Budapest     2021-06-14   Csatlakozz hozzánk facebookon
Győri múzeumi éremlopás: 60 millió forintnyi érme tűnt el 
Már nem csak ismeretlen tettes ellen nyomoznak, konkrét gyanúsítottja is van a győri múzeumból eltűnt és hamisra cserélt aranyérmék ügyének. Őt viszont nem a lopásokkal, hanem a törvénytelen kivitellel és eladással hozták összefüggésbe. A nyomozás két éve tart, korántsem ért még véget. A Rómer-múzeumban szigorítottak a hozzáférés szabályain, különös tekintettel a nemesfém kincsekre.

Aki még nem ismeri a két éve kibukott győri érmebotrány részleteit, azt a száraz tények is letaglózhatják. A győri Rómer-múzeum 252 darabos aranyérme-gyűjteményéből 52 eltűnt, és néhány előkerült darab kivételével nincsenek meg. Több esetben másolatokkal, hamisítványokkal vagy kevésbé értékes pénzveretekkel pótolták őket, így leplezve a lopást.

A Caracalla-érme sincs meg. Ki látta?

Az ügyészségtől megtudtuk: a kirendelt szakértő az okozott kárt 60 487 000 forintosra becsülte, a legolcsóbb érme értéke 255 000 forint, a legdrágábbé 10 900 000 forint. Ez utóbbi egyébként egy Caracalla aureus érme Rómából 202-ből, de lába kélt egy 313-ban veretett Constantinus Magnus érmének is, ami önmagában majdnem 6 és fél millió forintot ér.

Az eset 2019 novemberében kapott nyilvánosságot, kiderült, hogy a hatóság már fél éve nyomoz. A múzeum szakértőinek egy új régészeti kiállítás előkészítése során szúrt szemet a lopás, miután alaposan szemügyre vettek egy addig ismeretlen archív fotódokumentációt, és látszott, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, silányabb variánsokra cserélték. De tán még e drámai felfedezés sem volt megdöbbentőbb annál, mint amikor kisült, hogy a római birodalmi aranyérme-gyűjtemény néhány eredeti darabját éppen akkor árulták egy bécsi aukción, amikor a makulátlannak vélt gyűjteményt bemutatták Győrben a nyilvánosság előtt. Ez volt „Az érctől az aranypénzig” című időszaki kiállítás 2011-ben, addig e kincseket soha nem tették közszemlére. Akkor már hiányos volt az értékes anyag.

A múzeum különösen nagy értékű lopás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a nemzeti nyomozóiroda azóta a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket.

Ő vitte ki – az egyik érmét

A Telex úgy tudja, az ügynek már konkrét gyanúsítottja is van, aki a lopással nem hozható közvetlenül összefüggésbe. Azzal viszont megalapozottan gyanúsítják – tudtuk meg dr. Gál Katalintól, a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség szóvivőjétől -, hogy egy olyan Maiorianus Tremissis érmét vitt külföldre, amire nem volt külön engedélye. Ez az érme a múzeumi gyűjteményből származik, egyike az eltűnt 52 darabnak, amiknek azonosítása még ma is a nyomozás egyik fő csapásirányát jelenti.

A tremessis egyébként korabeli aranypénzfajtát jelöl, az eltűnt darabot pedig Maiorianus nyugat-római császár verette az V. században, és Ravennához köthető. Becsült értéke ma 1300 euró. De az ellopott aranykincsek között találunk egy Hadrianus-érmét is, amit lefoglaltak és visszaadtak a győri múzeumnak. Több tanút kihallgattak, volt, akit nem is egyszer.

Azt mondja, ő is úgy vette őket

A gyanúsított kitart ártatlansága mellett, azt állítja, maga is úgy vásárolta az érméket. Az ő esetében sem egy darabról van szó: egy 2016-os külföldi aukción összesen 40 darab, engedély nélkül kivitt érmet adott el a nyomozók szerint, de ebből a 40-ből csak a Maiorianus Tremissis volt a győri múzeumé, a többi származása ismeretlen. Nem is keresik őket, mivel azt sem állítja senki, hogy lopottak lennének; már engedély nélküli kivitelük is törvénytelen. Az illető panasszal élt a gyanúval szemben, de az ügyészség ezt elutasította, a rendőrség továbbra is védett kulturális javakkal visszaélés miatt nyomoz vele szemben.

Az illető nem múzeumi dolgozó

Tudjuk róla azt is, hogy fővárosi születésű és fővárosi lakos, nem a győri múzeum dolgozója, nem férhetett hozzá szabály szerint a gyűjteményhez.

A Győri Járási Ügyészség számos európai nyomozási határozatot bocsátott ki – nagyrészt Ausztriába és Svájcba –, hogy az aukciósházakat és aukciósházaktól megvásárolt érmék jelenlegi birtoklóit, a gyűjtőket a külföldi hatóságok kihallgassák – derül ki a szóvivő szavaiból. Azért ezek a nyomozás fő irányai, mivel a maiorianusi érme az osztrák aukcióról vándorolt Svájcba. Legutóbb tehát a Győri Járási Ügyészség Svájcba bocsátott ki jogsegélykérelmet, hogy a vásárlótól információkat szerezzen, és ha megvan a győri érme, lefoglalják.

Nehéz a nyomozó hatóság dolga az ügyészség szerint, mert az egyik vizsgálandó árverés például 2011-ben volt, évekkel az előtt, hogy a cselekményre fény derült volna, s ettől kezdve több árverést is tartottak 2018-ig bezárólag. „Ilyen mértékű időmúlás esetén sajnos azt látjuk, hogy sok iratot már selejteztek” – mondta érdeklődésünkre az ügyészség szóvivője.

Nagyobb szigort vezetett be a múzeum

A feljelentést 2019-ben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum akkori igazgatója tette meg, akit 2020 februárjában leváltottak – de a vezetőváltásnak minden jel szerint nem volt köze az érmeügyhöz. Utódától, Székely Zoltán igazgatótól úgy tudjuk, még az ő kinevezése előtt került sor néhány komoly szigorításra – helyesebben inkább a már meglévő szabályok szigorúbb betartásának kidolgozására. Továbbra sem tudják a választ a fő kérdésre: hogy az érmék hogy kerültek ki a gyűjteményből, de a nyomozás részleteit illetően nem is áll módjában az intézménynek nyilatkoznia.

Egyetlen ember nem nyithatja ki a széfeket

„Amikor kineveztek a múzeum igazgatójának, az egyik első dolgom volt tájékozódni erről az ügyről és többek között a nemesfém műtárgyak őrzéséhez szükséges fegyelemről. Addigra már azokat az intézkedéseket – amiket azóta is szigorúan be kell tartani – meghozták. A legfontosabb, hogy a nemesfém érméket – amiket széfben őrzünk – csak közvetlenül igazgatói utasításra lehet megtekinteni és kivenni” – számolt be az intézményt érintő következményekről Székely Zoltán.

„A széfekhez több kulcs tartozik, s csak azok együttes használatával nyithatók a páncélszekrények. Ezeket a kulcsokat különböző helyeken tárolják, s az adott kulcs is zárható helyen rejtőzik. Vagyis a rendszer többlépcsős, és egyetlen személy semmiképpen sem férhet hozzá a gyűjteményhez. Az alapszabály pedig nemcsak a nemesfémek, de minden raktári műkincs esetében igaz: hogy naplóban kell rögzíteni az adott kulcs elvételét, de a kulcsrend betartatása nem lehetett kellőképpen következetes” – summázza a tanulságot Székely Zoltán. Bárhogyan történt is a lopás, kérdésünkre leszögezte azt is, hogy ma az elkövető ezt a bűncselekményt így nem vihetné véghez.

Nem volt belső vizsgálat

Érdeklődtünk a 2020 nyarán kinevezett vezetőtől, van-e tudomása arról, hogy folytattak-e bármikor is belső fegyelmi vizsgálatot a múzeumban. Erről ő maga is tájékoztatást kért, és kiderült: a botrány kirobbanásakor nem indult fegyelmi eljárás.

Ezt követően ő maga sem indított, mert folyik a nyomozás, és számára sem derült ki: pontosan mi történt, mikor és hogyan tűntek el az érmék. Így az is kérdés maradna, hogy ki ellen indíthatna egyáltalán vizsgálatot, miközben nem is tudna már tájékoztatást kérni, mert számos akkori dolgozó, köztük az illetékes volt vezetők, nem dolgoznak már a múzeumban.

Faggattuk arról is Székely Zoltánt, vezetőként gondolkodva szükségesnek tartott volna-e egy korábbi eljárást. „Őszintén szólva én is azt tartanám rendjén valónak, hogy legalább egy belső vizsgálat – ami még nem fegyelmi eljárás – elindult volna akkor rögtön, amikor kiderült az érmék eltűnése. De ennek nyomát az erről szóló dossziéban nem látom, ezért a nyomozás végét mindenképpen célszerű megvárnom.”
Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hamarabb mint Orbán gondolta: jöhetnek az első, uniós pénzek megvonásával járó ügyek
Orbán aggódik: rajtunk nevet a világ
Kásler készíti elő a pécsi stadion építését, igen az egészségügyi miniszter - 12 milliárd forintból húzhatják fel
Hivatalos: A magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban
Mi is megírtuk, hogy Orbán Viktor szerdán igyekezett megszólítani és elnyerni a legkevesebbet keresők szimpátiáját, ezért a miniszterelnök belengette a 200 ezer forintos minimálbért, ami...
  
A nemzetközi sajtó is arról cikkez, hogy Orbán Erdogannal töltötte az estét
Orbán Viktor a török államfővel tárgyalt a brüsszeli NATO-csúcs előtt. Hogy miről egyeztettek, egyelőre nem tudni, csak "a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott" képek jelentek m...
  
Rengetegen kiakadtak Deutsch Tamás szavain: a náci karlendítéshez hasonlította a letérdelést
Reagált a Facebookon a magyar válogatott Írország elleni mérkőzésén történtekre Deutsch Tamás. A politikus posztjában a náci karlendítéshez hasonló gesztusként jellemezte a térdelés...
  
Baj van a Balatonon: ettől rettegnek a lakosok
Egy siófoki csoportban került megosztásra az a bejegyzés, amely aztán nagy lavinát indított el az állatvilág miatt aggódó lakosok körében. Elcsendesedett a Sió partja - erről írt ő...
  
Hollik szerint az ellenzék egyszer már bizonyította, hogy a politikájuk tönkreteszi Magyarországot
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a 99 Mozgalom programja, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester ismertetett szombaton, semmi újdonságot nem tartalmaz a korábban bemutatott balolda...
  
Fideszes vezetésű kerületnek adott útépítési támogatást a kormány
Kizárólag kormánypárti vezetésű kerületeknek adott útfelújítási támogatást a kormány, derül ki a Magyar Közlöny keddi számából. A "koronavírus-világjárvány nemzetgazd...
  
Íme a 25 milliárd forintos per részletei amit elbukott Magyarország - Elutasították a fellebbezését
Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központjában – szúrta ki a Telex. Ezzel a bíróság helyben hagyta a Sodex...
  
A Fidelitas szerint Gyurcsány aki minden idők legrosszabb, legkorruptabb kormányzását vitte végig 2010 előtt
A Fidelitas Írországba küldené Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármestert a 2021-es Labdarúgó-Európa-bajnokság idejére, hogy ne zavarja a magyar emberek szurkolását - mondta az...
  
Ha ez igaz, akkor olyan béremelési program jön amire még nem volt példa - fontos a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése
A 2022-es költségvetés, az újraindítás költségvetése, amelyben kiemelten fontos célként szerepelnek többek között a béremelési programok, főként a közszolgálatban dolgozók anyagi ...
  
Kocsis Máté nekiment Gyurcsányéknak: milliárdosként élték meg a luxust a lopott budai villájukban
"Gyurcsány és Dobrev! Most már tényleg elég volt!" - írta Facebook-oldalán a Fidesz parlamenti frakcióvezetője péntek délután. Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy nehéz higgadtnak marad...
  
Baj lehet - Június 15-től már újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók és a rendőrök
Még november végén jelentek meg azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amik kimondták, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás l...
  
Orbán aggódik: rajtunk nevet a világ
Az európai baloldal, élén a német baloldallal, ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot – írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szamizdat 9. című közleményében. Most...
  
Kövér fél attól, hogy az ellenzék tönkre teszi mindazt, amit egy évtized alatt elért Magyarország
A Magyar Katolikus Rádió Kerengő című közéleti műsorában beszélgetett kedden Kövér László. Az Országgyűlés jelentős büntetéseket kiosztó elnöke itt elmondta egyebek mellett, hogy...
  
Orbán: Ha vendég vagy egy országban, értsd meg a kultúráját, és ne provokáld a házigazdát
Az RTL kifütyülésre kérdezett rá. „Az a véleményem, ha vendég vagy egy országban, értsd meg a kultúráját, és ne provokáld a házigazdát”, reagált Orbán. A következő kérdésre...
  
Bakondi, M1: Nő a migrációs nyomás Európában
Egyre nő a migrációs nyomás mindhárom európai útvonalon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Bakondi György közölte: Spanyolo...
  
Fotó gyerekekkel, zenészekkel - most a bulibáróval fotózkodott Szijjártó Péter
Közös fotót posztolt Szijjártó Péter és Kis Grofó! Mint a mostani posztból kiderült, nem csak Grofó, de Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter is kihasználja a nyitásokat,...
  
Németh Szilárd hazafias beszéde: a választójoggal élő közösség megbízott bennünket, hogy megvédjük ezt a hazát
Értékeinket, az „Isten, haza, család” fogalmának lényegét minden körülmények között meg kell őriznünk - mondta Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztéri...
  
Németh Szilárd személyesen vett részt: Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe
Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban köszöntötte ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című tanfolyam...
  
Figyelmeztetik a lakosságot - Katonai járművek lassíthatják a forgalmat
Harcjárművek átcsoportosítása miatt lassulhat a forgalom június 13-án és 14-én, vasárnap és hétfőn az ország több útvonalán. A technikai eszközök szállítása miatt az alábbi uta...
  
Hamarabb mint Orbán gondolta: jöhetnek az első, uniós pénzek megvonásával járó ügyek
Az Európai Bizottság felgyorsította a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos munkát, miután az Európai Parlament úgy döntött, beperli az intézményt a késlekedés miatt. Szeptemberben...
  
Rá sem lehet ismerni Mészáros Lőrincre, fogyás, kisimult arc, sportos golfpóló - megkérdezték tőle mi a titok
Rá sem lehet ismerni Mészáros Lőrincre. A milliárdos vállalkozó lefogyva, kisimult arccal jelent meg az Index interjújában, öltönyét sportos golfpólóra cserélte. Korábban is hallani...
  
Fidesz levél: a baloldal politikája tönkretette és a csőd szélére sodorta Magyarországot
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása a baloldal programjára A Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal nyilvánosságra hozta programját. Ez alapján nyilvánvaló, hogy Gyurcsán...
  
Újabb félnivaló: Varga Judit szerint egy migráció okozta krízissel is szembe kell néznünk
A szellemi honvédelem fontosságáról beszélt az igazságügyi miniszter pénteken Budapesten, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szellemi honv...
  
Benkő Tibor szerint a kontinensük védelmében Magyarországnak is szerepet kell vállalnia - óriási haderő fejlesztés
A honvédelmi miniszter úgy látja, olyan szerencsés korszakban élünk, amikor a kormány fontosnak tartja az ország védelmi, honvédelmi politikáját. Benkő Tibor nyugállományú katonáknak...
  
Kövér: a választáson azt kell majd mérlegelniük az embereknek, hogy az elmúlt ciklusban mit kaptak
Csak a kereszténység köti össze az európai embereket - mondta az Országgyűlés elnöke a Magyar Katolikus Rádió Kerengő című közéleti műsorában kedden. Kövér László szerint az EU ...
  
Szijjártó: gazdasági szempontból is Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra
Egészségügyi és gazdasági szempontból is Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra, aminek köszönhetően most megkezdődik a magyar gazdaság újraindítása - közölte ...
  
Orbán a mi hazafink: Nem térdelhet le, állva kell meghalnia, azért képviseli ő a nemzetet
Orbán Viktor egy videót osztott meg a közösségi oldalán, amely a Kossuth rádió stúdiójában készült. A felvételen a magyar–ír meccsen történtekről fejti ki a véleményét. A min...
  
Baj van: Gyorsított eljárást rendelt el Magyarországgal szemben az Európai Bíróság
Az Európai Bíróság gyorsított eljárást rendelt el a jogállamiság ügyében Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – írja a Portfólió. „A valamely tagállamban a jogállamiság ...
  
Varga Judit üzent Brüsszelnek: továbbra sem engednek a politikai zsarolásnak, továbbra is a magyar érdekeket fogják képviselni Magyarországon
Az Európai Unió Bírósága eleget tett az Európai Parlament (EP) kérésének és elrendelte a jogállamisági kondicionalitást megtámadó keresetünk gyorsított eljárásban történő elbír...
  
Kocsis Máté bedurvult: a lopott budai luxusházban élő milliárdos Gyurcsány az egykori pártállami kapcsolataiból alapozta meg a vagyonát..
A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsányné oligarchaellenes javaslata inkább családon belüli vitának tűnik. Kocsis Máté pénteki Facebook-bejegyzésében ezért azt üzente Dobrev Klárá...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-06-14 Magyarország, Budapest
  The Times
Győri múzeumi éremlopás: 60 millió forintnyi érme tűnt el
Már nem csak ismeretlen tettes ellen nyomoznak, konkrét gyanúsítottja is van a győri múzeumból eltűnt és hamisra cserélt aranyérmék ügyének. Őt viszont nem a lopásokkal, hanem a törvénytelen kivitellel és eladással hozták összefüggésbe. A nyomozás két éve tart, korántsem ért még véget. A Rómer-múzeumban szigorítottak a hozzáférés szabályain, különös tekintettel a nemesfém kincsekre.

Aki még nem ismeri a két éve kibukott győri érmebotrány részleteit, azt a száraz tények is letaglózhatják. A győri Rómer-múzeum 252 darabos aranyérme-gyűjteményéből 52 eltűnt, és néhány előkerült darab kivételével nincsenek meg. Több esetben másolatokkal, hamisítványokkal vagy kevésbé értékes pénzveretekkel pótolták őket, így leplezve a lopást.

A Caracalla-érme sincs meg. Ki látta?

Az ügyészségtől megtudtuk: a kirendelt szakértő az okozott kárt 60 487 000 forintosra becsülte, a legolcsóbb érme értéke 255 000 forint, a legdrágábbé 10 900 000 forint. Ez utóbbi egyébként egy Caracalla aureus érme Rómából 202-ből, de lába kélt egy 313-ban veretett Constantinus Magnus érmének is, ami önmagában majdnem 6 és fél millió forintot ér.

Az eset 2019 novemberében kapott nyilvánosságot, kiderült, hogy a hatóság már fél éve nyomoz. A múzeum szakértőinek egy új régészeti kiállítás előkészítése során szúrt szemet a lopás, miután alaposan szemügyre vettek egy addig ismeretlen archív fotódokumentációt, és látszott, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, silányabb variánsokra cserélték. De tán még e drámai felfedezés sem volt megdöbbentőbb annál, mint amikor kisült, hogy a római birodalmi aranyérme-gyűjtemény néhány eredeti darabját éppen akkor árulták egy bécsi aukción, amikor a makulátlannak vélt gyűjteményt bemutatták Győrben a nyilvánosság előtt. Ez volt „Az érctől az aranypénzig” című időszaki kiállítás 2011-ben, addig e kincseket soha nem tették közszemlére. Akkor már hiányos volt az értékes anyag.

A múzeum különösen nagy értékű lopás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a nemzeti nyomozóiroda azóta a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket.

Ő vitte ki – az egyik érmét

A Telex úgy tudja, az ügynek már konkrét gyanúsítottja is van, aki a lopással nem hozható közvetlenül összefüggésbe. Azzal viszont megalapozottan gyanúsítják – tudtuk meg dr. Gál Katalintól, a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség szóvivőjétől -, hogy egy olyan Maiorianus Tremissis érmét vitt külföldre, amire nem volt külön engedélye. Ez az érme a múzeumi gyűjteményből származik, egyike az eltűnt 52 darabnak, amiknek azonosítása még ma is a nyomozás egyik fő csapásirányát jelenti.

A tremessis egyébként korabeli aranypénzfajtát jelöl, az eltűnt darabot pedig Maiorianus nyugat-római császár verette az V. században, és Ravennához köthető. Becsült értéke ma 1300 euró. De az ellopott aranykincsek között találunk egy Hadrianus-érmét is, amit lefoglaltak és visszaadtak a győri múzeumnak. Több tanút kihallgattak, volt, akit nem is egyszer.

Azt mondja, ő is úgy vette őket

A gyanúsított kitart ártatlansága mellett, azt állítja, maga is úgy vásárolta az érméket. Az ő esetében sem egy darabról van szó: egy 2016-os külföldi aukción összesen 40 darab, engedély nélkül kivitt érmet adott el a nyomozók szerint, de ebből a 40-ből csak a Maiorianus Tremissis volt a győri múzeumé, a többi származása ismeretlen. Nem is keresik őket, mivel azt sem állítja senki, hogy lopottak lennének; már engedély nélküli kivitelük is törvénytelen. Az illető panasszal élt a gyanúval szemben, de az ügyészség ezt elutasította, a rendőrség továbbra is védett kulturális javakkal visszaélés miatt nyomoz vele szemben.

Az illető nem múzeumi dolgozó

Tudjuk róla azt is, hogy fővárosi születésű és fővárosi lakos, nem a győri múzeum dolgozója, nem férhetett hozzá szabály szerint a gyűjteményhez.

A Győri Járási Ügyészség számos európai nyomozási határozatot bocsátott ki – nagyrészt Ausztriába és Svájcba –, hogy az aukciósházakat és aukciósházaktól megvásárolt érmék jelenlegi birtoklóit, a gyűjtőket a külföldi hatóságok kihallgassák – derül ki a szóvivő szavaiból. Azért ezek a nyomozás fő irányai, mivel a maiorianusi érme az osztrák aukcióról vándorolt Svájcba. Legutóbb tehát a Győri Járási Ügyészség Svájcba bocsátott ki jogsegélykérelmet, hogy a vásárlótól információkat szerezzen, és ha megvan a győri érme, lefoglalják.

Nehéz a nyomozó hatóság dolga az ügyészség szerint, mert az egyik vizsgálandó árverés például 2011-ben volt, évekkel az előtt, hogy a cselekményre fény derült volna, s ettől kezdve több árverést is tartottak 2018-ig bezárólag. „Ilyen mértékű időmúlás esetén sajnos azt látjuk, hogy sok iratot már selejteztek” – mondta érdeklődésünkre az ügyészség szóvivője.

Nagyobb szigort vezetett be a múzeum

A feljelentést 2019-ben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum akkori igazgatója tette meg, akit 2020 februárjában leváltottak – de a vezetőváltásnak minden jel szerint nem volt köze az érmeügyhöz. Utódától, Székely Zoltán igazgatótól úgy tudjuk, még az ő kinevezése előtt került sor néhány komoly szigorításra – helyesebben inkább a már meglévő szabályok szigorúbb betartásának kidolgozására. Továbbra sem tudják a választ a fő kérdésre: hogy az érmék hogy kerültek ki a gyűjteményből, de a nyomozás részleteit illetően nem is áll módjában az intézménynek nyilatkoznia.

Egyetlen ember nem nyithatja ki a széfeket

„Amikor kineveztek a múzeum igazgatójának, az egyik első dolgom volt tájékozódni erről az ügyről és többek között a nemesfém műtárgyak őrzéséhez szükséges fegyelemről. Addigra már azokat az intézkedéseket – amiket azóta is szigorúan be kell tartani – meghozták. A legfontosabb, hogy a nemesfém érméket – amiket széfben őrzünk – csak közvetlenül igazgatói utasításra lehet megtekinteni és kivenni” – számolt be az intézményt érintő következményekről Székely Zoltán.

„A széfekhez több kulcs tartozik, s csak azok együttes használatával nyithatók a páncélszekrények. Ezeket a kulcsokat különböző helyeken tárolják, s az adott kulcs is zárható helyen rejtőzik. Vagyis a rendszer többlépcsős, és egyetlen személy semmiképpen sem férhet hozzá a gyűjteményhez. Az alapszabály pedig nemcsak a nemesfémek, de minden raktári műkincs esetében igaz: hogy naplóban kell rögzíteni az adott kulcs elvételét, de a kulcsrend betartatása nem lehetett kellőképpen következetes” – summázza a tanulságot Székely Zoltán. Bárhogyan történt is a lopás, kérdésünkre leszögezte azt is, hogy ma az elkövető ezt a bűncselekményt így nem vihetné véghez.

Nem volt belső vizsgálat

Érdeklődtünk a 2020 nyarán kinevezett vezetőtől, van-e tudomása arról, hogy folytattak-e bármikor is belső fegyelmi vizsgálatot a múzeumban. Erről ő maga is tájékoztatást kért, és kiderült: a botrány kirobbanásakor nem indult fegyelmi eljárás.

Ezt követően ő maga sem indított, mert folyik a nyomozás, és számára sem derült ki: pontosan mi történt, mikor és hogyan tűntek el az érmék. Így az is kérdés maradna, hogy ki ellen indíthatna egyáltalán vizsgálatot, miközben nem is tudna már tájékoztatást kérni, mert számos akkori dolgozó, köztük az illetékes volt vezetők, nem dolgoznak már a múzeumban.

Faggattuk arról is Székely Zoltánt, vezetőként gondolkodva szükségesnek tartott volna-e egy korábbi eljárást. „Őszintén szólva én is azt tartanám rendjén valónak, hogy legalább egy belső vizsgálat – ami még nem fegyelmi eljárás – elindult volna akkor rögtön, amikor kiderült az érmék eltűnése. De ennek nyomát az erről szóló dossziéban nem látom, ezért a nyomozás végét mindenképpen célszerű megvárnom.”
Forrás: telex
Hamarabb mint Orbán gondolta: jöhetnek az első, uniós pénzek megvonásával járó ügyek
Orbán aggódik: rajtunk nevet a világ
Kásler készíti elő a pécsi stadion építését, igen az egészségügyi miniszter - 12 milliárd forintból húzhatják fel
Kezdődik: óriási amerikai segítséget kap az ukrán hadsereg
Hivatalos: A magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban
A nemzetközi sajtó is arról cikkez, hogy Orbán Erdogannal töltötte az estét
Rengetegen kiakadtak Deutsch Tamás szavain: a náci karlendítéshez hasonlította a letérdelést
Baj van a Balatonon: ettől rettegnek a lakosok
Hollik szerint az ellenzék egyszer már bizonyította, hogy a politikájuk tönkreteszi Magyarországot
Fideszes vezetésű kerületnek adott útépítési támogatást a kormány
Íme a 25 milliárd forintos per részletei amit elbukott Magyarország - Elutasították a fellebbezését
A Fidelitas szerint Gyurcsány aki minden idők legrosszabb, legkorruptabb kormányzását vitte végig 2010 előtt
Ha ez igaz, akkor olyan béremelési program jön amire még nem volt példa - fontos a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése
Kocsis Máté nekiment Gyurcsányéknak: milliárdosként élték meg a luxust a lopott budai villájukban
Baj lehet - Június 15-től már újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók és a rendőrök
Orbán aggódik: rajtunk nevet a világ
Kövér fél attól, hogy az ellenzék tönkre teszi mindazt, amit egy évtized alatt elért Magyarország
Orbán: Ha vendég vagy egy országban, értsd meg a kultúráját, és ne provokáld a házigazdát
Bakondi, M1: Nő a migrációs nyomás Európában
Fotó gyerekekkel, zenészekkel - most a bulibáróval fotózkodott Szijjártó Péter
Németh Szilárd hazafias beszéde: a választójoggal élő közösség megbízott bennünket, hogy megvédjük ezt a hazát
Németh Szilárd személyesen vett részt: Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe
Figyelmeztetik a lakosságot - Katonai járművek lassíthatják a forgalmat
Hamarabb mint Orbán gondolta: jöhetnek az első, uniós pénzek megvonásával járó ügyek
Rá sem lehet ismerni Mészáros Lőrincre, fogyás, kisimult arc, sportos golfpóló - megkérdezték tőle mi a titok
Fidesz levél: a baloldal politikája tönkretette és a csőd szélére sodorta Magyarországot
Újabb félnivaló: Varga Judit szerint egy migráció okozta krízissel is szembe kell néznünk
Benkő Tibor szerint a kontinensük védelmében Magyarországnak is szerepet kell vállalnia - óriási haderő fejlesztés
Kövér: a választáson azt kell majd mérlegelniük az embereknek, hogy az elmúlt ciklusban mit kaptak
Szijjártó: gazdasági szempontból is Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra
Orbán a mi hazafink: Nem térdelhet le, állva kell meghalnia, azért képviseli ő a nemzetet
Baj van: Gyorsított eljárást rendelt el Magyarországgal szemben az Európai Bíróság
Varga Judit üzent Brüsszelnek: továbbra sem engednek a politikai zsarolásnak, továbbra is a magyar érdekeket fogják képviselni Magyarországon
Kocsis Máté bedurvult: a lopott budai luxusházban élő milliárdos Gyurcsány az egykori pártállami kapcsolataiból alapozta meg a vagyonát..
A Fidesz közleményt adott ki miszerint a baloldal hatalmon csak sanyargatta a nyugdíjasokat
A Fidesz szerint Gyurcsányék adóemelést, az otthonteremtés leépítését, a rezsicsökkentés eltörlését és fizetős egészségügyet akarnak
Megjöttek a képek az M7-esen kigyulladt buszról
Durva: Érdekes újságok jelentek meg több újságosnál
Óriási fordulat: Végleg eltűnnek Müller Cecíliáék
Mészáros reggel megszólalt aztán kilőttek cége papírjai: 6,3 milliárddal érnek többet reggel óta
Mi történt? Kiürítették a LifeTV épületét, az egész stáb az utcán várakozik
Nemzetközi botrány: Orbán Viktor választ vár Ferenc pápától
Mindenhez is ért Kásler: ő felel a pécsi stadionért
Botrány: Visszavonták Galla Miklóstól a Karinthy-gyűrűt - a közmédia értékrendjével nem összeegyeztethető
Mészáros magabiztos: Nekem nincs félnivalóm
Orbán szerint a leggazdagabbak 80 százaléka baloldali