Budapest     2020-09-23   Csatlakozz hozzánk facebookon
A hazai rendszer nem a bántalmazottakat segíti: tovább alázzák a lúgos orvos áldozatát! 
2017 decembere óta polgári peres úton kér kártérítést az õt ért lúgos támadás miatt Renner Erika. A bíróság kérdései mélyen az intim szféra alá másznak.

Ma már szinte nincs olyan ember Magyarországon, aki legalább egyszer ne hallott volna a „lúgos támadásként” elhíresült ügyrõl. Pontosabban arról a harcról, amit az áldozat, a doktor volt barátnõje, Renner Erika kénytelen volt megvívni azért, hogy a jogrendszer igazságot szolgáltasson neki.

Egy ideig úgy tûnt, hogy Renner Erika sikerrel járt. Bántalmazóját, aki elkábította, majd maró lúggal leöntötte nemi szervét, és magára hagyta, 2018. július 12-én, öt évvel a bûncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fõvárosi Ítélõtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte. Erika viszonylag megnyugodott: hosszú út állt mögötte (erre nemsokára ki is térünk).

Békéje azonban csak egy évig tartott, ugyanis a „lúgos orvos”, azaz Bene Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amiben az addigi összes (szám szerint négy darab) jogerõs ítélet megsemmisítését, valamint börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte. A panaszban az is szerepelt, hogy Benének „sérülnek a magánélet védelméhez, a családi élet tiszteletben tartásához és a személyi szabadsághoz, valamint a foglalkozás gyakorlásához való jogai, a mentális károk lényegében fel sem mérhetõek, a materiális károk pedig számottevõek”. Az Alkotmánybíróság, sokak meglepetésére, be is fogadta a beadványt 2019 júniusában, és novemberben kétszer is tárgyalta, de határozat egyelõre nem született. (A „meglepetés” szót csak azért használom, mert a testület nagyon ritka esetekben tesz így, a beadványok többségét alapból elutasítja.)

A panasz alapja, hogy a férfi ügyvédje szerint alkotmányellenes a Kúria jogerõs ítélete, mivel megfosztották Benét az érdemi felülvizsgálat jogától amiatt, hogy a Kúria a jogerõs ítéletét a 2019 júliusában életbe lépett új Btk. szerint hozta meg, míg a per még az elõzõ Btk. szerint zajlott.

A dolog lényege konyhanyelven az, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, az egész ügyet újra is tárgyalhatják, Bene ügyvédje szerint pedig (bizonyos feltételek mellett, vagy azok nélkül) addig szabadlábra is helyezhetik védencét. Amikor ez kiderült, egy civil kezdeményezésre több száz tüntetõ vonult a Kossuth térre, hogy egy szál sárga rózsával fejezzék ki szolidaritásukat Erikával és mindenki mással, aki bántalmazás, erõszak áldozata lett.

A tüntetés utáni idõszakban, tavaly év végén kimagaslóan sok tragikus kimenetelû családon belüli erõszakra derült fény, emiatt Varga Judit igazságügyi miniszter imázsépítésnek beillõ videóban jelentette be, hogy 2020 az áldozatvédelem éve lesz, és mindent megtesznek azért, hogy az erõszak áldozatain segítsenek. Kivéve azt, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt, amit a miniszter asszony feleslegesnek tart.

Azonban amit Renner Erika új tárgyalásával kapcsolatban tapasztalni lehet, az nem éppen ezt bizonyítja.

Kevesen tudják, mert nem verték nagy dobra, és az ügy is nehezen visszakereshetõ a Fõvárosi Törvényszék honlapján, de Erika 2017 decembere óta polgári per keretében próbál kártérítést megítéltetni a bírósággal az elkövetõnél. Nemcsak azért, mert jogos a követelése, de azért is, mert úgy gondolja, hogy nem az áldozatoknak kell viselniük a bûncselekménnyel kapcsolatos következményeket, hanem a jogerõsen elítélt elkövetõnek – legyen szó akár büntetõjogi, akár erkölcsi vagy anyagi következményekrõl. Rennernek további pszichológiai segítségre volt szüksége, mert állapota nemhogy javul, de folyamatosan rosszabbodik: az alkotmánybírósági panasz befogadása és a polgári per eseményei miatt „visszacsúszott” a trauma feldolgozásában, és folyamatos terápiára szorul, hogy a mindennapokban funkcionáljon. Ez pedig nem kevés pénzbe kerül, hisz az állam nem biztosít ehhez sem anyagi, sem szakmai segítséget az áldozatoknak, mindent maguknak kell megoldaniuk és finanszírozniuk.

A bíróság január 15-i ülésén sem az alperes, vagyis Bene Krisztián, sem jogi képviselõje nem jelent meg. Renner Erika, jogi képviselõje, dr. Bartos Bálint ügyvéd, dr. Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, Erika élettársa, Balogh Attila és én (rajtam kívül álló okok miatt késve) vettünk részt rajta, mivel annak ellenére, hogy a korábbi ülésekrõl azt a tájékoztatást kaptam, hogy zárt körûek, a Fõvárosi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésemre a januári tárgyalási nappal kapcsolatban azt válaszolta: a tárgyalás nyilvános.

Az ügy semmit nem halad, ennek oka, hogy a bíró különbözõ szakértõi véleményeket kért be Erika állapotáról. Tette ezt annak ellenére, hogy a büntetõjogi perben az áldozatot már vizsgálták szakértõk, és születtek igazságügyi szakértõi vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként átemeltek. Erikát még jobban traumatizálta már az újabb vizsgálatok gondolata is, akárcsak az, hogy újra megkérdõjelezik súlyos sérüléseit. A kérdések ugyanis az elszenvedett (szó szerint idézünk) „kárát”, a nemiségét és nõiességét ért csorbát hivatottak firtatni.

A szakértõi véleményekkel kapcsolatban Erika ügyvédjét, dr. Bartos Bálintot kérdeztem, aki nagyjából vázolta, mire kíváncsi a bíróság a jogrendszer alapján:

Hány éves volt Renner Erika a bûncselekmény idején?
Volt -e rendszeres menzesze?
Szedett-e fogamzásgátlót?
A meglévõ általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történõ gyermekvállalásra lett-e volna esélye?
Gyermekvállalásra spontán vagy lombikprogram keretében lett volna nagyobb esélye?
Jelenleg milyen állapotban van a felperes (azaz Erika) méhe?
Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt idõszakban? Amennyiben igen, úgy kérik, hogy a szakember határozza meg a befolyásoltság mértékét, és mutassa be, hogy miként alakult a felperes sérülések elszenvedését megelõzõ állapotához képest.
Képes-e a felperes szexuális életet élni?
A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz Erika életében?
Milyen mértékben járult hozzá Erika jelenlegi állapotához a sajtónyilvánosság, az elnyúló kezelési idõszak és maga a lúggal való leöntés? Hatásukat százalékban kellene az orvosszakértõnek megállapítania.
Milyen volt Erika támadás elõtti egészségi állapota, a traumát megelõzõen volt-e esetleg pszichés megbetegedése?

Ezekre a kérdésekre kellett volna a január 15-i tárgyalási napon választ kapni, de nem sikerült. Az az intézmény, amelytõl a bíró kérte a szakértõi nyilatkozatot (Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ) tavaly június óta „kapacitáshiányra” hivatkozva nem végzi el a bíróság által kért vizsgálatokat (ez alatt azt kell érteni, hogy nem rendelkeznek urológussal, égéssebészetben jártas sebésszel, plasztikai sebésszel). A bíró így kénytelen újabb intézményt felkérni a vizsgálatok elvégzésére, ezért a tárgyalást elhalasztotta, a per legközelebb márciusban folytatódhat.

Erika fontosnak érzi tisztázni, hogy ez, ami vele történik nem a bíróról szól. „Hanem arról, hogy a rendszer hogyan mûködik. Legyen 2020 az áldozatok, az áldozatsegítés éve, örülnék neki!” – mondja.

Azoknak a kedvéért, akik nem ismerik az ügyet behatóan, visszamegyünk az elejére. A vád szerint (ami alapján eddig minden esetben elítélték a férfit), Bene Krisztián 2013. március 12-én saját otthonában támadta meg Renner Erikát, miután a nõ pár hónappal korábban szakított vele.

Erika épp indulni készült, amikor az ajtóból egy maszkot és sisakot viselõ alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kábító injekciót adott be neki, majd meztelenre vetkõztette. Ezután az öntudatlan Erikát bevonszolta a fürdõszobába, a fürdõkádba tette, és ott leöntötte lúggal a nemi szervét. A következõkben pokrócba csavarta, elvette telefonjait és laptopját, hogy a támadást rablásnak álcázza, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta az öntudatlan, elkábított áldozatot. Ha nincs Erika volt férje és jelenlegi párja, akik – mivel Erika nem ment be aznap a munkahelyére, és többször sem vette fel a telefont – a lakására siettek, és mentõt hívtak, nem tudni, mi történt volna az áldozattal.

És hogy miért rezzent össze mindkét férfi, amikor nem tudta elérni az áldozatot? Erika még a 168 Órának készült interjúmban mondta el nekem, hogy az életük már akkor merõ félelem volt: elmondása szerint Bene Krisztián a támadás elõtt is zaklatta, sõt jelenléte így vagy úgy folyamatos volt egészen a bûncselekményig, annak ellenére, hogy az ekkor már jelenlegi élettársával, Balogh Attilával élõ Erika ezt nem akarta. Renner ennek ellenére nem fordult a rendõrséghez, hiszen „az iskolában nem tanítják meg, hogy igenis ekkor már segítséget kell kérni”, hanem próbált normális életet élni, ellátni gyermekeit, törõdni új párjával, és bemenni mindennap dolgozni.

A támadás mellett viszont minden eltörpült, ami addig történt. Miután hazamehetett a kórházból, egy házi szakápoló járt hozzá mindennap kötözni, kötözés elõtt pedig morfiumalapú gyógyszert kellett bevennie az iszonytató fájdalom ellen. Ráadásul hiába, hogy a fõ, reggeli kötést az ápoló tette fel, a nedvedzés miatt ezt kétóránként cserélni kellett, így párjának, Attilának is meg kellett tanulnia a folyamatot. Erika ápolója szerzett egy szikét is, és Attila asszisztálásával próbálta rendszeresen megszabadítani a nõt a vastag, fekete réteget képzõ elhalt szövetektõl, hogy a sebek tisztulhassanak.

Erika ma már jobban van, de sosem lesz képes például szexuális életet élni. Gyerekeit is megviselte az a borzalom, ami édesanyjukkal történt, fiának pszichológus segítségére volt szüksége. A támadás után több mûtétre is szükség volt (összesen kilenc beavatkozáson van túl), és ezeket elintézni sem volt könnyû, ugyanis a vádlott, pontosabban a már elítélt elkövetõ a Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója volt, így a tágabb értelemben vett kollégák közül sokan nem akartak „belekeveredni”.

„Kiürítheti a katéterét a férfi mosdóban, ha akarja”

Mindennek tetejébe az ügyészség 2014 augusztusában annak ellenére is megszüntette Erika ügyét, hogy a nyomozás végén a rendõrség vádemelési javaslattal küldte azt meg nekik – arról nem is beszélve, hogy a nõ a kihallgatásokra sem emlékezett vissza szívesen. Nem volt könnyû, mikor az egyik alkalommal például arra kérték, próbáljon meg visszaemlékezni, megerõszakolták-e. Amikor zokogott, a kihallgatók lehajtott fejjel hallgatták végig, egy pohár vizet sem adtak neki, és közölték vele, hogy a katéterét a férfi mosdóban ürítheti ki, ha akarja. Jogi képviselõje ekkor közbelépett, és azt kérte, tartsanak szünetet, mert látta, hogy Erika már nagyon nem bírja.

Végül Erika fellebbezett az ügyészségi megszüntetõ határozat ellen, így mégis lett tárgyalás. A nõ ekkor fordult elõször a nyilvánossághoz is, mert más reményt már nem látott arra, hogy ne tussolják el nemcsak az õ, de más áldozatok ügyét sem. Mint mondta, a doktor rangjait és érdemeit hosszasan sorolták a bírósági kiírásokban, míg róla annyit mondtak:

az áldozat.

Az elsõ bírósági tárgyaláson Erika úgy érezte magát, mintha csak díszlet lenne a saját maga által indított perben, és ez így is maradt mindaddig, amíg az egykori Népszabadság újságírója, Rab László nem írt az ügyérõl, majd ennek hatására tömegesen meg nem jelentek a tárgyalásokon a sajtó képviselõi. Erika elmondása szerint ekkor történt hozzáállásbeli változás az ügyében, ekkor kezdték el komolyan venni az esetet.

Elsõ fokon végül a Fõvárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte testi sértésért Benét, és öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Ez ellen felmentésért fellebbezett a vádlott és ügyvédje.

A másodfokú tárgyaláson már súlyosbodott, maradandó súlyos testi sértés helyett életveszélyt okozó testi sértés lett az ítélet: 2017 márciusában kilenc év börtönre ítélték Benét, és örökre eltiltották a praktizálástól. Ennek ellenére a férfi az ítélet után két hétig még szabadlábon védekezhetett, Erika pedig továbbra is rendõri védelmet kapott – akkor ez már több mint két éve tartott.

A következõkben a Kúriához került az ügy, mivel plusz bûncselekményt is megállapítottak másodfokon, ott pedig visszahelyezték az ügyet másodfokra. A megismételt másodfokú tárgyalásokat már elõzetesben ülte végig Bene Krisztián, az ítélet újra 9 év börtön és az orvosi hivatástól való örökös eltiltás lett. Mivel újra megállapítottak további bûncselekményeket is (magánlaksértést és személyi szabadság megsértését), harmadfokra ismételten a Kúriához került az ügy, ahol megint súlyosbítottak: 11 évre ítélték a férfit.

A kérdés most az, hogyan végzõdik Erika polgári pere, milyen döntésre jut az Alkotmánybíróság, és vajon kezdõdhet-e a kálvária elölrõl.

Forrás: NLC
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik A kormány a parlament által elfogadott költségv...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke elm...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ak...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csa...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta el...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nagyo...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC New York, Portland és Seattle azért nem érdeme...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra ...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (pdf) adott ki 2020 szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter Az új elj...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI Ez az a sátorkomplexum, amelyet még m...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont Az alapítók a napi politikától független,...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hogy...
  
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő. Alapvető újdonság, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis ...
  
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan an...
  
A bírósághoz fordul az SZFE
"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Műkö...
  
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szer...
  
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz - írja a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor, meghirdetve újra a liberálisok, a “libernyákok” elleni harcot. Az ellenzék...
  
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk: teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy baleset miatt, melyben két autó frontálisan...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
A hazai rendszer nem a bántalmazottakat segíti: tovább alázzák a lúgos orvos áldozatát!
2017 decembere óta polgári peres úton kér kártérítést az õt ért lúgos támadás miatt Renner Erika. A bíróság kérdései mélyen az intim szféra alá másznak.

Ma már szinte nincs olyan ember Magyarországon, aki legalább egyszer ne hallott volna a „lúgos támadásként” elhíresült ügyrõl. Pontosabban arról a harcról, amit az áldozat, a doktor volt barátnõje, Renner Erika kénytelen volt megvívni azért, hogy a jogrendszer igazságot szolgáltasson neki.

Egy ideig úgy tûnt, hogy Renner Erika sikerrel járt. Bántalmazóját, aki elkábította, majd maró lúggal leöntötte nemi szervét, és magára hagyta, 2018. július 12-én, öt évvel a bûncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fõvárosi Ítélõtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte. Erika viszonylag megnyugodott: hosszú út állt mögötte (erre nemsokára ki is térünk).

Békéje azonban csak egy évig tartott, ugyanis a „lúgos orvos”, azaz Bene Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amiben az addigi összes (szám szerint négy darab) jogerõs ítélet megsemmisítését, valamint börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte. A panaszban az is szerepelt, hogy Benének „sérülnek a magánélet védelméhez, a családi élet tiszteletben tartásához és a személyi szabadsághoz, valamint a foglalkozás gyakorlásához való jogai, a mentális károk lényegében fel sem mérhetõek, a materiális károk pedig számottevõek”. Az Alkotmánybíróság, sokak meglepetésére, be is fogadta a beadványt 2019 júniusában, és novemberben kétszer is tárgyalta, de határozat egyelõre nem született. (A „meglepetés” szót csak azért használom, mert a testület nagyon ritka esetekben tesz így, a beadványok többségét alapból elutasítja.)

A panasz alapja, hogy a férfi ügyvédje szerint alkotmányellenes a Kúria jogerõs ítélete, mivel megfosztották Benét az érdemi felülvizsgálat jogától amiatt, hogy a Kúria a jogerõs ítéletét a 2019 júliusában életbe lépett új Btk. szerint hozta meg, míg a per még az elõzõ Btk. szerint zajlott.

A dolog lényege konyhanyelven az, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, az egész ügyet újra is tárgyalhatják, Bene ügyvédje szerint pedig (bizonyos feltételek mellett, vagy azok nélkül) addig szabadlábra is helyezhetik védencét. Amikor ez kiderült, egy civil kezdeményezésre több száz tüntetõ vonult a Kossuth térre, hogy egy szál sárga rózsával fejezzék ki szolidaritásukat Erikával és mindenki mással, aki bántalmazás, erõszak áldozata lett.

A tüntetés utáni idõszakban, tavaly év végén kimagaslóan sok tragikus kimenetelû családon belüli erõszakra derült fény, emiatt Varga Judit igazságügyi miniszter imázsépítésnek beillõ videóban jelentette be, hogy 2020 az áldozatvédelem éve lesz, és mindent megtesznek azért, hogy az erõszak áldozatain segítsenek. Kivéve azt, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt, amit a miniszter asszony feleslegesnek tart.

Azonban amit Renner Erika új tárgyalásával kapcsolatban tapasztalni lehet, az nem éppen ezt bizonyítja.

Kevesen tudják, mert nem verték nagy dobra, és az ügy is nehezen visszakereshetõ a Fõvárosi Törvényszék honlapján, de Erika 2017 decembere óta polgári per keretében próbál kártérítést megítéltetni a bírósággal az elkövetõnél. Nemcsak azért, mert jogos a követelése, de azért is, mert úgy gondolja, hogy nem az áldozatoknak kell viselniük a bûncselekménnyel kapcsolatos következményeket, hanem a jogerõsen elítélt elkövetõnek – legyen szó akár büntetõjogi, akár erkölcsi vagy anyagi következményekrõl. Rennernek további pszichológiai segítségre volt szüksége, mert állapota nemhogy javul, de folyamatosan rosszabbodik: az alkotmánybírósági panasz befogadása és a polgári per eseményei miatt „visszacsúszott” a trauma feldolgozásában, és folyamatos terápiára szorul, hogy a mindennapokban funkcionáljon. Ez pedig nem kevés pénzbe kerül, hisz az állam nem biztosít ehhez sem anyagi, sem szakmai segítséget az áldozatoknak, mindent maguknak kell megoldaniuk és finanszírozniuk.

A bíróság január 15-i ülésén sem az alperes, vagyis Bene Krisztián, sem jogi képviselõje nem jelent meg. Renner Erika, jogi képviselõje, dr. Bartos Bálint ügyvéd, dr. Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, Erika élettársa, Balogh Attila és én (rajtam kívül álló okok miatt késve) vettünk részt rajta, mivel annak ellenére, hogy a korábbi ülésekrõl azt a tájékoztatást kaptam, hogy zárt körûek, a Fõvárosi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésemre a januári tárgyalási nappal kapcsolatban azt válaszolta: a tárgyalás nyilvános.

Az ügy semmit nem halad, ennek oka, hogy a bíró különbözõ szakértõi véleményeket kért be Erika állapotáról. Tette ezt annak ellenére, hogy a büntetõjogi perben az áldozatot már vizsgálták szakértõk, és születtek igazságügyi szakértõi vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként átemeltek. Erikát még jobban traumatizálta már az újabb vizsgálatok gondolata is, akárcsak az, hogy újra megkérdõjelezik súlyos sérüléseit. A kérdések ugyanis az elszenvedett (szó szerint idézünk) „kárát”, a nemiségét és nõiességét ért csorbát hivatottak firtatni.

A szakértõi véleményekkel kapcsolatban Erika ügyvédjét, dr. Bartos Bálintot kérdeztem, aki nagyjából vázolta, mire kíváncsi a bíróság a jogrendszer alapján:

Hány éves volt Renner Erika a bûncselekmény idején?
Volt -e rendszeres menzesze?
Szedett-e fogamzásgátlót?
A meglévõ általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történõ gyermekvállalásra lett-e volna esélye?
Gyermekvállalásra spontán vagy lombikprogram keretében lett volna nagyobb esélye?
Jelenleg milyen állapotban van a felperes (azaz Erika) méhe?
Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt idõszakban? Amennyiben igen, úgy kérik, hogy a szakember határozza meg a befolyásoltság mértékét, és mutassa be, hogy miként alakult a felperes sérülések elszenvedését megelõzõ állapotához képest.
Képes-e a felperes szexuális életet élni?
A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz Erika életében?
Milyen mértékben járult hozzá Erika jelenlegi állapotához a sajtónyilvánosság, az elnyúló kezelési idõszak és maga a lúggal való leöntés? Hatásukat százalékban kellene az orvosszakértõnek megállapítania.
Milyen volt Erika támadás elõtti egészségi állapota, a traumát megelõzõen volt-e esetleg pszichés megbetegedése?

Ezekre a kérdésekre kellett volna a január 15-i tárgyalási napon választ kapni, de nem sikerült. Az az intézmény, amelytõl a bíró kérte a szakértõi nyilatkozatot (Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ) tavaly június óta „kapacitáshiányra” hivatkozva nem végzi el a bíróság által kért vizsgálatokat (ez alatt azt kell érteni, hogy nem rendelkeznek urológussal, égéssebészetben jártas sebésszel, plasztikai sebésszel). A bíró így kénytelen újabb intézményt felkérni a vizsgálatok elvégzésére, ezért a tárgyalást elhalasztotta, a per legközelebb márciusban folytatódhat.

Erika fontosnak érzi tisztázni, hogy ez, ami vele történik nem a bíróról szól. „Hanem arról, hogy a rendszer hogyan mûködik. Legyen 2020 az áldozatok, az áldozatsegítés éve, örülnék neki!” – mondja.

Azoknak a kedvéért, akik nem ismerik az ügyet behatóan, visszamegyünk az elejére. A vád szerint (ami alapján eddig minden esetben elítélték a férfit), Bene Krisztián 2013. március 12-én saját otthonában támadta meg Renner Erikát, miután a nõ pár hónappal korábban szakított vele.

Erika épp indulni készült, amikor az ajtóból egy maszkot és sisakot viselõ alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kábító injekciót adott be neki, majd meztelenre vetkõztette. Ezután az öntudatlan Erikát bevonszolta a fürdõszobába, a fürdõkádba tette, és ott leöntötte lúggal a nemi szervét. A következõkben pokrócba csavarta, elvette telefonjait és laptopját, hogy a támadást rablásnak álcázza, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta az öntudatlan, elkábított áldozatot. Ha nincs Erika volt férje és jelenlegi párja, akik – mivel Erika nem ment be aznap a munkahelyére, és többször sem vette fel a telefont – a lakására siettek, és mentõt hívtak, nem tudni, mi történt volna az áldozattal.

És hogy miért rezzent össze mindkét férfi, amikor nem tudta elérni az áldozatot? Erika még a 168 Órának készült interjúmban mondta el nekem, hogy az életük már akkor merõ félelem volt: elmondása szerint Bene Krisztián a támadás elõtt is zaklatta, sõt jelenléte így vagy úgy folyamatos volt egészen a bûncselekményig, annak ellenére, hogy az ekkor már jelenlegi élettársával, Balogh Attilával élõ Erika ezt nem akarta. Renner ennek ellenére nem fordult a rendõrséghez, hiszen „az iskolában nem tanítják meg, hogy igenis ekkor már segítséget kell kérni”, hanem próbált normális életet élni, ellátni gyermekeit, törõdni új párjával, és bemenni mindennap dolgozni.

A támadás mellett viszont minden eltörpült, ami addig történt. Miután hazamehetett a kórházból, egy házi szakápoló járt hozzá mindennap kötözni, kötözés elõtt pedig morfiumalapú gyógyszert kellett bevennie az iszonytató fájdalom ellen. Ráadásul hiába, hogy a fõ, reggeli kötést az ápoló tette fel, a nedvedzés miatt ezt kétóránként cserélni kellett, így párjának, Attilának is meg kellett tanulnia a folyamatot. Erika ápolója szerzett egy szikét is, és Attila asszisztálásával próbálta rendszeresen megszabadítani a nõt a vastag, fekete réteget képzõ elhalt szövetektõl, hogy a sebek tisztulhassanak.

Erika ma már jobban van, de sosem lesz képes például szexuális életet élni. Gyerekeit is megviselte az a borzalom, ami édesanyjukkal történt, fiának pszichológus segítségére volt szüksége. A támadás után több mûtétre is szükség volt (összesen kilenc beavatkozáson van túl), és ezeket elintézni sem volt könnyû, ugyanis a vádlott, pontosabban a már elítélt elkövetõ a Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója volt, így a tágabb értelemben vett kollégák közül sokan nem akartak „belekeveredni”.

„Kiürítheti a katéterét a férfi mosdóban, ha akarja”

Mindennek tetejébe az ügyészség 2014 augusztusában annak ellenére is megszüntette Erika ügyét, hogy a nyomozás végén a rendõrség vádemelési javaslattal küldte azt meg nekik – arról nem is beszélve, hogy a nõ a kihallgatásokra sem emlékezett vissza szívesen. Nem volt könnyû, mikor az egyik alkalommal például arra kérték, próbáljon meg visszaemlékezni, megerõszakolták-e. Amikor zokogott, a kihallgatók lehajtott fejjel hallgatták végig, egy pohár vizet sem adtak neki, és közölték vele, hogy a katéterét a férfi mosdóban ürítheti ki, ha akarja. Jogi képviselõje ekkor közbelépett, és azt kérte, tartsanak szünetet, mert látta, hogy Erika már nagyon nem bírja.

Végül Erika fellebbezett az ügyészségi megszüntetõ határozat ellen, így mégis lett tárgyalás. A nõ ekkor fordult elõször a nyilvánossághoz is, mert más reményt már nem látott arra, hogy ne tussolják el nemcsak az õ, de más áldozatok ügyét sem. Mint mondta, a doktor rangjait és érdemeit hosszasan sorolták a bírósági kiírásokban, míg róla annyit mondtak:

az áldozat.

Az elsõ bírósági tárgyaláson Erika úgy érezte magát, mintha csak díszlet lenne a saját maga által indított perben, és ez így is maradt mindaddig, amíg az egykori Népszabadság újságírója, Rab László nem írt az ügyérõl, majd ennek hatására tömegesen meg nem jelentek a tárgyalásokon a sajtó képviselõi. Erika elmondása szerint ekkor történt hozzáállásbeli változás az ügyében, ekkor kezdték el komolyan venni az esetet.

Elsõ fokon végül a Fõvárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte testi sértésért Benét, és öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Ez ellen felmentésért fellebbezett a vádlott és ügyvédje.

A másodfokú tárgyaláson már súlyosbodott, maradandó súlyos testi sértés helyett életveszélyt okozó testi sértés lett az ítélet: 2017 márciusában kilenc év börtönre ítélték Benét, és örökre eltiltották a praktizálástól. Ennek ellenére a férfi az ítélet után két hétig még szabadlábon védekezhetett, Erika pedig továbbra is rendõri védelmet kapott – akkor ez már több mint két éve tartott.

A következõkben a Kúriához került az ügy, mivel plusz bûncselekményt is megállapítottak másodfokon, ott pedig visszahelyezték az ügyet másodfokra. A megismételt másodfokú tárgyalásokat már elõzetesben ülte végig Bene Krisztián, az ítélet újra 9 év börtön és az orvosi hivatástól való örökös eltiltás lett. Mivel újra megállapítottak további bûncselekményeket is (magánlaksértést és személyi szabadság megsértését), harmadfokra ismételten a Kúriához került az ügy, ahol megint súlyosbítottak: 11 évre ítélték a férfit.

A kérdés most az, hogyan végzõdik Erika polgári pere, milyen döntésre jut az Alkotmánybíróság, és vajon kezdõdhet-e a kálvária elölrõl.

Forrás: NLC
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Tesco: Óriási változás jön
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Döntenünk kell Kína és az USA között
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
A bírósághoz fordul az SZFE
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány