Budapest     2020-09-23   Csatlakozz hozzánk facebookon
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfõ fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó) 
Csehország egész területére kiterjesztené a tiltakozáshullámot Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi botránya miatt a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet. Az elsõ demonstrációt kedden, munka után tartották a prágai Vencel-téren. Az eseményrõl a magyarországi sajtó a Magyar Távirati Iroda (MTI) dezinformatív tudósítása alapján számolt be.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte a prágai Vencel-téren kedd délután 18 órától több tízezer ember. Prága központi terének nagyjából harmada telt meg. A rendezõk szerint 80 ezer ember, a cseh rendõrség szóvivõje tájékoztatása alapján 35 ezer ember tiltakozott az egy óráig tartó rendezvényen.Az eseményt a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésû civil szervezet szervezte, amely idén tavasszal kezdte el tiltakozássorozatát szervezni a cseh kormányfõ botrányai miatt. Az elsõ demonstrációkra még csak néhány tízezren mentek ki, de júniusban 250 ezer, novemberben 200 ember követelte Babiš lemondását.

A civil szervezet azért hívta ki újra az embereket az utcára, mert a november végétõl több politikai fordulat is történt a cseh miniszterelnök személyét érintõ politikai botrányokban. Az Európai Bizottság (EB) könyvvizsgáló csoportja november végi végsõ jelentésében megerõsítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét és azt, hogy a törvénytelenül felvett pénzt Brüsszel felé vissza kell fizetni.

Szintén a napokban történt, hogy Polt Péter kollégája, a cseh legfõbb ügyész hatályon kívül helyezte beosztottja szeptemberi döntését, amely értelmében õsszel ejtették a Babiš és társai elleni nyomozást. Akkor úgy tûnt: a cseh kormányfõ elkerülheti a bíróságot.

A kedd délutáni prágai demonstráción a politikai tartalmú beszédek mellett kihírdették a decemberi tiltakozások menetét is.

A civil szervezet december 16-án a cseh falvakban, kistelepüléseken szervez tiltakozó gyûléseket. Megtudhattuk, hogy a hétfõi napig hivatalosan 120 kis-, és közepes településrõl jelezték a cseh kormányfõ lemondását követelõ események megtartását.

December 17-én a cseh fõváros következik, ahol egy újabb ún. kreatív-demonstrációt szerveznek. Az ilyen típusú eseményen, a szervezõk ajánlásai szerint, járdákra fognak különbözõ politikai üzeneteket festeni, cseh és angol nyelvû szórólapokat terjeszteni, valamint tiltakozásul különbözõ hangot adó kiegészítõ tárgyakat is felhasználni.

Jövõ héten csütörtökön, december 19-én újra országos demonstrációt szerveznek, de ezúttal nem a falvakban és a kistelepüléseken, és nem is Prágában, hanem a csehországi megyeszékhelyeken. A fõvárosban és a falvakban lakókat ezúttal a megyei központokban megszervezett akciókra várják.

Az akciósorozat bevallott célja, hogy az embereket minél szélesebb körben, országosan is tájékoztassák a Babiš körüli botrányokról, illetve, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet tiltakozó akcióját Csehország egész területére kiterjesszék. Hasonló akciókat eddig Prágában és csak nagyobb cseh városokban szerveztek.

Mik a követelések?

„Két és fél év óta orrunknál fogva vezet, tudatosan hazudozik. Csehország egy ember cégévé vált,” mondta a cseh kormányfõrõl beszédében Benjamin Roll fõszervezõ, aki szerint Babiš a cseh államigazgatás gépezetét saját vagyoni gyarapodására használja. Ismert: a november közepén tartott kétszázezres demonstráción a szervezõk januári folytatást ígértek.

„Korábban vagyunk itt, mint ahogy azt ígértük. Már most itt vagyunk. Elegünk van,” jelentette ki Roll, aki szerint a legutolsó fejlemények tükrébben csak a többszázezres tömegtüntetések miatt nem hívta vissza eddig Babiš a legfõbb ügyészt és nem intézett támadást a független médiával szemben.

A civil demonstráció szervezõi négy követelést fogalmaztak meg, amelyekre beszédeikben többször visszatértek. Ezek:

Andrej Babiš miniszterelnök lemondása
Az Agrofert vállalat állami közbeszerzéseinek leállítása
Az EB határozata értelmében a jogosulatlanul felvett pénzt visszafizetése
Az európai könyvvizsgálati jelentés egyértelmûen fogalmazott jelezte beszédében a civil szervezet másik fõszervezõje Mikuláš Mináø. „Ne a nép fizesse vissza a miniszterelnök által okozott kárt. Babiš fizesse vissza, ami nem az övé!” – tette hozzá.

A tüntetésen még elhangzott, hogy a civilek akciói önmagában nem elegendõek, a cseh társadalomnak szüksége lenne a politikai pártok minõségi munkájára is. Az eddig elhangott nyilatkozatok alapján úgy tûnik, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért szervezet az ilyen irányú folyamatok katalizátora szeretne lenni. Korábban felmerült: a civilek párttá alakulnak, de a tervet láthatóan levették a napirendrõl. Mindenesetre a következõ prágai demonstrációra a civilek az összes ellenzéki párt képviselõjét meghívták.

A szervezõk után Jana Moravcová, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelõség korábbi regionális igazgatója üzent a színpadról a csehországi köztisztviselõknek. A vélhetõen az ipari lobbi hatására munkahelyérõl eltávolított Moravcová beszédében a csehországi köztisztviselõknek üzent. Úgy vélte, hogy amikor a hatóságok egy jogtalanul kifizetett EU-s támogatás felelõsei után nyomoznak, akkor a valódi döntéshozók mindig magukra hagyják a köztiszviselõket.

A demonstráción felszólalt még David Ondráèka, a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet elnöke is. Beszédében arra kérte a cseh hivatalnokokat, „hogy még akkor is ha nehéz, emeljék fel fejük, és végezzék tisztességesen munkájukat.” A TI beszédében kijelentette: a Babiš körüli fejleményeket a 30 éves modern cseh demokrácia legnagyobb korrupciós és támogatási botrányának tartja.

Menet a Fõpályaudvarig

Az egy órás demonstráció végén a tüntetõk elénekelték a cseh himnuszt és egy részük a Vencel-térrõl a prágai Fõpályaudvarra vonult a Na Pøíkopì, Hybernská és Opletalova utcákon át.

A résztvevõk elkezdték osztogatni az éppen a környéken közlekedõ embereknek a szervezõk által elõre elkészített 350 ezer darab „DEMISI” („Mondjon le!”) feliratú szórólapokat.

A cseh közrádió beszámolója alapján Vencel-téri demonstráció szervezõi kifejezetten kérték a résztvevõket, hogy kerüljék az agresszív kommunikációt és figyeljenek az esetleg közéjük szivárgó provokátorokra, valamint csak az általuk kijelölt és a rendõrség által biztosított területen vonuljanak.

A Vencel-téri demonstráció idején a tér közepén hagyományosan zavartalan volt a villamosforgalom. A téren áthaladó autósforgalmat a demonstráció idejére a rendõrség a párhuzamos utakra terelte. A cseh sajtó szerint közlekedési problémák nem történtek a demonstráció idején.

Babiš: Nem mondok le

A cseh miniszterelnök is kommentálta a tüntetést. Babiš szerint a civil szervezet annak ellenére demonstrál ellene, hogy a könyvvizsgálói jelentés nem érkezett meg Csehországba, és a cseh ügyészség sem tudta bíróság elé állítani.

„Respektáljuk, hogy demokrácia és szólásszabadság van az országban, mindenkinek jogában áll tüntetni bárki ellen. De azért, mert a tüntetõk gyûlölik Babišt, egészen biztosan nem tervezek lemondani” – írta a cseh miniszterelnök a helyi közrádió megkeresésére sms üzenetben.

MTI: „állítólag összeférhetetlen”

A kormánypropagandán – Hirado.hu – kívül az új csehországi tiltakozáshullám kezdetérõl a függetlennek vagy ellenzékinek tartott 444.hu, Hvg.hu, Index.hu, 24.hu számoltak be – a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) tudósítása alapján. A magyarországi adófizetõ és online felületeket olvasó állampolgárok torzítva értesültek a legfrissebb csehországi eseményekrõl.

Az MTI tudósítása szerint „a cseh kormányfõ elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között.”

Ez a kijelentõ mondat azért félrevezetõ állítás, mert az Európai Bizottság (EB) november 29-i jelentésében nem „állítólag”, hanem egyértelmûen és véglegesen mondták ki a cseh kormányfõ politikai és gazdasági összeférhetetlenségét egy nemzeti szintû paragrafusra hivatkozva. A magyarországi MTI gyakorlatilag átvette a cseh kormányfõ narratíváját, amely kétségbevonja az EB-audit vizsgálatát.

A megvizsgált magyarországi beszámolók alapján jegyezzük meg, hogy a Népszava cikkében a valóságnak megfelelõen szerkesztették át az MTI anyagát.

A köztévé honlapján is szemlézett MTI-hír tendenciózus valóságformálására egy másik példa, amikor a fideszes befolyás alatt álló hírügynökség tudósítása szerint „a tüntetõk ezrei a Vencel térrõl a közeli vasúti fõpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont mûködésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.”

A fenti mondatokat az összes megvizsgált magyarországi fõsodratú hírportál átvette, miközben sem a cseh sajtó sem a cseh rendõrség nem írt az MTI által jelzett közlekedési problémákról. A cseh miniszterelnök tulajdonában lévõ expres.cz bulbárlap tudósításában mindössze a tömött metrószerelvényeket és a hangzavart tudta a demonstrálók bûneként beállítani.

Forrás: vilagterkep.atlatszo.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik A kormány a parlament által elfogadott költségv...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke elm...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ak...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csa...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta el...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nagyo...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC New York, Portland és Seattle azért nem érdeme...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra ...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (pdf) adott ki 2020 szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter Az új elj...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI Ez az a sátorkomplexum, amelyet még m...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont Az alapítók a napi politikától független,...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hogy...
  
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő. Alapvető újdonság, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis ...
  
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan an...
  
A bírósághoz fordul az SZFE
"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Műkö...
  
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szer...
  
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz - írja a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor, meghirdetve újra a liberálisok, a “libernyákok” elleni harcot. Az ellenzék...
  
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk: teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy baleset miatt, melyben két autó frontálisan...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfõ fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó)
Csehország egész területére kiterjesztené a tiltakozáshullámot Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi botránya miatt a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet. Az elsõ demonstrációt kedden, munka után tartották a prágai Vencel-téren. Az eseményrõl a magyarországi sajtó a Magyar Távirati Iroda (MTI) dezinformatív tudósítása alapján számolt be.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte a prágai Vencel-téren kedd délután 18 órától több tízezer ember. Prága központi terének nagyjából harmada telt meg. A rendezõk szerint 80 ezer ember, a cseh rendõrség szóvivõje tájékoztatása alapján 35 ezer ember tiltakozott az egy óráig tartó rendezvényen.Az eseményt a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésû civil szervezet szervezte, amely idén tavasszal kezdte el tiltakozássorozatát szervezni a cseh kormányfõ botrányai miatt. Az elsõ demonstrációkra még csak néhány tízezren mentek ki, de júniusban 250 ezer, novemberben 200 ember követelte Babiš lemondását.

A civil szervezet azért hívta ki újra az embereket az utcára, mert a november végétõl több politikai fordulat is történt a cseh miniszterelnök személyét érintõ politikai botrányokban. Az Európai Bizottság (EB) könyvvizsgáló csoportja november végi végsõ jelentésében megerõsítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét és azt, hogy a törvénytelenül felvett pénzt Brüsszel felé vissza kell fizetni.

Szintén a napokban történt, hogy Polt Péter kollégája, a cseh legfõbb ügyész hatályon kívül helyezte beosztottja szeptemberi döntését, amely értelmében õsszel ejtették a Babiš és társai elleni nyomozást. Akkor úgy tûnt: a cseh kormányfõ elkerülheti a bíróságot.

A kedd délutáni prágai demonstráción a politikai tartalmú beszédek mellett kihírdették a decemberi tiltakozások menetét is.

A civil szervezet december 16-án a cseh falvakban, kistelepüléseken szervez tiltakozó gyûléseket. Megtudhattuk, hogy a hétfõi napig hivatalosan 120 kis-, és közepes településrõl jelezték a cseh kormányfõ lemondását követelõ események megtartását.

December 17-én a cseh fõváros következik, ahol egy újabb ún. kreatív-demonstrációt szerveznek. Az ilyen típusú eseményen, a szervezõk ajánlásai szerint, járdákra fognak különbözõ politikai üzeneteket festeni, cseh és angol nyelvû szórólapokat terjeszteni, valamint tiltakozásul különbözõ hangot adó kiegészítõ tárgyakat is felhasználni.

Jövõ héten csütörtökön, december 19-én újra országos demonstrációt szerveznek, de ezúttal nem a falvakban és a kistelepüléseken, és nem is Prágában, hanem a csehországi megyeszékhelyeken. A fõvárosban és a falvakban lakókat ezúttal a megyei központokban megszervezett akciókra várják.

Az akciósorozat bevallott célja, hogy az embereket minél szélesebb körben, országosan is tájékoztassák a Babiš körüli botrányokról, illetve, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet tiltakozó akcióját Csehország egész területére kiterjesszék. Hasonló akciókat eddig Prágában és csak nagyobb cseh városokban szerveztek.

Mik a követelések?

„Két és fél év óta orrunknál fogva vezet, tudatosan hazudozik. Csehország egy ember cégévé vált,” mondta a cseh kormányfõrõl beszédében Benjamin Roll fõszervezõ, aki szerint Babiš a cseh államigazgatás gépezetét saját vagyoni gyarapodására használja. Ismert: a november közepén tartott kétszázezres demonstráción a szervezõk januári folytatást ígértek.

„Korábban vagyunk itt, mint ahogy azt ígértük. Már most itt vagyunk. Elegünk van,” jelentette ki Roll, aki szerint a legutolsó fejlemények tükrébben csak a többszázezres tömegtüntetések miatt nem hívta vissza eddig Babiš a legfõbb ügyészt és nem intézett támadást a független médiával szemben.

A civil demonstráció szervezõi négy követelést fogalmaztak meg, amelyekre beszédeikben többször visszatértek. Ezek:

Andrej Babiš miniszterelnök lemondása
Az Agrofert vállalat állami közbeszerzéseinek leállítása
Az EB határozata értelmében a jogosulatlanul felvett pénzt visszafizetése
Az európai könyvvizsgálati jelentés egyértelmûen fogalmazott jelezte beszédében a civil szervezet másik fõszervezõje Mikuláš Mináø. „Ne a nép fizesse vissza a miniszterelnök által okozott kárt. Babiš fizesse vissza, ami nem az övé!” – tette hozzá.

A tüntetésen még elhangzott, hogy a civilek akciói önmagában nem elegendõek, a cseh társadalomnak szüksége lenne a politikai pártok minõségi munkájára is. Az eddig elhangott nyilatkozatok alapján úgy tûnik, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért szervezet az ilyen irányú folyamatok katalizátora szeretne lenni. Korábban felmerült: a civilek párttá alakulnak, de a tervet láthatóan levették a napirendrõl. Mindenesetre a következõ prágai demonstrációra a civilek az összes ellenzéki párt képviselõjét meghívták.

A szervezõk után Jana Moravcová, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelõség korábbi regionális igazgatója üzent a színpadról a csehországi köztisztviselõknek. A vélhetõen az ipari lobbi hatására munkahelyérõl eltávolított Moravcová beszédében a csehországi köztisztviselõknek üzent. Úgy vélte, hogy amikor a hatóságok egy jogtalanul kifizetett EU-s támogatás felelõsei után nyomoznak, akkor a valódi döntéshozók mindig magukra hagyják a köztiszviselõket.

A demonstráción felszólalt még David Ondráèka, a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet elnöke is. Beszédében arra kérte a cseh hivatalnokokat, „hogy még akkor is ha nehéz, emeljék fel fejük, és végezzék tisztességesen munkájukat.” A TI beszédében kijelentette: a Babiš körüli fejleményeket a 30 éves modern cseh demokrácia legnagyobb korrupciós és támogatási botrányának tartja.

Menet a Fõpályaudvarig

Az egy órás demonstráció végén a tüntetõk elénekelték a cseh himnuszt és egy részük a Vencel-térrõl a prágai Fõpályaudvarra vonult a Na Pøíkopì, Hybernská és Opletalova utcákon át.

A résztvevõk elkezdték osztogatni az éppen a környéken közlekedõ embereknek a szervezõk által elõre elkészített 350 ezer darab „DEMISI” („Mondjon le!”) feliratú szórólapokat.

A cseh közrádió beszámolója alapján Vencel-téri demonstráció szervezõi kifejezetten kérték a résztvevõket, hogy kerüljék az agresszív kommunikációt és figyeljenek az esetleg közéjük szivárgó provokátorokra, valamint csak az általuk kijelölt és a rendõrség által biztosított területen vonuljanak.

A Vencel-téri demonstráció idején a tér közepén hagyományosan zavartalan volt a villamosforgalom. A téren áthaladó autósforgalmat a demonstráció idejére a rendõrség a párhuzamos utakra terelte. A cseh sajtó szerint közlekedési problémák nem történtek a demonstráció idején.

Babiš: Nem mondok le

A cseh miniszterelnök is kommentálta a tüntetést. Babiš szerint a civil szervezet annak ellenére demonstrál ellene, hogy a könyvvizsgálói jelentés nem érkezett meg Csehországba, és a cseh ügyészség sem tudta bíróság elé állítani.

„Respektáljuk, hogy demokrácia és szólásszabadság van az országban, mindenkinek jogában áll tüntetni bárki ellen. De azért, mert a tüntetõk gyûlölik Babišt, egészen biztosan nem tervezek lemondani” – írta a cseh miniszterelnök a helyi közrádió megkeresésére sms üzenetben.

MTI: „állítólag összeférhetetlen”

A kormánypropagandán – Hirado.hu – kívül az új csehországi tiltakozáshullám kezdetérõl a függetlennek vagy ellenzékinek tartott 444.hu, Hvg.hu, Index.hu, 24.hu számoltak be – a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) tudósítása alapján. A magyarországi adófizetõ és online felületeket olvasó állampolgárok torzítva értesültek a legfrissebb csehországi eseményekrõl.

Az MTI tudósítása szerint „a cseh kormányfõ elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között.”

Ez a kijelentõ mondat azért félrevezetõ állítás, mert az Európai Bizottság (EB) november 29-i jelentésében nem „állítólag”, hanem egyértelmûen és véglegesen mondták ki a cseh kormányfõ politikai és gazdasági összeférhetetlenségét egy nemzeti szintû paragrafusra hivatkozva. A magyarországi MTI gyakorlatilag átvette a cseh kormányfõ narratíváját, amely kétségbevonja az EB-audit vizsgálatát.

A megvizsgált magyarországi beszámolók alapján jegyezzük meg, hogy a Népszava cikkében a valóságnak megfelelõen szerkesztették át az MTI anyagát.

A köztévé honlapján is szemlézett MTI-hír tendenciózus valóságformálására egy másik példa, amikor a fideszes befolyás alatt álló hírügynökség tudósítása szerint „a tüntetõk ezrei a Vencel térrõl a közeli vasúti fõpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont mûködésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.”

A fenti mondatokat az összes megvizsgált magyarországi fõsodratú hírportál átvette, miközben sem a cseh sajtó sem a cseh rendõrség nem írt az MTI által jelzett közlekedési problémákról. A cseh miniszterelnök tulajdonában lévõ expres.cz bulbárlap tudósításában mindössze a tömött metrószerelvényeket és a hangzavart tudta a demonstrálók bûneként beállítani.

Forrás: vilagterkep.atlatszo.hu
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Tesco: Óriási változás jön
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Döntenünk kell Kína és az USA között
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
A bírósághoz fordul az SZFE
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány