THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázaton is Mészáros-közeli vállalkozó nyert!
Der Spiegel: Orbán Európa költségvetésének szívócsöve!
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázaton is Mészáros-közeli vállalkozó nyert!
Alig jegyezte be cégeit, rögtön megítéltek 4,5 milliárd forintot Balázs Lászlónak: nem csoda, hiszen testvére Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal üzletel. A Pro Economica Alapítvány pályázatán az Igazi Csíki Sör tulajdonosa is jól járt.

2019 november végén, egy más témájú közleménybe eldugva publikálta a Pro Economica Alapítvány a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra kiírt pályázat egyes nyerteseinek a nevét.

Ez azért hírértékű, mert 2019 júliusában a nyertesek listáját úgy hozták nyilvánosságra, hogy abból nem derült ki, hogy milyen romániai cégek nyertek összesen 24 milliárd forint (72 millió EUR) vissza nem térítendő támogatást.

A november 28-án publikált listán a 66 nyertes pályázó közül 24-nek szerepel a neve, ők összesen 8,7 milliárd forint támogatást nyertek. A Pro Economica Alapítvány közleményéből az derül ki, hogy ezekkel a pályázókkal sikerült november végéig megkötni a szerződést.

Hogy a többi nyertes szerződött-e, azt nem tudjuk, mindenesetre egy december 7-én publikált közlemény szerint akik december 20-ig nem kötik meg a támogatási szerződést, azok elesnek a támogatástól.

Erre és egy sor további, pályázatokkal kapcsolatos részletre kérdeztünk rá Kozma Mónikánál, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjénél, kérdéseinkre azonban nem kaptunk válaszokat.

A döntési listát böngészve jól látszik, hogy a pályázók két nagy csoportra oszlanak: egyrészt vannak azok a székelyföldi vállalkozások, melyek több éve megbízhatóan és pénzügyileg is eredményesen működnek – ők jellemzően százmillió forintos nagyságrendű összegeket nyertek.

A milliárd forintos kategóriában találhatóak azok a projektek, ahol az eredményeket vélhetően politikai hátszéllel pótolják. Az egyik ilyen vállalkozó Balázs László, aki két, Gyergyószentmiklóson bejegyzett cégnek, a Plazmontech Kft.-nek és a Batlas Holdingnak az ügyvezetője (nyitóképünkön).

Mindkét céget 2018 november végén jegyezték be, a Pro Economica Alapítvány pályázati kiírása előtt nem sokkal, tevékenységük, pénzügyi eredményeik, alkalmazottaik nincsenek. A cégadatbázisból annyi derül ki, hogy a Batlas Holding fő tevékenysége holdingok üzemeltetése, a Plazmontech pedig kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Egyik tevékenységi terület sincsen összhangban a kiírással.

A kiírásban az is feltétel, hogy a pályázónak két lezárt üzleti évvel és öt alkalmazottal is rendelkeznie kell – ezek a cégek egyik feltételt sem teljesítik. Igaz, a kiírás szerint figyelembe lehet venni a pályázó cég tulajdonosának más cégeit is.

A Pro Economica Alapítvány igazgatótanácsa a két cégnek összesen 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) vissza nem térítendő támogatást nyújtott, egy sajtóbeszámoló szerint egy tejfeldolgozó és egy hűtőház felépítését tervezik. A projekt összértéke 28 millió euró.

Hargita Megye Tanácsa egyébként egy 2019 decemberében megszervezett dísztanácsülésen Balázs László testvérének, Balázs Attilának Hargita Megyéért Díjat adományozott.

Sajtóbeszámoló szerint a díjat Balázs Attila részben „az eddigi tevékenységéért kapta, de legalább ennyire hangsúlyosan a szülőföldjén következőkben várható beruházások által a térség gazdasági megerősítéséért kifejtett munkáját előlegezték meg ezzel.”

A méltatásból kiderül, „a díjazott személy életútja, tevékenysége jó példa a közösség számára, hiszen abból a kapcsolati tőkéből, amit megteremtett, abból, amit létrehozott kitartó munka, tudás, tehetség, ambíció által és ami által sikeres lett, visszafordít valamit a szülőfalujába.”

Ez a Magyarországon felhalmozott kapcsolati tőke valójában a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégbirodalmához kapcsolódik. Mint azt a Magyar Hang kiderítette, Balázs Attila több mint két tucat vállalkozást birtokol, és ezek meglepően sikeresek a magyarországi közbeszerzéseken, például ott voltak a kivitelezők között olyan presztízsberuházásokon, mint a Puskás Ferenc Stadion.

Legutóbb Balázs Attila neve a balatonfüredi kikötő megvásárlása kapcsán bukkant fel: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. Balázs Attila cégével, a Bayer Construct Zrt.-vel vásárolta meg a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t.

Több mint 400 millió forintot (1,2 millió eurót) nyert a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL. Ezt a vadhúst feldolgozó céget 2005-ben jegyezték be, azonban az utóbbi években üzleti forgalma nulla, alkalmazottai sem voltak.

Tulajdonosai az üzleti tanácsadással foglalkozó, 2018-ban bejegyzett Cs L Transylvania Project SRL, valamint a húskereskedéssel foglalkozó Control Group Consulting SRL. Úgy tudjuk, a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL a székelyföldi Albert András vállalkozó érdekeltségi köréhez tartozik. Ő a tulajdonosa az ivói vadasparknak.

A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázat nagy nyertesei között található Lénárd András is. Az ő vállalkozásai ugyan nem szerepelnek a Pro Economica Alapítvány által novemberben közzétett listán, azonban Lénárd maga beszél egy 2019 novemberében készült PR-interjúban arról, hogy a sörgyár mellé malátagyárat és chipsgyárat tervez felépíteni.

A két projekt összesen 25 millió eurós beruházást jelent, és mindkettőt támogatja a Pro Economica Alapítvány. A Magyar Hang úgy tudja, Lénárd András érdekeltségei összesen 2 milliárd forint támogatást nyertek.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője megerősítette a Magyar Hangnak, hogy az Igazi Csíki Sör mögött álló vállalkozó két cége ott van a nyertesek között, azonban a megítélt összegről nem nyilatkozott.

Hogy lássuk, egyeseknek mennyire könnyű vállalkozni Székelyföldön: a Lénárd által tervezett chipsgyár felépítése előtt nagy akadály volt, hogy Csíkszentsimonban, a gyár tervezett helyszínén nem volt bevezetve a földgáz.

Azonban Hargita Megye Tanácsa ezt a problémát megoldotta azzal, hogy a tanács költségvetéséből kiutalt 100 ezer eurót gázelosztó állomás kiépítésére a községben. Csak arról felejtettek el szólni, hogy első körben nem a csíkszentsimoni lakosság, hanem a chips- és a sörgyár kap olcsó földgázt.

Nyitókép: Balázs László, a Batlas Holding és a Plazmontech képviselője (balra) valamint Kozma Mónia, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője aláírják a támogatási szerződést.

Forrás: Átlátszó
Ha kedve tartja, bármikor elhagyhatja az országot a gyermekporn.gráfia miatt megvádolt Kaleta Gábor!
Gulyás: További 462 millió forintot ad a kormány a sikeres olimpiai felkészülésre!
Az állami médiumokat csak figyelmeztetik, az RTL Klub sorra kapja a milliós bírságokat a Médiatanácstól!
Bojler, tévé, vasaló: Börtönbe kerülhet a volt fideszes polgármester, aki közpénzből szerelte fel otthonát!
Fura helyekre kerültek a PM milliárdjai!
Egyre kevesebb nyugdíjas hiszi el, hogy a kormány tisztességes!
Kiteregette a Fidesz piszkos ügyeit a volt képviselő!
Repkednek a százmilliók: Lánczi Tamás és Nagy Feró is az MTVA fizetési listáján!
Részegen vezetett a fideszes képviselő Balatonalmádiban, majd anyázni kezdte a rendőröket!
Nacsa Lőrinc: 35 Ct-t lehetett volna venni a börtönbizniszből megítélt 8 milliárdból!
Huszonötezer Ft-os óradíjért ad tanácsot Rogánék ügynökségének az Orbán család jogi ügyeit intéző cége!
2 és fél milliárd Ft-ra drágult az Iparművészeti Múzeum elköltöztetése!
A KSH szerint 367 800 Ft-ot keres egy átlagos magyar!
1,6 milliárdot sem sajnál az állam egy budapesti mini kosárlabda selejtezőre!
15 millával szponzorálta meg Mészáros cégét a Szerencsejáték Zrt.!
10-szer annyi jutott tavaly a sportcsarnokokra, mint kórházakra!
Titkolt százmilliókat osztogat a Magyar Turisztikai Ügynökség, Tiborcz üzlettársa is jól járt!
Nem nyomoz drogkereskedelem gyanúja miatt Orbán ellen az ügyészség!
Korózs Lajos: Lenne fedezet a nyugdíjemelésekre!
Már több mint 140-en fagytak halálra idén télen!
Rétvári: Sokkal kisebb a szegény magyar nyugdíjasok aránya, mint az Unióban!
450 millió forinttal segítette Havasi Balázs külföldi koncertjeit az állam!
CEU elnök-rektora: Az EU tétlenül nézi, amint Orbán kiüresíti a demokráciát!
The Washington Post: az Orbán-kormány alapítványa dollárszázezreket fizetett Trump hírszerzési vezetőjének!
36 millióval emelkedik Orbán Ráhel barátnőjének rendezvényekre elkölthető pénze!
Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát!
Bayer Zsolt európai uniós pénzből gyalázhatja az „ótvar, rohadvány" Európai Uniót!
Kimondta a bíróság: Hazudott a mihazánkos Palányi Nóra, nem is zaklatta őt Gréczy Zsolt!
Havi 200 ezerért bérelt lakást KÖZPÉNZből a fia barátnőjétől a fideszes képviselő!
Fidesz-módi: miattuk büntették az országot, most Rogánnak dolgoznak!
Plusz félmilliárd Ft-ot kap Orbán kedvenc focicsapatának az elnöke a békásmegyeri piacért!
Több ezren követelték a Parlament előtt, hogy tartsák be Orbánék a bírósági ítéleteket!
Iványi Gábor: Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktől!
Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar!
“Autóversenyzői” álmokat dédelget Matolcsy!
Németh Szilárd: Horthy óta nem volt olyan jó vezetője az országnak, mint Orbán Viktor!
Bayer börtönbe záratná a feleségéről kínos információkat közlő újságírót!
Novák fenyeget: Ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, akkor a Fidesz lépni fog!
Megbüntették a fóti gyermekközpontról rappelő fiút!
Félelem a külügyben: Szijjártó sorra rúgja ki az embereket!
Eddig már 59 milliárdos pluszkiadásról döntött a kormány a sportcélok megvalósítására!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Nem engedni be Matolcsy az ellenzéki képviselőket a jegybankba!
Szép csendben rezsit emelt a kormány a szociális ellátásban!
Der Spiegel: Orbán Európa költségvetésének szívócsöve!
Újabb milliárdokat költenek a Várra! Most épp a Csikós udvarra költenek 5,8 milliárdot!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Sokkol: Teherbe ejtette kiskorú páciensét a pöstyéni kórház nőgyógyásza!
Lázár János súlyos kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben!
A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét!
Elegük van: Azonnali nyugdíjemelést követel a DK!
Palkovics egy győri panellakást adott a Halászbástya melletti műemlék lakásért cserébe!
Egy halott vevő holttestét kerülgették a vásárlók a Lidl-ben! (fotó)
150 milliárdot (!) költhetnek propagandára Orbánék!
Brutális drágulás: Heteken belül 500 Ft lehet egy kiló kenyér!
Újabb sajtópert vesztett a kormányközeli propagandalap!
Durva: 60 milliárd euró hiányzik az uniós büdzséből!
Novák: Annyit szülhessenek a fiatalok, amennyit csak akarnak!
1876 millió közforintot nyom a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére!
Elcsalt taopénzek: büfésnek jelentették be a focistát!
Kormányhatározat: A premontrei rend kapja meg a Szent István Egyetem ingatlanjait Gödöllőn!
Közpénzből hitelezi meg saját cégét a letelepedésikötvény-bizniszes üzletember!
A kormány elismerte, hogy közeledik a válság, mégsem védi meg az embereket!
Magyar György:Teljesen megbolondítják az állampolgárokat!
Kizuhant egy kislány az ötödik emeletről, majd anyja is utána ugrott!
Kövér kétmillió forintra büntette Hadházyt!
Szegényebbek a nyugdíjasok mint 2 éve!
Több milliárdos jelzáloghitelt vett fel az MVM egyik leányvállalata a Mátrai Erőmű megvétele előtt!
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét!
573 milliárd Ft-nyi extrabevétel: Jól fialnak az orbáni „nem megszorítások”!
Botrány: Osztálytársai előtt vert meg egy diákot az anya-fia páros az általános iskolában!
Még üresen is zabálja a pénzt a hulladékválogató!
Megköszönte Orbánnak a 66 milliós támogatást a Szentföldi Ferences Kusztódia vezetője!
Rengeteg a panasz: Hiába az emelés, több ezer Ft-ot buknak havonta a nyugdíjasok!
A kormány bevallotta: A nemzeti konzultáció kamu!
Gondok lehetnek, Főnök: Szigorítanák az uniós pénzek kifizetését az Európai Unió leggazdagabb országai!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum