THE HUNGARIAN TIMES
kedd Magyarország Budapest

Az eddigi legrészletesebb összefoglaló került elő az Orbán családról

Nem Orbán Viktor az első politikus, aki meglátta a pr-lehetőséget abban, ha a sajtóban gyerekei is megjelennek. Felnőtté válásukkal azonban már olyan hírek szereplőiként is előfordultak, amelyek vagyonosodásukról, esetleges kedvezményeikről szóltak. A kormányzat és a kormánypárti sajtó ezeket a híreket és az azokkal kapcsolatos kérdéseket amennyire lehet ignorálja. Ma már nem merül fel, hogy a kormányfő feleségének nyilatkoznia kell valamely üzleti érdekeltségéről, de már az sem, hogy a kormányfőnek egyáltalán meg kelljen hallgatnia a sajtó kérdéseit a család vagyonának alakulásáról.

„Orbán Viktor az Egyesült Magyar Egyletek clevelandi szervezetének meghívására utazik az Egyesült Államokba. Vele tart Ráhel lánya is. Szerette volna, ha több gyermeke is elmehet vele, de a családi büdzsé ezt teszi lehetővé” – jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette: „Orbán Ráhel utazásának költségeit a család fedezi.”

Az MTI-ben ez a 2004. októberi hír az első, amelyben Orbán Viktor legidősebb lányát, az akkor 15 éves Orbán Ráhelt teljes nevén megemlítik. (Előtte csak keresztnevén, testvéreivel felsorolva, különböző rendezvényeken, családos kormányfői vizeteken vagy amikor a kormányfő negyedik, majd ötödik gyermeke is megszületett.)

Ráhel felnő


Négy évvel később már arról tudósít az MTI Orbán Ráhellel kapcsolatban, hogy a vizitdíjról – és a felsőoktatásban fizetendő tandíjak eltörléséről – szóló 2008-as népszavazáson is részt vett, első alkalommal élve szavazati jogával.

2011-ben azért jelent meg a hírekben Orbán Ráhel, mert édesanyja, Lévai Anikó meglátogatta a VOLT-fesztivált, ahol lánya a szervezői csapatban volt gyakornok.

2013-ban már arról ír az MTI, hogy Orbán Ráhel zenei fesztiválokról szóló szakdolgozata I. helyezést ért el újszerű témaválasztás kategóriában a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán.

Ebben az évben ment férjhez a kormányfő legidősebb lánya Tiborcz Istvánhoz. A széles nyilvánosság előtt zajló esemény az MTI képarchívumából sem maradt ki. A hírügynökségi hírekben annak kevésbé van nyoma, hogy a lagzin Orbán Ráhel telefonját ellopták, ami után a rendőrség DNS-mintát vett a kiszolgáló személyzettől. Az Átlátszó hosszas adatigénylése révén kiderült, hogy a rendőrség 12,4 millió forintot költött erre az egyébként csak igen indokolt esetben igényelt elemzésre. A telefon nem lett meg és a tettes kilétére sem derült fény.

A nagy pompával megtartott esemény ellenére egy közös elem van a lakodalom és a cikk elején idézett első, Orbán Ráhelt megemlítő hír között: mindkét esetben megemlítik a család korlátozott lehetőségeit: az utazáskor arról van szó, hogy a családi költségvetés miatt ment csak az egyik gyerek a kormányfővel, a lakodalomnál a kormányfő arról beszélt a Blikknek, hogy az ő portájuk kicsi lenne a sok vendég fogadására, de szerencsére Tiborczéknál van erre hely.
Eddig tartottak azok a hírek, amelyek a kormányfő családjának szándékával megegyezően kerültek a sajtóba – legalábbis az elmúlt 16 évből. Korábban akadt olyan, ami nem az egyetértésükkel jelent meg, például az Orbán család fideszes cégekkel közbeiktatásával meglendített kezdeti vagyonosodását taglaló, A fiúk a bányában című, lassan 22 éves riport, vagy nem sokkal későbbi írás a kormányfő feleségéhez is köthető tokaji szőlőföldek költségvetési támogatásáról. (2005-ben Lévai Anikó még indokoltnak tartotta, hogy az akkori TV2-ben beszámoljon arról, hogy az ottani érdekeltségeket eladta.)

Saját lábon

2014-ben az MTI-be Orbán Ráhel már azzal a Facebook-bejegyzésével kerül, amelyben a kormányfő és családja vagyongyarapodásával kapcsolatos ellenzéki felvetésekre reagál: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük

Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem, hogy én mit tehetek a hazámért. Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki”

– írta, John Fitzgerald Kennedy beiktatási beszédének híres szavait is idézve. A bejegyzés azután született, hogy kiderült, Orbán Ráhel a Corvinuson megszerzett alapszak után a Svájcban, a lausanne-i École Hoteliere-n (EHL) tanult tovább, 15 millió forintos tandíjért.

2015 januárjában pedig az MTI arról tudósított, hogy Orbán Ráhel jogi lépéseket tesz, mert fényképek kerültek a netre a családi nyaralásról. Ugyanebben az évben Orbán Ráhel a horvát lapokba is bekerült: nyaraláskor fényképezték le, ahogy az autóból kiszállva az út szélére dobta a gyereke pelenkáját. A pelenkagate-ről Orbán Viktor is nyilatkozott:

Pelenkaügyben életkoromnál fogva nem vagyok illetékes, úgyhogy erről nincs mit mondanom.

A válasz nem a tartalma miatt érdekes, mai szemmel két dolog miatt tűnik rendkívül távolinak: a kormányfő a Hvg-nek nyilatkozott, és mindez a parlament folyosóján történt, amikor a sajtó még érdemben mozoghatott az épületben.

Ezután az MTI archívuma már csak egy 2018-as hírt őriz – nem számítva az ellenzéki parlamenti felszólalásokat, amelyekben többször előjön a család vagyonosodásával kapcsolatban Orbán Ráhel és főként férje, Tiborcz István neve -, amely szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség kiváló szakemberekkel dolgozik az új országmárka megalkotásán. Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: „A fiatalabb korosztályból Vági Bence, Berecz István és Orbán Ráhel támogatja a munkát.”

Vő és vő különböző

Orbán Ráhelnél sokkal kevésbé észrevehető a sajtóban a kormányfő második lánya, Sára. Az ő 2017-es esküvője nagyszabású volt, ám a sajtó mellőzésével történt, kevés kép került a sajtóba, az MTI képarchívuma sem őriz róla fotókat.

Az ő férjéből nem is lett „közmondásos vő”, ellentétben Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal, akiről a 2019 önkormányzati választás kampányában Karácsony Gergely egy javasolt adónemet is elnevezett. A főpolgármester a Tiborcz-adót az 500 millió forintnál értékesebb ingatlanokra vetetné ki. Tiborcz személyiségi jogi pert indított, ám a bíróság szerint közszereplő módjára kell tűrnie, hogy a neve előkerül, ráadásul nem sértették az elnevezéssel a jó hírnevét. az ilyesmit. A bíróságon egyébként Karácsonyék nem is érveltek azzal, hogy a kastélyokra, kikötőkre, budai ingatlanokra kiterjedő ingatlanbeszerzéseiben volt-e szerepe a családi kapcsolatnak vagy sem.Gáspár útja a focitól az elitakadémiáig

Nővére és húga között ott van Orbán Gáspár, aki a legutóbbi ideig a hírekben is valahol félúton volt az intenzíven jelen lévő Ráhel és az ebből kimaradó Sára között.

A kormányfő egyetlen fiának – leszámítva azokat a hivatalos eseményeket, amelyeken a kormányfő családjával együtt jelent meg – sajtóbeli első önálló megjelenéséhez az apropót először rövid futballpályafutása adta. Az MTI élete első NB II.-es és NB I.-es mérkőzését is megörökítette. Előbbiből 12, utóbbiból kettő van, összesen 357 játékperccel, a 2010-es évek első feléből. A kormányfő fiáról készült kép, amint a cserepadon ül, épp beállítják, és a pályán vezeti a labdát. Nehéz lenne elképzelni, hogy egy NB II.-es mérkőzés bármely csereként beálló játékosáról készülne képes tudósítás az MTI-től, vagy akár, hogy az egyfélidős játékát bárkinek olyan részletességgel elemezzék, ahogyan azt az Nb1.hu tudósításából derült ki, amit a 444.hu idézett:

„Orbán sokat dolgozott, jól látta el a feladatát, amit jelez, a veszélyes Vasas-támadások szinte csak a széleken, elsősorban a bal oldalon bontakoztak ki, Remili jóvoltából. Orbán Gáspár a 20. percben éppen azért kapott sárga lapot, mert a csapat érdekeit szem előtt tartva, finoman lerántotta a kitörő támadót, így akadályozva meg egy újabb veszélyes angyalföldi támadás kibontakozását. A középpályást a szünetben lecserélte Benczés Miklós vezetőedző, ami érthető, hiszen nem akarta kockáztatni, hogy még egy sárga lapot kapjon és emberhátrányba kerüljön a csapata.”A 444.hu 2014-ben már levelet is kapott „Orbán Gáspár magyar állampolgártól”, amelyben a futballkarrierjét már épp lezáró fiatalember arra kérte a lapot, hogy ne közöljön róla cikkeket, hiszen nem közszereplő. Az apropó az a fotó volt, amelyen Orbán Gáspár apja mellett látható a 2014-es futballvébé VIP-páholyában, közvetlenül az orosz külügyminiszter fölött, két székkel a német kancellártól.

Az érv jogi szempontból sem állná meg a helyét, viszont jól mutatta az Orbán család hozzáállását a sajtóban való megjelenéshez: A család nem zárta el magát a nyilvánosságtól, irányítottan a magánszférát is megmutatta (sajtóval közös babakocsizás, disznótor, esküvő, lájkbajnok poszt az unokáról), más kontextusban azonban – a vagyonosodás firtatása, a családi kapcsolatokból származó előnyök gyanújának felvetése – már túlmegy a tűréshatáron.

Orbán Gáspár nyilvánosság előtti jelenlétének külön fejezete volt a profi futball utáni útja Ugandába, ahol egy keresztény jótékonysági szervezetnek dolgozva gyerekeket tanított focizni. Hazatért, majd egy évvel később harmadmagával megalapította a Felház keresztény mozgalmat. Nyilván nem ártott a mozgalom láthatóvá tételének, hogy egyik alapítója a kormányfő fia – állami támogatást nem, viszont céges támogatást kapott a szervezet, a Telekomtól a Strabagig – de ez talán ebben az időszakban jelent meg leginkább saját jogon a sajtóban, amikor a Felház több ezres, a Körcsarnokban, a MOM Sportban is tartott rendezvényein beszélt a tömeg előtt.

A Felház idején még az Indexnek is nyilatkozott Tusványoson, sőt, röviden apjához való viszonyáról is beszélt.A mozgalom 2019-ben befejezte tevékenységét – Orbán Gáspár eközben jogi diplomát szerzett az ELTE-n – ezután éles váltással jött a katonai pálya. Ennek sajtóbeli megjelenése szokatlan volt: az újoncok kiképzésének megkezdésekor, majd az eskütételen tudósítás képeiből mintegy mellékesen derült ki, hogy a kormányfő fia is ott van.

Ezután hosszabb csend állt be Orbán Gáspár körül, majd jött a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia. A brit elitiskolában a 35-38 millió forintos tanfolyamra alkalmasak között a kormányfő fia is ott volt. A kormányinfón a Telex kérdését átfogalmazták, hogy abban ne jelenjen meg Orbán Gáspár neve, kormánysajtó ezt nem tudatta a nyilvánossággal. Látványosan ignorálta a hírt akkor is, amikor már bizonyítottá vált. (Hogy a minisztériumok rendszerszintűen hagynak figyelmen kívül egyes sajtómegkereséseket, az ma már egyébként sem szokatlan.)

Válaszolni sem kell

Helyette viszont anyagok jelentek meg a magyar katonák nemzetközi kiképzésének régóta tartó, sokakat bevonó, elvileg bárki számára elérhető lehetőségről. Orbán Gáspár megjelenése közpénzen a katonai akadémián nem merült fel a kormánypárt útmutatásait követő médiumokban.

Orbán Viktor mellett a család legrégebbi szereplője a hírekben azonban nem a három nagyobb gyerek valamelyike – a két kisebb értelemszerűen még kevésbé jöhet szóba – hanem a kormányfő édesapja. A gánti bánya privatizálásával vagyonát megalapozó, majd a Dolomit Kft-vel – nagyrészt közvetve, alvállalkozóként – állami megbízásokat elnyerő Orbán Győző azonban sosem áll a sajtó rendelkezésére. Legutóbb a Direkt 36 próbálkozott Gánton, miután a telefonok, e-mailek megválaszolatlanok maradtak. Az újságírók kérdéseire így reagált: „Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.” „Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (…) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra” – zárta rövidre a beszélgetést.

Orbán Győző nem a levegőbe beszélt: 2002-ben a földhöz vágta a Magyar Hírlap fotósának, Dezső Tamásnak a kameráját, aki közterületről fotózva fényképeket próbált készíteni a gánti bányáról. Rongálás gyanújával eljárás indult, amit a rendőrség végül megszüntetett, mondván, „bűncselekmény nem volt megállapítható”.Sokkal kevésbé látható Orbán Viktor két öccse. A két évvel fiatalabb, a futball helyett inkább a birkózást kedvelő ifjabb Orbán Győző két hosszabb interjúja lelhető fel, nem túl frissek: öt éve a Digi Sportban beszélt a birkózáshoz és a bátyjához fűződő viszonyáról, a magazinos beszélgetés mentes volt a politikától és az üzlettől. A másik interjú 2011-es, a Karpatalja.net készítette, amikor a kormányfő öccse a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselőivel is találkozott. Az interjúból nem derült ki, mi okból tárgyal ő a magyar szervezettel: ifj. Orbán Győző bevallotta, hogy ő nem akar politikus lenni, a bátyja „nem szeretne kőbányász lenni, ez szerintem nagyon helyes.” Üzleti tevékenységéről annyit tudhattak meg az olvasók, hogy „Fehérvártól nem messze van egy kőbánya, azon belül működik egy családi vállalkozásunk, amelynek én vagyok az ügyvezetője, illetve Zala megyében tőzegbányászattal és virágföldkészítéssel foglalkozunk még.”

A kormányfőnél 14 évvel fiatalabb, 1977-es születésű Orbán Áron még kevésbé van a sajtó látóterében: az elmúlt években kiszállt két, az Orbán családhoz köthető vállalkozásból, amely így is család érdekkörében maradt. Az Orbán család meggazdagodásáról szóló, a Partizán által készített kétrészes műsor hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Áron budapesti fegyverkereskedő üzletet is visz, de még BMP-1 gyalogsági harcijárművet is árult. A műsor szerint a kormányfő legifjabb öccse fegyverviselés-párti, a Facebookon előszeretettel pózolt fegyverekkel.

Két évvel ezelőtt a Delhir.info írt arról, hogy a kormányfő legfiatalabb öccse a vajdasági Magyarkanizsán járt, ahol a Szerb Haladó Párt helyi képviselőjével tárgyalt. Nem tudni, hogy az informális találkozó milyen célból jött létre a kormánypárti radikális politikussal.

Az összesen már negyedik kormányfői ciklusát töltő kormányfő azonban a jelenlegi politikai erőviszonyok és a szükséges pontokon neresített sajtó működése mellett nincs abban a helyzetben, hogy a család üzleti ügyeiről vagy egyéb kedvezményekről magyarázkodnia kellene a nyilvánosságnak.
Legnépszerűbb témák
Kiborultak a helyiek: koszos vízzel töltenék fel a Velencei-tavat???...


Pátka — Noha a jó idő elmúltával már kevesebb szó esik a Velencei-tó agóniájáról, a szakemberek lázasan dolgoznak azon, hogy jövőre már ismét régi pompájában fogadja a turi...

Kitört a botrány: Sikkasztás miatt nyomoznak a zsaruk a magyar településen...


Sikkasztás gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Tolna megyében található Tamási szennyvízcsatorna-beruházásával kapcsolatban.


„Olyan víziközmű-társulati je...

Bohóckodás forever: Szijjártó után Varga Mihályt is díszdoktorrá avatták a kazah egyetemen...

A kazahsztáni Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen díszdoktorává avatták Varga Mihály pénzügyminisztert – erről a politikus számolt be a Facebook-oldalán.

Varga Mihály hét...

Durva dolog derült ki: a kormány állami alapítvány cégén keresztül vásároltak szlovákiai épületeket Megtekintés
Lelepleződtek.

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket – derítette ki a J...
Borul a bili: Súlyos törvénysértéseket találtak a fideszes településen - Közel kétszázmilliót kell a városvezetésnek visszafizetnie... Megtekintés
Közel kétszázmilliót kell a városvezetésnek visszafizetnie.

Idén Sümeg város vezetése számos súlyos botrányba keveredett, amelyekről mind beszámoltunk. Csütörtök este Fa...
Megnézték mi épül már megint Felcsúton: ez már tényleg beteg - amit ott találtak...  
Legnépszerűbb témák
Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb témák
Hasznos információk
2020-2021. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes
THE TIMES
kedd Magyarország Budapest
   

Az eddigi legrészletesebb összefoglaló került elő az Orbán családról

Nem Orbán Viktor az első politikus, aki meglátta a pr-lehetőséget abban, ha a sajtóban gyerekei is megjelennek. Felnőtté válásukkal azonban már olyan hírek szereplőiként is előfordultak, amelyek vagyonosodásukról, esetleges kedvezményeikről szóltak. A kormányzat és a kormánypárti sajtó ezeket a híreket és az azokkal kapcsolatos kérdéseket amennyire lehet ignorálja. Ma már nem merül fel, hogy a kormányfő feleségének nyilatkoznia kell valamely üzleti érdekeltségéről, de már az sem, hogy a kormányfőnek egyáltalán meg kelljen hallgatnia a sajtó kérdéseit a család vagyonának alakulásáról.

„Orbán Viktor az Egyesült Magyar Egyletek clevelandi szervezetének meghívására utazik az Egyesült Államokba. Vele tart Ráhel lánya is. Szerette volna, ha több gyermeke is elmehet vele, de a családi büdzsé ezt teszi lehetővé” – jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette: „Orbán Ráhel utazásának költségeit a család fedezi.”

Az MTI-ben ez a 2004. októberi hír az első, amelyben Orbán Viktor legidősebb lányát, az akkor 15 éves Orbán Ráhelt teljes nevén megemlítik. (Előtte csak keresztnevén, testvéreivel felsorolva, különböző rendezvényeken, családos kormányfői vizeteken vagy amikor a kormányfő negyedik, majd ötödik gyermeke is megszületett.)

Ráhel felnő


Négy évvel később már arról tudósít az MTI Orbán Ráhellel kapcsolatban, hogy a vizitdíjról – és a felsőoktatásban fizetendő tandíjak eltörléséről – szóló 2008-as népszavazáson is részt vett, első alkalommal élve szavazati jogával.

2011-ben azért jelent meg a hírekben Orbán Ráhel, mert édesanyja, Lévai Anikó meglátogatta a VOLT-fesztivált, ahol lánya a szervezői csapatban volt gyakornok.

2013-ban már arról ír az MTI, hogy Orbán Ráhel zenei fesztiválokról szóló szakdolgozata I. helyezést ért el újszerű témaválasztás kategóriában a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán.

Ebben az évben ment férjhez a kormányfő legidősebb lánya Tiborcz Istvánhoz. A széles nyilvánosság előtt zajló esemény az MTI képarchívumából sem maradt ki. A hírügynökségi hírekben annak kevésbé van nyoma, hogy a lagzin Orbán Ráhel telefonját ellopták, ami után a rendőrség DNS-mintát vett a kiszolgáló személyzettől. Az Átlátszó hosszas adatigénylése révén kiderült, hogy a rendőrség 12,4 millió forintot költött erre az egyébként csak igen indokolt esetben igényelt elemzésre. A telefon nem lett meg és a tettes kilétére sem derült fény.

A nagy pompával megtartott esemény ellenére egy közös elem van a lakodalom és a cikk elején idézett első, Orbán Ráhelt megemlítő hír között: mindkét esetben megemlítik a család korlátozott lehetőségeit: az utazáskor arról van szó, hogy a családi költségvetés miatt ment csak az egyik gyerek a kormányfővel, a lakodalomnál a kormányfő arról beszélt a Blikknek, hogy az ő portájuk kicsi lenne a sok vendég fogadására, de szerencsére Tiborczéknál van erre hely.
Eddig tartottak azok a hírek, amelyek a kormányfő családjának szándékával megegyezően kerültek a sajtóba – legalábbis az elmúlt 16 évből. Korábban akadt olyan, ami nem az egyetértésükkel jelent meg, például az Orbán család fideszes cégekkel közbeiktatásával meglendített kezdeti vagyonosodását taglaló, A fiúk a bányában című, lassan 22 éves riport, vagy nem sokkal későbbi írás a kormányfő feleségéhez is köthető tokaji szőlőföldek költségvetési támogatásáról. (2005-ben Lévai Anikó még indokoltnak tartotta, hogy az akkori TV2-ben beszámoljon arról, hogy az ottani érdekeltségeket eladta.)

Saját lábon

2014-ben az MTI-be Orbán Ráhel már azzal a Facebook-bejegyzésével kerül, amelyben a kormányfő és családja vagyongyarapodásával kapcsolatos ellenzéki felvetésekre reagál: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük

Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem, hogy én mit tehetek a hazámért. Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki”

– írta, John Fitzgerald Kennedy beiktatási beszédének híres szavait is idézve. A bejegyzés azután született, hogy kiderült, Orbán Ráhel a Corvinuson megszerzett alapszak után a Svájcban, a lausanne-i École Hoteliere-n (EHL) tanult tovább, 15 millió forintos tandíjért.

2015 januárjában pedig az MTI arról tudósított, hogy Orbán Ráhel jogi lépéseket tesz, mert fényképek kerültek a netre a családi nyaralásról. Ugyanebben az évben Orbán Ráhel a horvát lapokba is bekerült: nyaraláskor fényképezték le, ahogy az autóból kiszállva az út szélére dobta a gyereke pelenkáját. A pelenkagate-ről Orbán Viktor is nyilatkozott:

Pelenkaügyben életkoromnál fogva nem vagyok illetékes, úgyhogy erről nincs mit mondanom.

A válasz nem a tartalma miatt érdekes, mai szemmel két dolog miatt tűnik rendkívül távolinak: a kormányfő a Hvg-nek nyilatkozott, és mindez a parlament folyosóján történt, amikor a sajtó még érdemben mozoghatott az épületben.

Ezután az MTI archívuma már csak egy 2018-as hírt őriz – nem számítva az ellenzéki parlamenti felszólalásokat, amelyekben többször előjön a család vagyonosodásával kapcsolatban Orbán Ráhel és főként férje, Tiborcz István neve -, amely szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség kiváló szakemberekkel dolgozik az új országmárka megalkotásán. Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: „A fiatalabb korosztályból Vági Bence, Berecz István és Orbán Ráhel támogatja a munkát.”

Vő és vő különböző

Orbán Ráhelnél sokkal kevésbé észrevehető a sajtóban a kormányfő második lánya, Sára. Az ő 2017-es esküvője nagyszabású volt, ám a sajtó mellőzésével történt, kevés kép került a sajtóba, az MTI képarchívuma sem őriz róla fotókat.

Az ő férjéből nem is lett „közmondásos vő”, ellentétben Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal, akiről a 2019 önkormányzati választás kampányában Karácsony Gergely egy javasolt adónemet is elnevezett. A főpolgármester a Tiborcz-adót az 500 millió forintnál értékesebb ingatlanokra vetetné ki. Tiborcz személyiségi jogi pert indított, ám a bíróság szerint közszereplő módjára kell tűrnie, hogy a neve előkerül, ráadásul nem sértették az elnevezéssel a jó hírnevét. az ilyesmit. A bíróságon egyébként Karácsonyék nem is érveltek azzal, hogy a kastélyokra, kikötőkre, budai ingatlanokra kiterjedő ingatlanbeszerzéseiben volt-e szerepe a családi kapcsolatnak vagy sem.Gáspár útja a focitól az elitakadémiáig

Nővére és húga között ott van Orbán Gáspár, aki a legutóbbi ideig a hírekben is valahol félúton volt az intenzíven jelen lévő Ráhel és az ebből kimaradó Sára között.

A kormányfő egyetlen fiának – leszámítva azokat a hivatalos eseményeket, amelyeken a kormányfő családjával együtt jelent meg – sajtóbeli első önálló megjelenéséhez az apropót először rövid futballpályafutása adta. Az MTI élete első NB II.-es és NB I.-es mérkőzését is megörökítette. Előbbiből 12, utóbbiból kettő van, összesen 357 játékperccel, a 2010-es évek első feléből. A kormányfő fiáról készült kép, amint a cserepadon ül, épp beállítják, és a pályán vezeti a labdát. Nehéz lenne elképzelni, hogy egy NB II.-es mérkőzés bármely csereként beálló játékosáról készülne képes tudósítás az MTI-től, vagy akár, hogy az egyfélidős játékát bárkinek olyan részletességgel elemezzék, ahogyan azt az Nb1.hu tudósításából derült ki, amit a 444.hu idézett:

„Orbán sokat dolgozott, jól látta el a feladatát, amit jelez, a veszélyes Vasas-támadások szinte csak a széleken, elsősorban a bal oldalon bontakoztak ki, Remili jóvoltából. Orbán Gáspár a 20. percben éppen azért kapott sárga lapot, mert a csapat érdekeit szem előtt tartva, finoman lerántotta a kitörő támadót, így akadályozva meg egy újabb veszélyes angyalföldi támadás kibontakozását. A középpályást a szünetben lecserélte Benczés Miklós vezetőedző, ami érthető, hiszen nem akarta kockáztatni, hogy még egy sárga lapot kapjon és emberhátrányba kerüljön a csapata.”A 444.hu 2014-ben már levelet is kapott „Orbán Gáspár magyar állampolgártól”, amelyben a futballkarrierjét már épp lezáró fiatalember arra kérte a lapot, hogy ne közöljön róla cikkeket, hiszen nem közszereplő. Az apropó az a fotó volt, amelyen Orbán Gáspár apja mellett látható a 2014-es futballvébé VIP-páholyában, közvetlenül az orosz külügyminiszter fölött, két székkel a német kancellártól.

Az érv jogi szempontból sem állná meg a helyét, viszont jól mutatta az Orbán család hozzáállását a sajtóban való megjelenéshez: A család nem zárta el magát a nyilvánosságtól, irányítottan a magánszférát is megmutatta (sajtóval közös babakocsizás, disznótor, esküvő, lájkbajnok poszt az unokáról), más kontextusban azonban – a vagyonosodás firtatása, a családi kapcsolatokból származó előnyök gyanújának felvetése – már túlmegy a tűréshatáron.

Orbán Gáspár nyilvánosság előtti jelenlétének külön fejezete volt a profi futball utáni útja Ugandába, ahol egy keresztény jótékonysági szervezetnek dolgozva gyerekeket tanított focizni. Hazatért, majd egy évvel később harmadmagával megalapította a Felház keresztény mozgalmat. Nyilván nem ártott a mozgalom láthatóvá tételének, hogy egyik alapítója a kormányfő fia – állami támogatást nem, viszont céges támogatást kapott a szervezet, a Telekomtól a Strabagig – de ez talán ebben az időszakban jelent meg leginkább saját jogon a sajtóban, amikor a Felház több ezres, a Körcsarnokban, a MOM Sportban is tartott rendezvényein beszélt a tömeg előtt.

A Felház idején még az Indexnek is nyilatkozott Tusványoson, sőt, röviden apjához való viszonyáról is beszélt.A mozgalom 2019-ben befejezte tevékenységét – Orbán Gáspár eközben jogi diplomát szerzett az ELTE-n – ezután éles váltással jött a katonai pálya. Ennek sajtóbeli megjelenése szokatlan volt: az újoncok kiképzésének megkezdésekor, majd az eskütételen tudósítás képeiből mintegy mellékesen derült ki, hogy a kormányfő fia is ott van.

Ezután hosszabb csend állt be Orbán Gáspár körül, majd jött a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia. A brit elitiskolában a 35-38 millió forintos tanfolyamra alkalmasak között a kormányfő fia is ott volt. A kormányinfón a Telex kérdését átfogalmazták, hogy abban ne jelenjen meg Orbán Gáspár neve, kormánysajtó ezt nem tudatta a nyilvánossággal. Látványosan ignorálta a hírt akkor is, amikor már bizonyítottá vált. (Hogy a minisztériumok rendszerszintűen hagynak figyelmen kívül egyes sajtómegkereséseket, az ma már egyébként sem szokatlan.)

Válaszolni sem kell

Helyette viszont anyagok jelentek meg a magyar katonák nemzetközi kiképzésének régóta tartó, sokakat bevonó, elvileg bárki számára elérhető lehetőségről. Orbán Gáspár megjelenése közpénzen a katonai akadémián nem merült fel a kormánypárt útmutatásait követő médiumokban.

Orbán Viktor mellett a család legrégebbi szereplője a hírekben azonban nem a három nagyobb gyerek valamelyike – a két kisebb értelemszerűen még kevésbé jöhet szóba – hanem a kormányfő édesapja. A gánti bánya privatizálásával vagyonát megalapozó, majd a Dolomit Kft-vel – nagyrészt közvetve, alvállalkozóként – állami megbízásokat elnyerő Orbán Győző azonban sosem áll a sajtó rendelkezésére. Legutóbb a Direkt 36 próbálkozott Gánton, miután a telefonok, e-mailek megválaszolatlanok maradtak. Az újságírók kérdéseire így reagált: „Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.” „Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (…) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra” – zárta rövidre a beszélgetést.

Orbán Győző nem a levegőbe beszélt: 2002-ben a földhöz vágta a Magyar Hírlap fotósának, Dezső Tamásnak a kameráját, aki közterületről fotózva fényképeket próbált készíteni a gánti bányáról. Rongálás gyanújával eljárás indult, amit a rendőrség végül megszüntetett, mondván, „bűncselekmény nem volt megállapítható”.Sokkal kevésbé látható Orbán Viktor két öccse. A két évvel fiatalabb, a futball helyett inkább a birkózást kedvelő ifjabb Orbán Győző két hosszabb interjúja lelhető fel, nem túl frissek: öt éve a Digi Sportban beszélt a birkózáshoz és a bátyjához fűződő viszonyáról, a magazinos beszélgetés mentes volt a politikától és az üzlettől. A másik interjú 2011-es, a Karpatalja.net készítette, amikor a kormányfő öccse a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselőivel is találkozott. Az interjúból nem derült ki, mi okból tárgyal ő a magyar szervezettel: ifj. Orbán Győző bevallotta, hogy ő nem akar politikus lenni, a bátyja „nem szeretne kőbányász lenni, ez szerintem nagyon helyes.” Üzleti tevékenységéről annyit tudhattak meg az olvasók, hogy „Fehérvártól nem messze van egy kőbánya, azon belül működik egy családi vállalkozásunk, amelynek én vagyok az ügyvezetője, illetve Zala megyében tőzegbányászattal és virágföldkészítéssel foglalkozunk még.”

A kormányfőnél 14 évvel fiatalabb, 1977-es születésű Orbán Áron még kevésbé van a sajtó látóterében: az elmúlt években kiszállt két, az Orbán családhoz köthető vállalkozásból, amely így is család érdekkörében maradt. Az Orbán család meggazdagodásáról szóló, a Partizán által készített kétrészes műsor hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Áron budapesti fegyverkereskedő üzletet is visz, de még BMP-1 gyalogsági harcijárművet is árult. A műsor szerint a kormányfő legifjabb öccse fegyverviselés-párti, a Facebookon előszeretettel pózolt fegyverekkel.

Két évvel ezelőtt a Delhir.info írt arról, hogy a kormányfő legfiatalabb öccse a vajdasági Magyarkanizsán járt, ahol a Szerb Haladó Párt helyi képviselőjével tárgyalt. Nem tudni, hogy az informális találkozó milyen célból jött létre a kormánypárti radikális politikussal.

Az összesen már negyedik kormányfői ciklusát töltő kormányfő azonban a jelenlegi politikai erőviszonyok és a szükséges pontokon neresített sajtó működése mellett nincs abban a helyzetben, hogy a család üzleti ügyeiről vagy egyéb kedvezményekről magyarázkodnia kellene a nyilvánosságnak.
Durva dolog derült ki: a kormány állami alapítvány cégén keresztül vásároltak szlovákiai épületeket
Lelepleződtek. A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovák...
Borul a bili: Súlyos törvénysértéseket találtak a fideszes településen - Közel kétszázmilliót kell a városvezetésnek visszafizetnie...
Közel kétszázmilliót kell a városvezetésnek visszafizetnie. Idén Sümeg város vezetése számos súlyos botrányba keveredett, amel...
Megnézték mi épül már megint Felcsúton: ez már tényleg beteg - amit ott találtak...
Másfél milliárdból építenek vasbeton hidat, éttermet, kilátó teraszt. Hadházy Ákos lement Felcsútra, és látta, Orbán Viktor ...
Kiborultak a helyiek: koszos vízzel töltenék fel a Velencei-tavat???
Pátka — Noha a jó idő elmúltával már kevesebb szó esik a Velencei-tó agóniájáról, a szakemberek lázasan dolgoznak azon, hogy ...
Kitört a botrány: Sikkasztás miatt nyomoznak a zsaruk a magyar településen
Sikkasztás gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Tolna megyében található Tamási szennyvízcsatorna-beruházásával kapcsolatban. ...
Bohóckodás forever: Szijjártó után Varga Mihályt is díszdoktorrá avatták a kazah egyetemen
A kazahsztáni Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen díszdoktorává avatták Varga Mihály pénzügyminisztert – erről a politikus szá...
Ha meglátod mit akarnak rendezni jövőre Budapesten........ - nincsenek szavak....
Jövőre nemzetközi űrkongresszust rendezne Magyarország. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) hétfőn mutatta be a pályázati any...
Orbánt megkérdezték az 500 forintos benzinárról, nem megnyugtató amit mondott
Szerinte az üzemanyagár befagyasztása túl drasztikus lépés lenne. A hétfői parlamenti ülés azonnali órájában Orbán Viktor min...
Nem akármilyen filmszerepet kapott Vidnyánszky Attila fia
A film producere a Vidnyánszky-féle SZFE kuratóriumi tagja lesz. Elkezdődött a Blokád című film forgatása; a taxisblokád idején ...
Nemzetközi botrány: Két év börtönre ítélték Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót Horvátországban- ilyen még nem volt
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig két év letöltendő börtönbüntetésre íté...
Elképesztő: hátfájásra panaszkodott, majd hirtelen lebénult mindkét lába Adriennek
Veszélyes a nyirokrendszer rosszindulatú daganata A nyirokcsomó duzzanatot fertőzés, de akár daganat is okozhatja. Hudákné Tóth Ad...
Üzeneted érkezett: Orbán szerint akink fontos az ország jövője az vele tart
Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1...
Meghökkentő szavak adásban: Gulyás szerint az Európai Parlament kártékony és ...
Agyrémnek nevezte Gulyás Gergely az Európai Parlament csütörtöki határozatát, miszerint a lengyel alkotmánybíróság illegitim. ...
A Fidesz szerint a 2002 utáni baloldali kormányok szinte csődbe vitték az országot, majd ....
Gyurcsánynak már távoznia kellett volna a politikából - hangsúlyozta Révész Máriusz a parlamentben. Révész Máriusz (Fidesz) a k...
A Fidesz eddigi legkeményebb üzenete az ellenzéknek: savanyú a szőlő??... több százezren ...
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség reagálása Barkóczi Balázs (DK) nyilatkozatára Jaj, de nagyon savanyú a szőlő a baloldalnak, ...
Kitört a botrány: lefotózták a magyar képviselőt aki szundizik a parlamentben ráadásul....
Budapest – Nem hozta lázba a képviselőket a hétfői ülésnap. A napirend előtti felszólalásokat és a képviselői kérdéseket ...
Ez már háború:úgy összecsapott Jakab Péter és Orbán Viktor a parlamentben...
Október 25-én, hétfőn ismét ülésezik az Országgyűlés, ahol a képviselők azonnali kérdéseket tesznek fel a minisztereknek. Az ...
Orbán régi képei felrobbantották az internetet: helikopterezett a taxisblokád miatt...
A rendszerváltás utáni első nagy tömegtüntetés napjaiban Antall József miniszterelnök kórházban feküdt, a szovjet csapatok egy r...
Nézni is ciki: odakiabáltak Tállainak hogy: Jajj, de buta vagy!! - durva videó
A parlament hétfői ülésén Tállai András pénzügyminiszter-helyettes arról kezdett el beszélni, hogy Jakab Péter is felvette a CSO...
Kitört a botrány: Márki-Zay Péter bemutatott egy dossziét, amit állítólag a Fidesz állított össze a DK-nak, hogy ezzel járassák le őt, de..
A Demokratikus Koalíció a bizalomépítés jegyében olyan dossziét adott át Márki-Zay Péternek, amit állítólag a Fidesztől kaptak...
A tehetség utat tör: nem akármilyen díjat vehetett át Mészáros és gyönyörű felesége
Először mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt a friss házasok. Mészáros Lőrinc cége a High-Tech Suli Programjával elnyerte a ...
Nem akárkivel pózolt a nemrég újabb állami támogatást bezsebelő Zalatnay Cini - összeérnek a szálak?
Büszkén feszítettek egymás mellett. Bayer Zsolttal és Bodrogi Gyulával közös képet közölt Facebook-oldalán Zalatnay Sarolta. Az...
Baj van: Kirúgják a dolgozók többségét a Tudásközpontból novemberben
Az AJTK jogi értelemben még nem szűnik meg, de nem tudni, milyen formában működik majd tovább. Pénteken késő délután tartott á...
Újra emelkedik a benzin ára a kormány egyelőre mégsem tesz semmit.
A kormány egyelőre mégsem tesz semmit. Történelmi csúcsra emelkedik szerdán a 95-ös benzin ára Magyarországon. A holtankoljak.hu ...
Németh Szilárd kardot ragadott és úgy üzent - ezt nem akartuk látni és Te sem akarod!!!
Az államtitkár megtalálta a történetben elbújó Gyurcsány-szálat (is). A honvédelmi államtitkár a hétvégén a Hadik Andrásró...
Nemzetközi botrány: állítólag egy német riporter provokálta Szijjártót...
Egyenes választ adott a magyar külügyminiszter az illegális bevándorlás és a határvédelem kérdésében egy stuttgarti tv-csatorna ...
Durva: Nem akármilyen összehasonlítás érkezett Szijjártóról
Sosem látogatott meg egy úttal több országot a magyar külügyi tárca vezetője. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisz...
Nem akárhogy gratulált Szijjártó Péter Dzsudzsáknak - igazi óriási haverság az övék
Mint ismert, ünnepélyes keretek között kapta meg szombaton Debrecen város Hajós Alfréd-díját Dzsudzsák Balázs, a DVSC 108-szoros ...
Durván nekimentek Orbánnak: Éljen a háromezer milliárdos magánnyugdíj, amiből nyolcvanezret visszakap Bözsi néni..
ORBÁN ÜNNEPI BESZÉDÉNEK ELSŐ PISZKOZATA címmel tett közzé hosszú bejegyzést a Facebookon Farkasházy Tivadar kétszeres Pulitzer-e...
Újra történelmi csúcsra emelkedik a benzin ára - a héten már óriási lesz a baj
Történelmi csúcsra emelkedik szerdán a 95-ös benzin ára itthon. A Holtankoljak.hu információi szerint öt forinttal drágul, és íg...

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb témák
Hasznos információk
2020-2021. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes