Budapest     2021-07-30   Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán szerint a leggazdagabbak 80 százaléka baloldali 
A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón. Elsőre úgy tűnhet, hogy elég értelmetlen a leggazdagabbakat bemondásra besorolni politikai oldalakra. Pedig valójában tényleg nagyon fontos paraméterről van szó, igaz, nem úgy, mint ahogyan Orbán Viktor érthette.

A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök gyakran használ a politikai kommunikációjában vitatható megállapításokat, eszünkbe juthat néhány ilyen vagy tervezetten, vagy csípőből bedobott szóvirág, mint amikor Karikó Katalin tudóst asszonyságnak nevezte, vagy a rezidensekre azt mondta, inasok. Ezeken aztán lehet szörnyülködni, vagy a kijelentéseket meg lehet védeni, mindenesetre lehet rágni és kiköpni, mint a rágógumit.

Politikai oldalakon

A gazdagok politikai beskatulyázása is nyilvánvalóan ilyen mondat, hiszen azért azt mindenki érzi, hogy vagy nem igaz a megállapítás, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy igaz-e, hiszen miért lenne köztük négyszer annyi baloldali, főleg, ha 11 éve a gazdagodás egyik fő forrása Magyarországon a politikai közelség.

Mi alapján mondhatjuk, hogy egy gazdag üzletember baloldali? Ahogy ezen elmerengtem, eszembe jutott pár definíció.

Például: lehetne azt nevezni baloldali gazdagnak, aki már az átkosban is pozícióban volt, onnan mentette át vagyona csíráit. Kevés ilyen figura van a gazdagember-listákon, talán csak Demján Sándor örököseinek van ilyen eredettörténetük.
Esetleg baloldali kormányok idején politikai tisztséget vállaló milliárdosról van szó, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Medgyessy Péter, Kóka János? Ez természetesen jó besorolási támpontnak tűnik, még ha a részletesebb vizsgálatból kiderülhet, hogy Kóka János most is megtalálja a hangot a politikai szereplőkkel, a külgazdasági vezetéssel, esetükben azért a besorolást mégis el lehet fogadni.
Talán azokat sorolhatjuk ide, akik baloldali kormányok idején üzleteltek az állammal, mint Veres Tibor vagy Csányi Sándor? De előbbi most is a topon van, utóbbi pedig nagy gazdasági súlya és az általa vezetett piacvezető bank miatt általában is kapcsolatban van a mindenkori hatalommal. Ráadásul Orbán aligha bízná egy nettó baloldali emberre a számára oly fontos foci vezetését. Maga az OTP is mindkét oldalról fogadott korábbi politikai szereplőket.

Mi az, hogy baloldali?

Folytatva ezt a gondolatmenetet, Orbánék is gyakran megkapják azt a vádat, hogy a politika be akar mászni a hálószobánkba vagy az agyunkba, de azért azt talán nem feltételezzük, hogy Orbán Viktor valóban tudná, hogy a leggazdagabb emberek agyában milyen eszmék fordulnak meg, vagy tudná, hogy a választásokon hova teszi az x-et egy-egy gazdag ember.

Valamivel jobb kiindulópont lehetne, hogy az adott szupergazdag ember hogyan nyilatkozik, miként vélekedik nyilvánosan a politikáról. Az Egyesült Államokban ez transzparens, ott egy-egy gazdag ember adományokkal is támogathatja a politikai pártokat, és jellemzően nem lesz abból üzleti bántódása, ha demokratának vagy republikánusnak tartja magát, igaz például Mike Lindell párnagyáros annyira túltolta a trumpizmust, hogy még a párnabiznisze is belebukott abba.

Amúgy az Egyesült Államokban a kérdés meglepően erős ágazati korrelációt is szokott mutatni, a fegyvergyártók, a bankárok, a szállítmányozók, a hagyományos energetikai üzletemberek inkább republikánusok, a filmipar, az informatika, a gyógyszeripar és a megújuló energiaipar nagyvállalkozói inkább demokraták.
A hazai véleményalkotók

A kérdés az, hogy amennyiben Magyarországon egy-egy milliárdos, például Bojár Gábor vagy Bige László nyilvánosan kritizálja a kormányzatot vagy valamilyen szakpolitikát, akkor ő már biztosan baloldali-e.

Természetesen nem, de ez már valóban eléggé összemosódott itthon. Ismerjük ezeket a gyakran használt kliséket, hogy

„én a nemzeti oldalnak szorítok”.

Ez ugye valami olyasmit jelent, hogy az illető fideszes.

A mostani lista

Talán mindezekből látható, hogy egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mi alapján és milyen körre gondolt Orbán Viktor, hogyan mérhető a baloldaliság.

A kérdés professzionálisabb megértéséhez a magyar gazdaglistákat készítő szakemberekhez, a 100 leggazdagabb magyar listát szerkesztő Szakonyi Péterhez és csapatához, illetve a Forbes stábjához fordultunk.

Orbán megjegyzése arról, hogy a gazdagok 80 százaléka baloldali, éppen Szakonyi Péterék gazdaglistájának megjelenése idején hangzott el, így friss kiindulópontnak tekinthetjük ezt a kiadványt. Szakonyi Péter elmondta a Telexnek, hogy a 2002-es első top 100-as lista és a 2021-es között 16 átfedés van, ezek az emberek biztosan elmondhatják, hogy politikai rezsimektől függetlenül sikeresek maradtak az üzletben. Amúgy Szakonyi Péter sohasem mérlegelte a vagyonos magyar emberek politikai kötődését,

ez egy vagyonról szóló lista, amelyben nem szempont a politika

– mondta.

Tíz ember semmiképpen sem reprezentatív, de játéknak jó megnézni az élboly kötődését. Most így néznek ki a legesleggazdagabbak:

Mészáros Lőrinc 455 milliárd
Csányi Sándor 420 milliárd
Gattyán György 305 milliárd
Felcsuti Zsolt 246 milliárd
Veres Tibor 230 milliárd
Bige László 201 milliárd
Széles Gábor 181 milliárd
Szíjj László 177 milliárd
Jellinek Dániel 170 milliárd
Kasza Lajos 121 milliárd forint

Ki a jobbos, ki a balos?

Ha végigszaladunk a sorrenden, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor közeli barátja, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor vagy Szíjj László aligha baloldali, talán Csányi Sándorra, Jellinek Dánielre vagy Kasza Lajosra sem ezt vágnánk rá, miközben tényleg nehéz bárkiről megmondani, hogy a szíve mélyén mit gondol, vagy kire szavaz, milyen nézeteket vall.

Gattyán György, Veres Tibor vagy Bige László életében legalább vannak olyan mozzanatok, amelyek miatt vélelmezhető a politikai kötődés, vagy a szektor nem éppen konzervatív, vagy voltak a baloldalhoz köthető sikerek, esetleg a jobboldallal vívott konfliktusok tetten érhetők. Nem vennénk a bátorságot, hogy rögtönzött körképünk alapján azt mondjuk, hogy inkább fordított a leggazdagabbak között az arány, ezt kijelenteni bátorság lenne, de

a kormányfői megállapítás mindenesetre e körben nem látszik igazoltnak.

Pénzmosás

Végül a politikai kapcsolatok és a gazdagság egyéb kapcsolatairól. A pénzmosás elleni szabályok során a politikai közszereplő (PEP, azaz politically exposed person) valóban fontos meghatározás, egy banknak, hedge fundnak, vagyonkezelőnek, family office-nak fokozott kockázatot jelent az olyan ügyfél, akinek több eséllyel van köze vesztegetéshez, korrupcióhoz.

És, mint azt Zsiborás Gergő, a Forbes listakészítésének frontembere a Telexnek elmesélte, bármennyire is meglepő lehet, igenis ők is nézik a milliárdosok politikai kötődését.

Közbeszerzések, koncessziók

A Forbes nem azt figyeli, hogy valaki jobboldali vagy baloldali-e szerintük, módszertanuk más, azt nézik, hogy az adott üzletember az elmúlt vizsgálati időszakban mennyi közbeszerzést (építőipar, kommunikáció) nyert el a regnáló kormányzat alatt, vagy mennyire származik koncessziókból a bevétele.

Ha valakinek 80 százalékban innen van jövedelme, akkor a cégeit diszkontált értéken, csak az eszközök értékén veszi figyelembe a vagyonbecslő csapat, mert az ilyen társaságoknak a készpénztermelő képessége nagyon a politikától függ.

Ha majd a kapcsolat megszűnik, ők csak olcsóbban tudják eladni az ilyen céget. Ha tartósan magas az állami koncesszióból vagy szerződésből származó bevétel, akkor nem lehet úgy értékelni a vállalatot (például a Közgépet, a Duna Aszfaltot vagy a kommunikációban a Lounge-csoportot), mintha más a piacon sok ügyféltől realizál magas forgalmat.

Végül fontos megjegyezni azt is, hogy sokféle okból sodródik egy üzletember egy adott politikai oldalra, elkötelezettségből, véletlenszerű emberi kapcsolattal (szomszéd, rokon, osztálytárs) onnan kapta az üzletet, ne adj' isten korrupcióval, azt lehetetlen mérni, hogy a NER-lovagok mind jobbosok vagy éppen elkötelezett balosok.

A nagyobb baj az, hogy a magyar leggazdagabbak között nagyon kevés az olyan üzletember, akinek a vagyona valamelyest ne kötődne az állammal kötött üzletekhez, a járadékvadászathoz, pedig ha több lenne az igazán fragmentált ügyfelektől származó gazdagodás, a valóban piaci sikertörténet, akkor kit érdekelne, hogy ezeknek az embereknek még politikai elköteleződésük is van. Ám ha a politikai elköteleződés deklarálása segíti a közösség rovására az egyéni gazdagodást, az már egy szerencsétlenebb logikai sorrend.
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Meg is lett az Európai Ügyészség első komoly fogása - mentelmi jog felfüggesztés vesztegetés miatt
Bilincsben hurcolta el a TEK a polgármester egyik volt beosztottját de ami ezután történt azt senki nem érti
Manfred Weber rendesen rárúgta az ajtót Orbánra - európai szinten jelentkezik a hatása
137 milliárd forintos pályázatot jelentett be Varga - izgalmas kik kapnak belőle majd a végén
Nagyjából 300 vállalkozás részesülhet a támogatásból. 137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak és fejlesztésének erősítésére a kormány - közölte a pénzü...
  
Pintér Sándor egy ismeretlen szervezet által nemzetközileg gerjesztett botrányról beszél
A Belügyminisztérium egy ismeretlen szervezet által gerjesztett botrányról beszél a Pegasus-ügy kapcsán, melynek középpontjában nem a magyar titkosszolgálatok állnak. „A BM a jelenleg ...
  
15% ponttal több az államdósság, mint egy évvel korábban - a háttérben meghúzódó Gyurcsány szál lehet a felelős
Az uniós tagállamok 2021 első negyedévét is nagy hiánnyal zárták, bár a megelőző negyedévhez képest a hiány mérséklődött a kiadások csökkenése miatt – írja összehasonlító je...
  
Eldőlt: Magyarország nem támogatja az európai klímavédelmi javaslatcsomagot
Az Európai Bizottság (EB) klímavédelmi javaslatcsomagja nagy terhet jelentene a háztartásoknak, ezért ezt ilyen formában Magyarország nem tudja támogatni - mondta Steiner Attila, az Innovác...
  
Elmentek a p.*csába! - mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő
Alaposan kiakasztotta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselőt, hogy a Momentum-vezér Fekete-Győr András Facebook-posztban örült az úszó Milák Kristóf olimpiai aranyérmének. ...
  
Hogyan tárultak fel az Orbán-bánya titkai? - tarol a leleplező videó
A Direkt36 éveken át tartó nyomozásban tárta fel, hogy az Orbán család tagjai közpénzből is gazdagodnak. Most ennek a történetét meséli el a cikksorozaton dolgozó két újságíró, Pet...
  
Nagy a baj: Több milliárdos kártérítést fizet az Orbán kormány, mer elzavart egy kekszgyárat
10.000.000 euró kártérítést fizet a magyar állam egy tortagyártónak. – írja az Index. Nagyon nagy kártérítésbe szaladt bele a magyar állam. A Beruházási Viták Rendezésének Ne...
  
Nekimentek Orbánnak: Úgy kezdték, hogy még a X*art is ellopták egy felcsúti juhásztól - eldurvult kampány
NEMZETI KINCSÜNK: A BALATON Úgy kezdték, hogy még a szart is ellopták egy felcsúti juhásztól! Most már mindent lopnak, legyen az közvagyon, szálloda, kemping, mūemlék épūlet, EU-...
  
Komoly feladatot kapott Rogán Antal - Falunapokat és koncerteket támogat a kormány
Összesen 356 koncertet tartanak augusztus és október között falun, kis- és nagyvárosokban egyaránt. „A koronavírus-világjárvánnyal szembeni hatékony magyar védekezést követően a g...
  
Hivatalos: 287 ezer forint a nettó átlagkereset - 10,6 százalékkal nőttek a bérek
A versenyszférában 6,7, az állami dolgozóknál 10,6 százalékkal nőttek a bérek. Idén májusban 431 600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami nettóba átszámítva 287 e...
  
Horrorbalesetet rögzített a kamera az M1 autópályán - elképesztő amit művelt az autós
Főszezon van az autópályákon, sajnos egymás után jelentkezik újabb és újabb baleseteket bemutatva a közútkezelő. Az M1-es autópályán rögzítette a Magyar Közút egyik kamerája, aho...
  
Varga Judit megvédett minket George Clooney-tól, most megvéd, Lewis Hamiltontól is
„Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege. Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, il...
  
Állítólag pörög a gazdaság de a magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
Nemrég pedig megjelent egy tanulmány, ami szerint hiába kiáltanak gazdasági fellendülést, a magyarok többsége szegénynek számít más EU-országok lakóihoz képest. Az elmúlt tizenöt é...
  
Búcsúzik Demcsák Zsuzsa - nem tervez vele a csatorna
Budapest – Demcsák Zsuzsa búcsúzik a Life Tv-től! Vajon hol folytatja, netán munka nélkül marad szeptembertől? Hosszú, két és fél éves kihagyás után tavaly ősszel Hajdú Péter cs...
  
Feljelentették a TEK-et: saját otthonában terítettek le egy pszichés beteget
Krisztián paranoid skizofréniában szenved. Pszichés betegként különböző epizódokat él át, amikor intenzívebbet, akkor gyakorlatilag mindentől és mindenkitől retteg, fellépése félre...
  
Orbán ha ezt meglátja.... - 5-0-s összesítéssel verték ki a Felcsútot
Több tíz néző előtt lépett pályára a Puskás Akadémiának elnevezett felcsúti csapat az Európa Konferencia Liga selejtezőjében. Az ellenfél a bivalyerős lett futball világhírű kép...
  
Bilincsben hurcolta el a TEK a polgármester egyik volt beosztottját de ami ezután történt azt senki nem érti
"Nem értem..." - ezzel a felütéssel kezdi posztját a Facebookon Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. Az egykori rendőr beszámolója szerint csütörtök hajnalban a TEK állig felfegyver...
  
Magyarországon bármit lehet: Fejenként 6 havi jutalmat kap három fideszes alpolgármester - de a polgármester is jutalmazta magát pár millióval
Közel hatmillió forintos bónusz üti a markát Dióssi Csabának. „9 órakor kezdődne a mai dunakeszi testületi ülés. 9:02-kor osztják ki a polgármester jutalmazásáról szóló két ...
  
Őrjöngött a fideszes képviselő, amiért egy ellenzéki politikus gratulált egy magyar olimpiai aranyérméhez
Budai Gyula szerint ez már a legalja Dühös Facebook-poszttal jelentkezett szerdán Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, miután a Momentum elnöke, Fekete-Győr András gratulált az...
  
Gyurcsány besétált a fideszes tüntetők közé - ami ezután történt jellemzi az ország hangulatát
Imádom ezt a polgári kultúrát.. Budaörsön odasétáltam a fideszes tüntetőkhöz, hogy beszéljük meg, mi a problémájuk. De csak sípoltak és üvöltöztek. írta Gyurcsány Ferenc a ...
  
Jön az Orbán rendelet, kötelező a harmadik oltás a magyar egészségügyi dolgozóknak
A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele, az erről szóló ...
  
Deutsch az ellenzékre mutogat: Umbulda, visszaélés, pénzlenyúlás, saját zsebre dolgozás
A Fidesz szerint Cseh Katalin és céghálójának ügye komoly kérdéseket vet fel, az európai uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja merül fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal...
  
Nagyon ciki ez már Magyarországnak - A mi Varga Juditunk keményen visszaszólt Lewis Hamiltonnak
A politikus szerint a pilótának inkább az autóversenynél kéne maradnia. Lewis Hamilton hamarosan indul a 2021-es Magyar Nagydíjon, ám a verseny előtt kicsit belemélyült a politikába, é...
  
Varga Judit elengedte magát: Az EU egy szellemi halottasház
A Magyarország ellen indított folyamatos és nemtelen támadások közepette felüdítő olyan véleményeket olvasni, amelyek hazánknak igazat adva mutatják be egy-egy tagállam vagy intézmény ...
  
A Fidesz az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul az ellenzék ügyében - aggódnak az uniós támogatások tisztasága miatt
A Fidesz szerint Cseh Katalin és céghálójának ügye komoly kérdéseket vet fel, az európai uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja merül fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal...
  
Óriási bejelentés: újabb kerékpárút készül, 50 milliárddal támogatja a kormány
Összesen 50 milliárd forinttal 850 kilométernyi kerékpárút-szakasz kivitelezését és előkészítését támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – olvasható a tárca...
  
Platón elbújó migránsokról számolt be a magyar rendőrség - rajtuk ütöttek útközben
A román férfit a rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Egy román honosságú, ponyvás kisteherautót állítottak meg ma ...
  
Bakondi beszámolt a 3 fő migrációs útvonalról: A migráció az elkövetkező években változatlanul elkísér bennünket - mondta
Az egészségügy és a migráció összefüggése nem elhanyagolható, ezért foglalkozik ezzel is a nemzeti konzultáció - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az MTI-...
  
Orbán bajban van? - a nagy szakszervezetek is csatlakoznak az egészségügyi szakdolgozókhoz - óriási tüntetésbe futott most bele
Egy komoly megmozdulással kívánnak üzenni a hazai döntéshozóknak. Az öt magyar szakszervezeti konföderáció is támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) július 31-ei,...
  
Közel hatmillió forint jutalmat szavaztak meg az ingatlanépítéssel trükköző dunakeszi polgármesternek
Dióssi Csaba családi vállalkozásának vezetőjeként megépíttetett egy tízlakásos társasházat, majd kiszállt a cégből, aztán lakásokat vett, amely vásárláshoz a CSOK-ot is felhaszná...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-07-30 Magyarország, Budapest
  The Times
Orbán szerint a leggazdagabbak 80 százaléka baloldali
A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón. Elsőre úgy tűnhet, hogy elég értelmetlen a leggazdagabbakat bemondásra besorolni politikai oldalakra. Pedig valójában tényleg nagyon fontos paraméterről van szó, igaz, nem úgy, mint ahogyan Orbán Viktor érthette.

A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök gyakran használ a politikai kommunikációjában vitatható megállapításokat, eszünkbe juthat néhány ilyen vagy tervezetten, vagy csípőből bedobott szóvirág, mint amikor Karikó Katalin tudóst asszonyságnak nevezte, vagy a rezidensekre azt mondta, inasok. Ezeken aztán lehet szörnyülködni, vagy a kijelentéseket meg lehet védeni, mindenesetre lehet rágni és kiköpni, mint a rágógumit.

Politikai oldalakon

A gazdagok politikai beskatulyázása is nyilvánvalóan ilyen mondat, hiszen azért azt mindenki érzi, hogy vagy nem igaz a megállapítás, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy igaz-e, hiszen miért lenne köztük négyszer annyi baloldali, főleg, ha 11 éve a gazdagodás egyik fő forrása Magyarországon a politikai közelség.

Mi alapján mondhatjuk, hogy egy gazdag üzletember baloldali? Ahogy ezen elmerengtem, eszembe jutott pár definíció.

Például: lehetne azt nevezni baloldali gazdagnak, aki már az átkosban is pozícióban volt, onnan mentette át vagyona csíráit. Kevés ilyen figura van a gazdagember-listákon, talán csak Demján Sándor örököseinek van ilyen eredettörténetük.
Esetleg baloldali kormányok idején politikai tisztséget vállaló milliárdosról van szó, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Medgyessy Péter, Kóka János? Ez természetesen jó besorolási támpontnak tűnik, még ha a részletesebb vizsgálatból kiderülhet, hogy Kóka János most is megtalálja a hangot a politikai szereplőkkel, a külgazdasági vezetéssel, esetükben azért a besorolást mégis el lehet fogadni.
Talán azokat sorolhatjuk ide, akik baloldali kormányok idején üzleteltek az állammal, mint Veres Tibor vagy Csányi Sándor? De előbbi most is a topon van, utóbbi pedig nagy gazdasági súlya és az általa vezetett piacvezető bank miatt általában is kapcsolatban van a mindenkori hatalommal. Ráadásul Orbán aligha bízná egy nettó baloldali emberre a számára oly fontos foci vezetését. Maga az OTP is mindkét oldalról fogadott korábbi politikai szereplőket.

Mi az, hogy baloldali?

Folytatva ezt a gondolatmenetet, Orbánék is gyakran megkapják azt a vádat, hogy a politika be akar mászni a hálószobánkba vagy az agyunkba, de azért azt talán nem feltételezzük, hogy Orbán Viktor valóban tudná, hogy a leggazdagabb emberek agyában milyen eszmék fordulnak meg, vagy tudná, hogy a választásokon hova teszi az x-et egy-egy gazdag ember.

Valamivel jobb kiindulópont lehetne, hogy az adott szupergazdag ember hogyan nyilatkozik, miként vélekedik nyilvánosan a politikáról. Az Egyesült Államokban ez transzparens, ott egy-egy gazdag ember adományokkal is támogathatja a politikai pártokat, és jellemzően nem lesz abból üzleti bántódása, ha demokratának vagy republikánusnak tartja magát, igaz például Mike Lindell párnagyáros annyira túltolta a trumpizmust, hogy még a párnabiznisze is belebukott abba.

Amúgy az Egyesült Államokban a kérdés meglepően erős ágazati korrelációt is szokott mutatni, a fegyvergyártók, a bankárok, a szállítmányozók, a hagyományos energetikai üzletemberek inkább republikánusok, a filmipar, az informatika, a gyógyszeripar és a megújuló energiaipar nagyvállalkozói inkább demokraták.
A hazai véleményalkotók

A kérdés az, hogy amennyiben Magyarországon egy-egy milliárdos, például Bojár Gábor vagy Bige László nyilvánosan kritizálja a kormányzatot vagy valamilyen szakpolitikát, akkor ő már biztosan baloldali-e.

Természetesen nem, de ez már valóban eléggé összemosódott itthon. Ismerjük ezeket a gyakran használt kliséket, hogy

„én a nemzeti oldalnak szorítok”.

Ez ugye valami olyasmit jelent, hogy az illető fideszes.

A mostani lista

Talán mindezekből látható, hogy egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mi alapján és milyen körre gondolt Orbán Viktor, hogyan mérhető a baloldaliság.

A kérdés professzionálisabb megértéséhez a magyar gazdaglistákat készítő szakemberekhez, a 100 leggazdagabb magyar listát szerkesztő Szakonyi Péterhez és csapatához, illetve a Forbes stábjához fordultunk.

Orbán megjegyzése arról, hogy a gazdagok 80 százaléka baloldali, éppen Szakonyi Péterék gazdaglistájának megjelenése idején hangzott el, így friss kiindulópontnak tekinthetjük ezt a kiadványt. Szakonyi Péter elmondta a Telexnek, hogy a 2002-es első top 100-as lista és a 2021-es között 16 átfedés van, ezek az emberek biztosan elmondhatják, hogy politikai rezsimektől függetlenül sikeresek maradtak az üzletben. Amúgy Szakonyi Péter sohasem mérlegelte a vagyonos magyar emberek politikai kötődését,

ez egy vagyonról szóló lista, amelyben nem szempont a politika

– mondta.

Tíz ember semmiképpen sem reprezentatív, de játéknak jó megnézni az élboly kötődését. Most így néznek ki a legesleggazdagabbak:

Mészáros Lőrinc 455 milliárd
Csányi Sándor 420 milliárd
Gattyán György 305 milliárd
Felcsuti Zsolt 246 milliárd
Veres Tibor 230 milliárd
Bige László 201 milliárd
Széles Gábor 181 milliárd
Szíjj László 177 milliárd
Jellinek Dániel 170 milliárd
Kasza Lajos 121 milliárd forint

Ki a jobbos, ki a balos?

Ha végigszaladunk a sorrenden, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor közeli barátja, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor vagy Szíjj László aligha baloldali, talán Csányi Sándorra, Jellinek Dánielre vagy Kasza Lajosra sem ezt vágnánk rá, miközben tényleg nehéz bárkiről megmondani, hogy a szíve mélyén mit gondol, vagy kire szavaz, milyen nézeteket vall.

Gattyán György, Veres Tibor vagy Bige László életében legalább vannak olyan mozzanatok, amelyek miatt vélelmezhető a politikai kötődés, vagy a szektor nem éppen konzervatív, vagy voltak a baloldalhoz köthető sikerek, esetleg a jobboldallal vívott konfliktusok tetten érhetők. Nem vennénk a bátorságot, hogy rögtönzött körképünk alapján azt mondjuk, hogy inkább fordított a leggazdagabbak között az arány, ezt kijelenteni bátorság lenne, de

a kormányfői megállapítás mindenesetre e körben nem látszik igazoltnak.

Pénzmosás

Végül a politikai kapcsolatok és a gazdagság egyéb kapcsolatairól. A pénzmosás elleni szabályok során a politikai közszereplő (PEP, azaz politically exposed person) valóban fontos meghatározás, egy banknak, hedge fundnak, vagyonkezelőnek, family office-nak fokozott kockázatot jelent az olyan ügyfél, akinek több eséllyel van köze vesztegetéshez, korrupcióhoz.

És, mint azt Zsiborás Gergő, a Forbes listakészítésének frontembere a Telexnek elmesélte, bármennyire is meglepő lehet, igenis ők is nézik a milliárdosok politikai kötődését.

Közbeszerzések, koncessziók

A Forbes nem azt figyeli, hogy valaki jobboldali vagy baloldali-e szerintük, módszertanuk más, azt nézik, hogy az adott üzletember az elmúlt vizsgálati időszakban mennyi közbeszerzést (építőipar, kommunikáció) nyert el a regnáló kormányzat alatt, vagy mennyire származik koncessziókból a bevétele.

Ha valakinek 80 százalékban innen van jövedelme, akkor a cégeit diszkontált értéken, csak az eszközök értékén veszi figyelembe a vagyonbecslő csapat, mert az ilyen társaságoknak a készpénztermelő képessége nagyon a politikától függ.

Ha majd a kapcsolat megszűnik, ők csak olcsóbban tudják eladni az ilyen céget. Ha tartósan magas az állami koncesszióból vagy szerződésből származó bevétel, akkor nem lehet úgy értékelni a vállalatot (például a Közgépet, a Duna Aszfaltot vagy a kommunikációban a Lounge-csoportot), mintha más a piacon sok ügyféltől realizál magas forgalmat.

Végül fontos megjegyezni azt is, hogy sokféle okból sodródik egy üzletember egy adott politikai oldalra, elkötelezettségből, véletlenszerű emberi kapcsolattal (szomszéd, rokon, osztálytárs) onnan kapta az üzletet, ne adj' isten korrupcióval, azt lehetetlen mérni, hogy a NER-lovagok mind jobbosok vagy éppen elkötelezett balosok.

A nagyobb baj az, hogy a magyar leggazdagabbak között nagyon kevés az olyan üzletember, akinek a vagyona valamelyest ne kötődne az állammal kötött üzletekhez, a járadékvadászathoz, pedig ha több lenne az igazán fragmentált ügyfelektől származó gazdagodás, a valóban piaci sikertörténet, akkor kit érdekelne, hogy ezeknek az embereknek még politikai elköteleződésük is van. Ám ha a politikai elköteleződés deklarálása segíti a közösség rovására az egyéni gazdagodást, az már egy szerencsétlenebb logikai sorrend.
Meg is lett az Európai Ügyészség első komoly fogása - mentelmi jog felfüggesztés vesztegetés miatt
Bilincsben hurcolta el a TEK a polgármester egyik volt beosztottját de ami ezután történt azt senki nem érti
Manfred Weber rendesen rárúgta az ajtót Orbánra - európai szinten jelentkezik a hatása
Nem akárkit fotóztak le Orbán Viktorral - személyesen ment el a miniszterelnökhöz
137 milliárd forintos pályázatot jelentett be Varga - izgalmas kik kapnak belőle majd a végén
Pintér Sándor egy ismeretlen szervezet által nemzetközileg gerjesztett botrányról beszél
15% ponttal több az államdósság, mint egy évvel korábban - a háttérben meghúzódó Gyurcsány szál lehet a felelős
Eldőlt: Magyarország nem támogatja az európai klímavédelmi javaslatcsomagot
Elmentek a p.*csába! - mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő
Hogyan tárultak fel az Orbán-bánya titkai? - tarol a leleplező videó
Nagy a baj: Több milliárdos kártérítést fizet az Orbán kormány, mer elzavart egy kekszgyárat
Nekimentek Orbánnak: Úgy kezdték, hogy még a X*art is ellopták egy felcsúti juhásztól - eldurvult kampány
Komoly feladatot kapott Rogán Antal - Falunapokat és koncerteket támogat a kormány
Hivatalos: 287 ezer forint a nettó átlagkereset - 10,6 százalékkal nőttek a bérek
Horrorbalesetet rögzített a kamera az M1 autópályán - elképesztő amit művelt az autós
Varga Judit megvédett minket George Clooney-tól, most megvéd, Lewis Hamiltontól is
Állítólag pörög a gazdaság de a magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
Búcsúzik Demcsák Zsuzsa - nem tervez vele a csatorna
Feljelentették a TEK-et: saját otthonában terítettek le egy pszichés beteget
Orbán ha ezt meglátja.... - 5-0-s összesítéssel verték ki a Felcsútot
Bilincsben hurcolta el a TEK a polgármester egyik volt beosztottját de ami ezután történt azt senki nem érti
Magyarországon bármit lehet: Fejenként 6 havi jutalmat kap három fideszes alpolgármester - de a polgármester is jutalmazta magát pár millióval
Őrjöngött a fideszes képviselő, amiért egy ellenzéki politikus gratulált egy magyar olimpiai aranyérméhez
Gyurcsány besétált a fideszes tüntetők közé - ami ezután történt jellemzi az ország hangulatát
Jön az Orbán rendelet, kötelező a harmadik oltás a magyar egészségügyi dolgozóknak
Deutsch az ellenzékre mutogat: Umbulda, visszaélés, pénzlenyúlás, saját zsebre dolgozás
Nagyon ciki ez már Magyarországnak - A mi Varga Juditunk keményen visszaszólt Lewis Hamiltonnak
Varga Judit elengedte magát: Az EU egy szellemi halottasház
A Fidesz az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul az ellenzék ügyében - aggódnak az uniós támogatások tisztasága miatt
Óriási bejelentés: újabb kerékpárút készül, 50 milliárddal támogatja a kormány
Platón elbújó migránsokról számolt be a magyar rendőrség - rajtuk ütöttek útközben
Bakondi beszámolt a 3 fő migrációs útvonalról: A migráció az elkövetkező években változatlanul elkísér bennünket - mondta
Orbán bajban van? - a nagy szakszervezetek is csatlakoznak az egészségügyi szakdolgozókhoz - óriási tüntetésbe futott most bele
Közel hatmillió forint jutalmat szavaztak meg az ingatlanépítéssel trükköző dunakeszi polgármesternek
Kormányellenes fellépésre szólítja fel a magyarokat a Magyar Nagydíj előtt Lewis Hamilton
Huszadik lett 200 méter háton Hosszú Katinka - Sejthető volt, hogy nem ez lesz életem úszása
Erre a strandra elköltöttek (alsó hangon) 56 millió forintot de van egy apró bökkenő...
Meg is lett az Európai Ügyészség első komoly fogása - mentelmi jog felfüggesztés vesztegetés miatt
Az ellenzék szerint kiderült, hogy a Fidesz nemzeti konzultációja tömegesen hamisítható
Manfred Weber rendesen rárúgta az ajtót Orbánra - európai szinten jelentkezik a hatása
Felmérés: állítólag több százezer forint megtakarítása van a fiataloknak Magyarországon
Nyílt levelet küldtek Orbánnak - Oda jutottunk, hogy a magyarok kevesebbet kapnak munkájukért, mint a románok
Világhírű lett Orbán lépése: már Lewis Hamilton is bírálta a magyar törvényt
Várkonyi Andrea: Katinkának mindent csak köszönni lehet
Óriási a találgatás: Kórházba került Rácz Géza, Schobert Norbi pártfogoltja
Botrány: milliós bírságot kapott a TV2