült fel. A hátsó sorokból többen is be-bekiabáltak, kemény megjegyzéseket tettek a városvezetõknek. Volt, aki egyszerûen csak egy túlárazott tornateremnek titulálta az egészet, amire nagy taps tört ki a teremben. Fél óra után úgy tûnt, hogy az indulatok kezdenek elszabadulni, és kicsúszik az irányítás az est moderátorainak kezébõl, végül azonban sikerült normális keretek között tartani a tájékoztatót.

Úgy tûnt, ha a legtöbben nem is támogatják, de elfogadják, hogy a XVII. kerületnek szüksége van egy ilyen létesítményre. Sokan kifogásolták viszont a helyszínt, mondván, miért a kerület amúgy is zsúfolt és forgalmas részén kell felépíteni a csarnokot, miközben bõven akad beépítetlen terület a külsõ részeken.

Úgy érzem, a lehetõ legrosszabb döntést hoztam, amikor itt maradtam a XVII. kerületben

– mondta egy fiatal nõ, aki leginkább attól tart, hogy az építkezéssel együtt járó zaj miatt csökkenni fog a szomszédos lakótelepen lévõ lakásának értéke. Ebben több ott lakó is osztozott vele, akik szerint nem jó megoldás az, hogy az autósok csak a Kaszáló utca felõl fogják tudni megközelíteni a sportcsarnokot, amit a tervek szerint a lehetõ legmesszebb építenek fel a lakóházaktól.

Többen azt kifogásolták, hogy érzésük szerint nem tájékoztatták õket megfelelõen a sportcsarnokról, mire Horváth Tamás azt válaszolta: a kerületi újságban az elmúlt években huszonnyolcszor számoltak be a fejleményekrõl. Szerinte már korábban is jelezhették volna az önkormányzatnál, ha problémájuk lett volna a beruházással.

Ugyanakkor nemcsak a háborgók jelentek meg a tájékoztatón, hanem azok is – igaz, erõs kisebbségben –, akik örülnek az új sportcsarnok építésének. Egyikük szerint azért lesz ott jó helyen az épület, mert szinte az összes kerületi buszjárat megáll elõtte. Egy apa arról beszélt, hogy a fia futballedzése a hó miatt elmaradt a Pesti úti pályán, de ha majd kész lesz a sportcsarnok, akkor ott télen is tarthatnak benti edzéseket, és nem kell más-más kerületekbe szaladgálni a gyerekekkel.

„Hülyére vesznek minket”
A multifunkciós sportlétesítmény jelzõvel illetett csarnokról azt is elmondták, hogy legalább tizenkilenc sportágat fog tudni kiszolgálni. A kézilabdától és kosárlabdától kezdve a floorballon át birkózáson át egészen a súlyemelésig, és még mászófal is lesz benne. Azonban néhány hiányossága is kiderült az épületnek. Felszólalt a helyi sportklub, az RKSK íjász szakágának edzõje is, aki azt szerette volna megtudni, hogy alkalmas lesz-e íjászatra a csarnok, mivel eddig a futballpályán tartották az edzéseiket, amin viszont most már építkezés zajlik.

„Nem. Én nem láttam a listán” – mondta a polgármester, miközben a papírjait lapozta, és kérdõen tekintgetett a mellette ülõkre. Ezután egy rákoshegyi lakos arra volt kíváncsi, hogy az Európa élvonalába tartozó Rákoshegyi VSE tekései végre igazi hazai pályán, Rákosmentén játszhatnak-e, vagy továbbra is albérletbe kényszerülnek a népligeti Elek Gyula Arénába. Volt ilyen elképzelés, de végül ezt elvetették, mivel a tekepályát a küzdõtér alatt kellene kialakítani, ami újabb mûszaki kihívást jelentene, és a költségek emelkedésével is együtt járt volna. Ám Horváth Tamás elmondta, hogy tervben van egy, csak a tekéseknek szánt terem építése is.

Ha mindenre jó, akkor igazán semmire se jó. Itt valaki nagyon akar építkezni egy zsebkendõnyi területre

– mondta el véleményét egy másik kerületi lakos, aki szerint igazi sportcsarnokot, nem pedig rendezvényházat kellene építeni. „Hülyére vesznek minket” – kiabálta be egy másik hang.

Egy harminc éve a kerületben élõ, mûszaki végzettségû férfi diplomatikusan elmondta, hogy most ünnepelni kellene, és nem veszekedni, hiszen ez a sok milliárd forint a kerületet fogja gazdagítani, de azt a kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miként fogják megtölteni és fenntartani ezt a csarnokot, ami már nem az állam, hanem az önkormányzat feladata lesz.

NEM AKARUNK HELYI ADÓT FIZETNI EZÉRT!

– folytatta a felszólaló. A polgármester is egyetértett ezzel, elmondta, fontos, hogy bevételt termeljen a létesítmény, mivel a kerületnek ki kell gazdálkodnia a fenntartás költségeit. Az üzemeltetésére közbeszerzési eljárást fognak kiírni, és abban bízik, hogy sikerül majd egy komoly befektetõt találniuk erre a feladatra. A feszült hangulatot az a kérdezõ oldotta valamelyest, akit a komoly témák közepette az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy milyen lesz a wellness- és fitneszzóna, és hány fajta szaunában és medencében lehet majd ott lazítani.

A majd két órán át tartó tájékoztató elérte az alapvetõ célját. Bár a panaszok miatt aligha fog sok minden megváltozni, most már többet tudunk az egyik legdrágább, jelenleg is zajló fõvárosi sportcsarnok-építés részleteirõl.

Forrás: Index
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Tesco: Óriási változás jön
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Döntenünk kell Kína és az USA között
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
A bírósághoz fordul az SZFE
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány