THE TIMES
Beláthatatlan következményei lehetnek, ha egy hajléktalanszállóra bekerül a koronavírus
A koronavírus-járvány közepette kevés szó esik arról, hogy mi lesz a hajléktalanellátással, pedig a túlzsúfolt tömegszállók ideális terepei lehetnek a vírus terjedésének, ugyanakkor a hajléktalan emberek között sok az idős és krónikus beteg. A szervezetek maguk próbálják kitalálni, hogyan védekezzenek a járvány terjedése ellen, a kormánytól alig kapnak útmutatást. A felkészülést nehezíti a hajléktalanellátás speciális helyzete, szállókat nem lehet csak úgy lezárni, mint a mozikat vagy a kórházakat. Az sem egyértelmű, hogyan lehet megvalósítani az elrendelt kijárási tilalmat.

A kormány bevezetett egy sor korlátozó intézkedést, hogy lassítsa, megelőzze a koronavírus terjedését. Bezártak a mozik, éttermek, lefújták a nyilvános rendezvényeket, sporteseményeket, így csökkentve a társas találkozások lehetőségét.

Arról még nem esett szó, hogy mi lesz a hajléktalanellátással. Ez azért érdekes kérdés, mert csak Budapesten több ezer embert látnak el a szolgáltatók. Másrészt a hajléktalanszállókon rengeteg ember zsúfolódik össze, nagy a fluktuáció, a higiénés körülmények nem a legjobbak, ami ideális terep lehet egy vírus terjedésének. Arról nem beszélve, hogy a hajléktalanok között eleve sok az idős, rossz egészségügyi állapotú ember. Tehát olyanok, akikre a koronavírus leginkább veszélyes lehet.

A védekezés viszont nehezen megoldható ezekben az intézményekben. A kórházak és az idősotthonok látogatási tilalmat vezettek be, hasonló intézkedés egy szállón nehezen értelmezhető. A hajléktalanok számára a bejárás megtiltása pedig azzal járna, hogy ezeknek az embereknek nem lenne hol aludniuk, mosniuk, enniük. Akárcsak az orvosok, ápolók, a szociális munkások sem tudnak kitérni a kontaktus elől, esetükben a megfelelő védőfelszerelés még kevésbé megoldott, mint az egészségügyben. Nem feltétlenül azért, hogy ne fertőzzék meg őket a hajléktalanok, hanem hogy ne adják tovább a vírust ennek a jóval kitettebb csoportnak.

Megnehezíti a felkészülést, hogy a hajléktalanellátás speciális terület, nehezen alkalmazhatók rá az általános járványügyi szabályok. Jól mutatják ezt az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) intézkedései. Az NNK március 8-án látogatási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben, így a hajléktalanszállókon is. Ezt március 17-én kijárási tilalommal egészítették ki: csak indokolt esetben (munkavégzés, egészségügyi vizsgálat) hagyhatják el az intézményt, az éjjeli menedékhelyeken a bejárás továbbra is engedélyezett.

A rendelkezés felvet egy fontos gyakorlati problémát: az éjjeli menedékhelyek többségében nincs nappali ellátás (tisztálkodási és mosási lehetőség, étkezés) , márpedig ha a hajléktalanok nem hagyhatják el a szállót, akkor valamilyen formában szükségük lesz ezekre.

Nemcsak ellátás, de személyzet sincs napközben ezeken a helyeken. A kijárási tilalom elsősorban a 0-24 órás tartózkodást lehetővé tevő átmeneti szállásokra vonatkozik. Ezekre egyébként sem lehet csak úgy bemenni, feltételekhez (például orvosi igazolás, ellátási szerződés, előtakarékosság) kötött az ellátás, gyakori a várólista.

A határozat általánosan szól a szociális intézményekről, nem tér ki a nappali ellátást nyújtó nappali melegedőkre. Csupán annyit ír, hogy az éjjeli menedékhelyek kivételével minden szakosított intézményben felvételi zárlatot hirdetnek, azaz nem fogadhatnak új ügyfeleket. A nappali melegedőkre azért nem vonatkozhat ez a kitétel, mert azoknál nem történik konkrét felvétel. Az integrált intézményeknél, amelyek éjjeli menedékhelyként funkcionálnak és napközben is nyújtanak ellátást, pedig kivitelezhetetlen lesz a kijárási tilalom.

Úgy tudjuk, az ellentmondások miatt a hajléktalanellátást végző szervezeteknek is gondot okozott a rendelet értelmezése.

Részben erre válaszul másnap az Emmi kiadott egy útmutatót, ami helyre tette az NNK határozatának hiányosságait. A minisztérium azt írja ebben, hogy a nappali melegedőknek nyitva kell tartaniuk, mivel az általuk nyújtott szolgáltatások elengedhetetlenek a hajléktalanok számára.

Javasolják, hogy belépéskor mérjék meg az emberek testhőmérsékletét. Ha lázas esettel találkoznak, értesíteniük kell a háziorvost.
Egyszerre csak annyi embert engedjenek be, hogy köztük 1,5 méteres távolság tartható legyen, javasolják a bent töltött idő maximalizálását.
Kétóránként fertőtlenítést kell végezniük a különböző felületeken, például székeken, asztalokon. Arra is figyelniük kell, hogy a hajléktalanok ne csak kezet mossanak, hanem lehetőség szerint meg is fürödjenek.
Az útmutatóban az is szerepel, hogy a dolgozók lehetőleg viseljenek védőfelszerelést.

Csütörtökön egy másik útmutatót is kiadott Kásler Miklós minisztériuma, amiben kimondta, hogy a kijárási tilalom az éjjeli menedékhelyek esetében nem értelmezhető.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóin eddig egyszer került elő a hajléktalanellátás kérdése. Újságírói kérdésre Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, azok a hajléktalan emberek, akik életvitelszerűen élnek az utcán, ezentúl is intézkedés alá lesznek vonva. Az általunk megkérdezett szakember szerint azonban a jelen helyzetben jobb, ha azok a hajléktalanok, akik valahol meg tudták oldani az izolált tartózkodást (például kunyhóban), inkább most nem mennek be szállóra.

Magyarországon eddig 85 fertőzöttet regisztráltak, a járványnak három halálos áldozata van, heten felgyógyultak a betegségből. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a következő napokban több százra emelkedhet a koronavírusos esetek száma.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója elmondta, eddig alig kaptak konkrét iránymutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, a hajléktalanellátásban működő szervezetek maguk dolgoztak ki protokollokat a járványhelyzetre. Létrehoztak egy felületet, ahol a fővárosi szolgáltatók meg tudják osztani egymással ezeket az intézkedéseket. A Menhely éjjeli menedékhelyet és nappali melegedőket működtet a fővárosban. Az éjjeli menedékhely lakóit megkérték, hogy lehetőleg ne járkáljanak ki nagyon a szállóról. Van egy elkülönített helyiségük, ahol el tudják helyezni a fertőzésgyanús eseteket.

Azt hiszem, már abban a szakaszban vagyunk, hogy ilyen esetben a szálló karanténba helyezése is kilátásba kerül.

A nappali melegedőkön egy nap 100-200 ember is megfordulhat, nehéz kivédeni a kontaktust a hajléktalan emberek és a személyzet között, elég csak az ételosztásra gondolni. Saját melegedőikben próbálják kontrollálni az ott tartózkodók létszámát, limitálták, hogy egyszerre hány embert engednek be, kézmosás nélkül senki sem mehet be, mondta Aknai. Vagyis már a kiadott útmutató előtt bevezették azokat az intézkedéseket, amiket a
z Emmi javasolt. Az eddigi tapasztalatok alapkán mind a dolgozók, mind a rászoruló emberek fegyelmezetten viselik a szigorúbb szabályokat, tette hozzá. Elképzelhetőnek tartja, hogy lesz olyan szolgáltató, amelyik óvatosságból inkább bezárja majd a nappali intézményét. Úgy tudjuk, erre volt is már példa.

Szappannal jól állnak, kézfertőtlenítőből viszont hiány van és szájmaszkot sem tudtak már beszerezni, mivel „aranyáron adják a kereskedők”. A szállók mellett utcai szolgálatot is működtet az alapítvány, igyekeznek ott is minimalizálni a kontaktust, ezért elsősorban az állandó ügyfeleikhez járnak ki. Szintén probléma, hogy egy erősen munkaerőhiányos területről beszélünk, komoly következményei lehetnek, ha karantén vagy fertőzöttség miatt még kevesebb szociális munkás lesz bevethető, mondta Aknai Zoltán.

A Menedékház Alapítvány összesen 148 hajléktalant lát el, átlagéletkoruk meghaladja a 60 évet , szemléltette a helyzetet Osvald Ferenc intézményvezető. Az alapítvány 68 férőhelyen lábadozót és védett részleget is működtet, ezeken kizárólag idős, krónikus betegeket (rákbetegek, szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, pszichiátriai problémákkal küzdők, szenvedélybetegek) látnak el. A leginkább veszélyben lévőket egy közös épületbe helyezték át a járvány miatt, ahol már az NNK határozata előtt kijárási tilalmat vezettek be. A helyzetre való tekintettel speciális szabályok léptek életbe, engedélyezték az alkoholfogyasztást az intézmény területén belül, hogy az alkoholbetegeknek ne legyenek elvonási tüneteik.

Elővigyázatosságból a műszakok alatt, illetve a gyógyszer- és ételosztások során a szociális munkások szájmaszkot és gumikesztyűt viselnek. Minden bejárathoz kézfertőtlenítőket helyeztek ki, használatuk kötelező. 120 darab egyszerű sebészi szájmaszkjuk van, úgy számolnak, kis spórolással 1-1,5 hónapra lesz elég ez a mennyiség. Az igazán hatékony, de drágább FFP3 típusú maszkból viszont egy sincs nekik. Aki influenzaszerű tüneteket produkál, azt inkább megkérik, hogy ne menjen be dolgozni. Naponta többször alaposan fertőtlenítik a szállót, a készleteik azonban végesek, a boltokban alig kapni már megfelelő fertőtlenítőszereket.

Egy másik épületben működik a 60 férőhelyes éjjeli menedékhely és a 20 fős rehabilitációs részleg. Mindkettőnél látogatási tilalom van érvényben, az ételszállítás is úgy történik, hogy az épületen kívül veszik át a szállítmányt. A lakókat megkérték, hogy csak azok hagyják el a szállót, akik dolgozni mennek. Osvald Ferenc szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha a vírus egyszer bekerül az intézménybe, ezért hozták meg ezeket az intézkedéseket.

Az épületen belül kialakítottak egy nyolcfős elkülönítőt a fertőzésgyanús esetek számára. Ott kezelnék a betegeket, ameddig meg nem történik az elszállításuk. Erre akkor lehet szükség, ha olyan méreteket ölt a járvány, amikor a kórházak már csak az akut esetek befogadására lesznek képesek.

Nem kaptunk még felszerelést, vagy útmutatást arra nézve a hatóságoktól, hogy mi lesz abban az esetben, ha a járvány terjedésének csoportos fázisában az egész szállót karantén alá kell vonni, vagy a dolgozóink nagy része megbetegszik. Jelenleg a sorstárssegítő lakóinkat tanítjuk be az alapvető feladatok ellátására, hogy minimális szakszemélyzet jelenléte mellett önállóan is képesek legyenek üzemeltetni az alapvető szolgáltatásokat. Nagyon fontos lenne a párbeszéd a Járványügy, az operatív törzs és a hajléktalanokat ellátó szervezetek között, ha másért nem, legalább a megfelelő mennyiségű és minőségű felszerelésekkel történő ellátás érdekében.

A Baptista Szeretetszolgálat Budapest több pontján tart fenn hajléktalanellátással foglalkozó intézményt. A járványveszély miatt minimálisra csökkentették a szállókon dolgozók létszámát, mindennap más van beosztva. A nem létfontosságú szolgáltatások felfüggesztették, az utcai gondozószolgálatuk heti öt alkalom helyett csak kétszer járja végig az ellátási területet. Gumikesztyűkkel és szájmaszkokkal, abból is a jobb, FFP2-es típusúval rendelkeznek, májusig tarthat ki a készletük, ha nem fordul rosszabbra a helyzet. „Ugyanakkor egy esetleges karantén kezeléséhez sem mennyiségében, sem minőségében nem elegendőek ezek az anyagok, eszközök” – írták válaszukban.

A napokban fogják kidolgozni annak protokollját, hogy mi a teendő, ha valamelyik intézményükben fertőzésgyanúval találkoznak. Nem tartják elképzelhetetlennek, hogy ez esetben az egész intézmény karanténba kerül.

A lebonyolítás, valamint a karantén fenntartása 150 lakóval még hatósági eszközökkel is alig fenntartható, a szociális munka eszközeivel pedig aligha.

Az Oltalom Karitatív Egyesület a nyolcadik kerületi Dankó utcában működtet egy nagyobb intézményt, amihez kórház is tartozik. Ezt most lezárták, a meghirdetett ingyenes ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették. A 130 férőhelyes Fűtött utcának nevezett szállón kötelező jelleggel kézmosási és távolságtartási protokollt vezettek be a dolgozók és a hajléktalanok számára. Mindenkinek, aki belép a szállóra, megmérik a lázát, a szálló területén plusz kézfertőtlenítő szert helyeztek ki. A bejárást annyiban korlátozták, hogy csak 15 perceként nyitják ki a szálló kapuját. A fertőzésveszély csökkentése érdekében szájmaszkkal (többségében sebészi maszkokkal), gumikesztyűvel látták el a szociális munkásokat, a készleteik azonban erősen fogyóban, írták megkeresésünkre.

Izolálni fogják, akinél fertőzés gyanúja merül fel, és azonnal értesítik az illetékes egészségügyi centrumot. Mivel a hajléktalan emberek esetében az otthoni elkülönítés kivitelezhetetlen, ezért központi megoldást sürgetnek ennek rendezésére, a Fővárosnak már felajánlották szakmai segítségüket.

Hogy enyhítsék a szállók zsúfoltságát és védjék a leginkább veszélyeztetett hajléktalanokat, a Fővárosi Önkormányzat azon dolgozik, hogy a tulajdonában lévő lakásokban és egyéb ingatlanokban helyezhessék az érintetteket. Ehhez folyamatosan egyeztetnek a főváros saját intézményrendszerének (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) és a nagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezetek képviselőivel.

A központi kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat közötti együttműködés szempontjából fontos előrelépésnek tartjuk, és ezúton is köszönjük, hogy a mai nappal a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről is kijelölésre kerültek azok a kapcsolattartók, akikkel a továbbiakban a Fővárosi Önkormányzat egyeztethet a koronavírus-járvány elleni védekezés hajléktalanellátásban jelentkező részletes feladatairól és eszközigényéről – írta a főváros megkeresésünkre.

Forrás: Index
Ezt olvassák mások:
A fél világ Orbán felhatalmazási törvényével foglalkozik
Politico

A Bizottság megvizsgálja, hogy a koronavírus válság kapcsán kidolgozott ...
Ujhelyi István: A kormány mindennel foglalkozik, csak a magyar emberekkel nem
KSH: 400 ezret keres egy átlagos magyar
Beláthatatlan következményei lehetnek, ha egy hajléktalanszállóra bekerül a koronavírus
A koronavírus-járvány közepette kevés szó esik arról, hogy mi lesz a hajléktalanellátással, pedig a túlzsúfolt tömegszállók ideális terepei lehetnek a vírus terjedésének, ugyanakkor a hajléktalan emberek között sok az idős és krónikus beteg. A szervezetek maguk próbálják kitalálni, hogyan védekezzenek a járvány terjedése ellen, a kormánytól alig kapnak útmutatást. A felkészülést nehezíti a hajléktalanellátás speciális helyzete, szállókat nem lehet csak úgy lezárni, mint a mozikat vagy a kórházakat. Az sem egyértelmű, hogyan lehet megvalósítani az elrendelt kijárási tilalmat.

A kormány bevezetett egy sor korlátozó intézkedést, hogy lassítsa, megelőzze a koronavírus terjedését. Bezártak a mozik, éttermek, lefújták a nyilvános rendezvényeket, sporteseményeket, így csökkentve a társas találkozások lehetőségét.

Arról még nem esett szó, hogy mi lesz a hajléktalanellátással. Ez azért érdekes kérdés, mert csak Budapesten több ezer embert látnak el a szolgáltatók. Másrészt a hajléktalanszállókon rengeteg ember zsúfolódik össze, nagy a fluktuáció, a higiénés körülmények nem a legjobbak, ami ideális terep lehet egy vírus terjedésének. Arról nem beszélve, hogy a hajléktalanok között eleve sok az idős, rossz egészségügyi állapotú ember. Tehát olyanok, akikre a koronavírus leginkább veszélyes lehet.

A védekezés viszont nehezen megoldható ezekben az intézményekben. A kórházak és az idősotthonok látogatási tilalmat vezettek be, hasonló intézkedés egy szállón nehezen értelmezhető. A hajléktalanok számára a bejárás megtiltása pedig azzal járna, hogy ezeknek az embereknek nem lenne hol aludniuk, mosniuk, enniük. Akárcsak az orvosok, ápolók, a szociális munkások sem tudnak kitérni a kontaktus elől, esetükben a megfelelő védőfelszerelés még kevésbé megoldott, mint az egészségügyben. Nem feltétlenül azért, hogy ne fertőzzék meg őket a hajléktalanok, hanem hogy ne adják tovább a vírust ennek a jóval kitettebb csoportnak.

Megnehezíti a felkészülést, hogy a hajléktalanellátás speciális terület, nehezen alkalmazhatók rá az általános járványügyi szabályok. Jól mutatják ezt az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) intézkedései. Az NNK március 8-án látogatási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben, így a hajléktalanszállókon is. Ezt március 17-én kijárási tilalommal egészítették ki: csak indokolt esetben (munkavégzés, egészségügyi vizsgálat) hagyhatják el az intézményt, az éjjeli menedékhelyeken a bejárás továbbra is engedélyezett.

A rendelkezés felvet egy fontos gyakorlati problémát: az éjjeli menedékhelyek többségében nincs nappali ellátás (tisztálkodási és mosási lehetőség, étkezés) , márpedig ha a hajléktalanok nem hagyhatják el a szállót, akkor valamilyen formában szükségük lesz ezekre.

Nemcsak ellátás, de személyzet sincs napközben ezeken a helyeken. A kijárási tilalom elsősorban a 0-24 órás tartózkodást lehetővé tevő átmeneti szállásokra vonatkozik. Ezekre egyébként sem lehet csak úgy bemenni, feltételekhez (például orvosi igazolás, ellátási szerződés, előtakarékosság) kötött az ellátás, gyakori a várólista.

A határozat általánosan szól a szociális intézményekről, nem tér ki a nappali ellátást nyújtó nappali melegedőkre. Csupán annyit ír, hogy az éjjeli menedékhelyek kivételével minden szakosított intézményben felvételi zárlatot hirdetnek, azaz nem fogadhatnak új ügyfeleket. A nappali melegedőkre azért nem vonatkozhat ez a kitétel, mert azoknál nem történik konkrét felvétel. Az integrált intézményeknél, amelyek éjjeli menedékhelyként funkcionálnak és napközben is nyújtanak ellátást, pedig kivitelezhetetlen lesz a kijárási tilalom.

Úgy tudjuk, az ellentmondások miatt a hajléktalanellátást végző szervezeteknek is gondot okozott a rendelet értelmezése.

Részben erre válaszul másnap az Emmi kiadott egy útmutatót, ami helyre tette az NNK határozatának hiányosságait. A minisztérium azt írja ebben, hogy a nappali melegedőknek nyitva kell tartaniuk, mivel az általuk nyújtott szolgáltatások elengedhetetlenek a hajléktalanok számára.

Javasolják, hogy belépéskor mérjék meg az emberek testhőmérsékletét. Ha lázas esettel találkoznak, értesíteniük kell a háziorvost.
Egyszerre csak annyi embert engedjenek be, hogy köztük 1,5 méteres távolság tartható legyen, javasolják a bent töltött idő maximalizálását.
Kétóránként fertőtlenítést kell végezniük a különböző felületeken, például székeken, asztalokon. Arra is figyelniük kell, hogy a hajléktalanok ne csak kezet mossanak, hanem lehetőség szerint meg is fürödjenek.
Az útmutatóban az is szerepel, hogy a dolgozók lehetőleg viseljenek védőfelszerelést.

Csütörtökön egy másik útmutatót is kiadott Kásler Miklós minisztériuma, amiben kimondta, hogy a kijárási tilalom az éjjeli menedékhelyek esetében nem értelmezhető.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóin eddig egyszer került elő a hajléktalanellátás kérdése. Újságírói kérdésre Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, azok a hajléktalan emberek, akik életvitelszerűen élnek az utcán, ezentúl is intézkedés alá lesznek vonva. Az általunk megkérdezett szakember szerint azonban a jelen helyzetben jobb, ha azok a hajléktalanok, akik valahol meg tudták oldani az izolált tartózkodást (például kunyhóban), inkább most nem mennek be szállóra.

Magyarországon eddig 85 fertőzöttet regisztráltak, a járványnak három halálos áldozata van, heten felgyógyultak a betegségből. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a következő napokban több százra emelkedhet a koronavírusos esetek száma.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója elmondta, eddig alig kaptak konkrét iránymutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, a hajléktalanellátásban működő szervezetek maguk dolgoztak ki protokollokat a járványhelyzetre. Létrehoztak egy felületet, ahol a fővárosi szolgáltatók meg tudják osztani egymással ezeket az intézkedéseket. A Menhely éjjeli menedékhelyet és nappali melegedőket működtet a fővárosban. Az éjjeli menedékhely lakóit megkérték, hogy lehetőleg ne járkáljanak ki nagyon a szállóról. Van egy elkülönített helyiségük, ahol el tudják helyezni a fertőzésgyanús eseteket.

Azt hiszem, már abban a szakaszban vagyunk, hogy ilyen esetben a szálló karanténba helyezése is kilátásba kerül.

A nappali melegedőkön egy nap 100-200 ember is megfordulhat, nehéz kivédeni a kontaktust a hajléktalan emberek és a személyzet között, elég csak az ételosztásra gondolni. Saját melegedőikben próbálják kontrollálni az ott tartózkodók létszámát, limitálták, hogy egyszerre hány embert engednek be, kézmosás nélkül senki sem mehet be, mondta Aknai. Vagyis már a kiadott útmutató előtt bevezették azokat az intézkedéseket, amiket a
z Emmi javasolt. Az eddigi tapasztalatok alapkán mind a dolgozók, mind a rászoruló emberek fegyelmezetten viselik a szigorúbb szabályokat, tette hozzá. Elképzelhetőnek tartja, hogy lesz olyan szolgáltató, amelyik óvatosságból inkább bezárja majd a nappali intézményét. Úgy tudjuk, erre volt is már példa.

Szappannal jól állnak, kézfertőtlenítőből viszont hiány van és szájmaszkot sem tudtak már beszerezni, mivel „aranyáron adják a kereskedők”. A szállók mellett utcai szolgálatot is működtet az alapítvány, igyekeznek ott is minimalizálni a kontaktust, ezért elsősorban az állandó ügyfeleikhez járnak ki. Szintén probléma, hogy egy erősen munkaerőhiányos területről beszélünk, komoly következményei lehetnek, ha karantén vagy fertőzöttség miatt még kevesebb szociális munkás lesz bevethető, mondta Aknai Zoltán.

A Menedékház Alapítvány összesen 148 hajléktalant lát el, átlagéletkoruk meghaladja a 60 évet , szemléltette a helyzetet Osvald Ferenc intézményvezető. Az alapítvány 68 férőhelyen lábadozót és védett részleget is működtet, ezeken kizárólag idős, krónikus betegeket (rákbetegek, szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, pszichiátriai problémákkal küzdők, szenvedélybetegek) látnak el. A leginkább veszélyben lévőket egy közös épületbe helyezték át a járvány miatt, ahol már az NNK határozata előtt kijárási tilalmat vezettek be. A helyzetre való tekintettel speciális szabályok léptek életbe, engedélyezték az alkoholfogyasztást az intézmény területén belül, hogy az alkoholbetegeknek ne legyenek elvonási tüneteik.

Elővigyázatosságból a műszakok alatt, illetve a gyógyszer- és ételosztások során a szociális munkások szájmaszkot és gumikesztyűt viselnek. Minden bejárathoz kézfertőtlenítőket helyeztek ki, használatuk kötelező. 120 darab egyszerű sebészi szájmaszkjuk van, úgy számolnak, kis spórolással 1-1,5 hónapra lesz elég ez a mennyiség. Az igazán hatékony, de drágább FFP3 típusú maszkból viszont egy sincs nekik. Aki influenzaszerű tüneteket produkál, azt inkább megkérik, hogy ne menjen be dolgozni. Naponta többször alaposan fertőtlenítik a szállót, a készleteik azonban végesek, a boltokban alig kapni már megfelelő fertőtlenítőszereket.

Egy másik épületben működik a 60 férőhelyes éjjeli menedékhely és a 20 fős rehabilitációs részleg. Mindkettőnél látogatási tilalom van érvényben, az ételszállítás is úgy történik, hogy az épületen kívül veszik át a szállítmányt. A lakókat megkérték, hogy csak azok hagyják el a szállót, akik dolgozni mennek. Osvald Ferenc szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha a vírus egyszer bekerül az intézménybe, ezért hozták meg ezeket az intézkedéseket.

Az épületen belül kialakítottak egy nyolcfős elkülönítőt a fertőzésgyanús esetek számára. Ott kezelnék a betegeket, ameddig meg nem történik az elszállításuk. Erre akkor lehet szükség, ha olyan méreteket ölt a járvány, amikor a kórházak már csak az akut esetek befogadására lesznek képesek.

Nem kaptunk még felszerelést, vagy útmutatást arra nézve a hatóságoktól, hogy mi lesz abban az esetben, ha a járvány terjedésének csoportos fázisában az egész szállót karantén alá kell vonni, vagy a dolgozóink nagy része megbetegszik. Jelenleg a sorstárssegítő lakóinkat tanítjuk be az alapvető feladatok ellátására, hogy minimális szakszemélyzet jelenléte mellett önállóan is képesek legyenek üzemeltetni az alapvető szolgáltatásokat. Nagyon fontos lenne a párbeszéd a Járványügy, az operatív törzs és a hajléktalanokat ellátó szervezetek között, ha másért nem, legalább a megfelelő mennyiségű és minőségű felszerelésekkel történő ellátás érdekében.

A Baptista Szeretetszolgálat Budapest több pontján tart fenn hajléktalanellátással foglalkozó intézményt. A járványveszély miatt minimálisra csökkentették a szállókon dolgozók létszámát, mindennap más van beosztva. A nem létfontosságú szolgáltatások felfüggesztették, az utcai gondozószolgálatuk heti öt alkalom helyett csak kétszer járja végig az ellátási területet. Gumikesztyűkkel és szájmaszkokkal, abból is a jobb, FFP2-es típusúval rendelkeznek, májusig tarthat ki a készletük, ha nem fordul rosszabbra a helyzet. „Ugyanakkor egy esetleges karantén kezeléséhez sem mennyiségében, sem minőségében nem elegendőek ezek az anyagok, eszközök” – írták válaszukban.

A napokban fogják kidolgozni annak protokollját, hogy mi a teendő, ha valamelyik intézményükben fertőzésgyanúval találkoznak. Nem tartják elképzelhetetlennek, hogy ez esetben az egész intézmény karanténba kerül.

A lebonyolítás, valamint a karantén fenntartása 150 lakóval még hatósági eszközökkel is alig fenntartható, a szociális munka eszközeivel pedig aligha.

Az Oltalom Karitatív Egyesület a nyolcadik kerületi Dankó utcában működtet egy nagyobb intézményt, amihez kórház is tartozik. Ezt most lezárták, a meghirdetett ingyenes ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették. A 130 férőhelyes Fűtött utcának nevezett szállón kötelező jelleggel kézmosási és távolságtartási protokollt vezettek be a dolgozók és a hajléktalanok számára. Mindenkinek, aki belép a szállóra, megmérik a lázát, a szálló területén plusz kézfertőtlenítő szert helyeztek ki. A bejárást annyiban korlátozták, hogy csak 15 perceként nyitják ki a szálló kapuját. A fertőzésveszély csökkentése érdekében szájmaszkkal (többségében sebészi maszkokkal), gumikesztyűvel látták el a szociális munkásokat, a készleteik azonban erősen fogyóban, írták megkeresésünkre.

Izolálni fogják, akinél fertőzés gyanúja merül fel, és azonnal értesítik az illetékes egészségügyi centrumot. Mivel a hajléktalan emberek esetében az otthoni elkülönítés kivitelezhetetlen, ezért központi megoldást sürgetnek ennek rendezésére, a Fővárosnak már felajánlották szakmai segítségüket.

Hogy enyhítsék a szállók zsúfoltságát és védjék a leginkább veszélyeztetett hajléktalanokat, a Fővárosi Önkormányzat azon dolgozik, hogy a tulajdonában lévő lakásokban és egyéb ingatlanokban helyezhessék az érintetteket. Ehhez folyamatosan egyeztetnek a főváros saját intézményrendszerének (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) és a nagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezetek képviselőivel.

A központi kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat közötti együttműködés szempontjából fontos előrelépésnek tartjuk, és ezúton is köszönjük, hogy a mai nappal a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről is kijelölésre kerültek azok a kapcsolattartók, akikkel a továbbiakban a Fővárosi Önkormányzat egyeztethet a koronavírus-járvány elleni védekezés hajléktalanellátásban jelentkező részletes feladatairól és eszközigényéről – írta a főváros megkeresésünkre.

Forrás: Index
5 milliárddal megdobta a kormány Áder János klímavédelmi alapítványát
A Demokratikus Koalíció annak kapcsán reagált honlapján, hogy kiderült, 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János alapítvány...
Tragikus műhiba a Szigetvári Kórházban: Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt, válságos az állapota
Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget, ezért sóoldat ...
Dzsudzsákra nem vonatkoznak a járványügyi jogszabályok? A rendőrség hallgat a focista karanténszegéséről
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A ...
"Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény"
Miután a kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot és a veszélyhelyzet megszűnés...
Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonb...
Rogán exfelesége lehet a teniszszövetség egyik vezetője
Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszte...
Új rekord: 9 hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
A „végre” és az „ideje volt” a két legjellemzőbb reakció a bicskei és mányi lakosok részéről arra, hogy visszakapták használatra a...
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
Az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóján Tállai András a magyar lakosság gazdasági helyzetéről és a hitelmoratórium tapasztalata...
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
"Az Orbán-kormány haláltánca"
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
5 milliárddal megdobta a kormány Áder János klímavédelmi alapítványát
  
Tragikus műhiba a Szigetvári Kórházban: Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt, válságos az állapota
  
Dzsudzsákra nem vonatkoznak a járványügyi jogszabályok? A rendőrség hallgat a focista karanténszegéséről
  
"Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény"
  
Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
  
Rogán exfelesége lehet a teniszszövetség egyik vezetője
  
Új rekord: 9 hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
  
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
  
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
  
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
  
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
  
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
  
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
  
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
  
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
  
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
  
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
  
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
  
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
  
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
  
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
  
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
  
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
  
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
  
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
  
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
  
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
  
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
  
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
  
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
  
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
  
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
  
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
  
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
  
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
  
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
  
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
  
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
  
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
  
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
  
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
  
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
  
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
  
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
  
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
  
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
  
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
  
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
  
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
  
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
  
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
  
"Az Orbán-kormány haláltánca"
  
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
  
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
  
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
  
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
  
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
  
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
  
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
  
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
  
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
  
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
  
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
  
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
  
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
  
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
  
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
  
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
  
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
  
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
  
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
  
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
  
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
  
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
  
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
  
THE TIMES IMPRESSZUM