THE HUNGARIAN TIMES
péntek Magyarország Budapest
Elég lehet egy Facebook-komment vagy egy nyilatkozat, hogy civilek ellen indítson eljárást a Szuverenitásvédelmi Hivatal, véli a TASZ
Munkatársak meghallgatása, iratokba való betekintés, számítógépek, telefonok átvizsgálása, bizottság elé citálás. Kire célozhat a kormány az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénnyel? Nem világos, hogy milyen végzettségű emberek, milyen határidőkkel, milyen jogorvoslati lehetőségek mellett vizsgálódhatnak a Szuverenitásvédelmi Hivatalban. Az viszont igen, hogy a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot, és akkor is jelentéseket írhatnak, hozhatnak nyilvánosságra, ha nem indul rendőrségi eljárás.

Egyhetes csúszást követően, kedden késő este nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt, amely alapján felállítanák a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nevezett intézményt.

„Tágabb szabályozásról van szó ahhoz képest, amit a kormány kilátásba helyezett, hiszen korábban arról beszéltek, hogy a pártokra és a választáson induló egyesületekre fókuszál majd a jogszabály. Ősszel még az újságírókat és a civileket emlegette, pontosabban fenyegette Kocsis Máté, de a tervezet egy jóval tágabb kört érinthet” – mondta az rtl.hu kérdésére Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi projektjének vezetője. Szerinte a tervezet legfontosabb és legváratlanabb eleme, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan polgárokat is vizsgálat alá vonhat, akik nem hivatásszerűen vagy rendszeresen foglalkoznak a közélettel, viszont a hivatal azt feltételezi róluk, hogy valamilyen külföldi befolyás alatt dolgoznak, külföldi érdekeket akarnak érvényesíteni.

Hogy mit jelent pontosan a külföldi befolyás?
Ez nem derül ki. Nem csak ez nem tisztázott, Döbrentey Dániel úgy látja: a jogszabálytervezet tele van olyan hiányosságokkal, amelyek az alkalmazhatóságot is kérdésessé teszik. Ráadásul az ilyen gumiszabályoknak jellemzően félelemkeltő hatásuk van, a szabályozatlanság miatt nem tudhatja senki, hogy mire számíthat. A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása például nem közigazgatási eljárás, a törvény pedig nem határozza meg, hogy akkor mégis micsoda: nincsenek határidők, jogorvoslati lehetőségek és alapvető fontosságú fogalmak is hiányoznak. Például az is, hogy mit jelent egy külföldi szerv vagy szervezet érdekében tevékenykedni, „tehát a hatalmi önkénynek is nagy tere van.”

A törvénytervezet említ olyan eseteket, amikor valóban a külföldi források miatt vizsgál valakit, azonban olyanok is górcső alá és rosszérzetű jelentésekbe kerülhetnek, akiknek semmilyen anyagi kapcsolatuk nincsen semmilyen külföldi szervezettel.

„Elég egy olyan vélelem, feltételezés a hivatal részéről, hogy az illető külföldi érdekeket szolgál. Nincsen szükség közvetlen kapcsolata semmilyen külföldi szervezettel. A tervezet kitér az információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységre, ez ugyancsak nem kapott definíciót, így ebbe akár egy Facebook-komment is beleférhet. Itt jöhet képbe a sajtó is, amelyről külön nem rendelkezik a tervezet. Sőt, előfordulhat, hogy olyan ember ellen indul eljárás, aki az égvilágon semmilyen külföldi pénzt nem kapott, nem is foglalkozik hivatásszerűen közügyekkel, csak megszólalt valamilyen ügyben és emiatt a hivatal azt gondolja, hogy külföldi érdeket szolgálhat” – magyarázta Döbrentey Dániel. A tervezet három olyan esetkört határoz meg, amikor a hivatal eljárást indíthat:

Azon szervezetek vizsgálata, amelyek külföldről származó támogatást használnak fel és ez befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére. A TASZ értelmezése szerint külföldnek számít az Európai Unió is annak ellenére, hogy a közösségnek Magyarország is tagja.
Ugyanilyen, külföldi támogatást felhasználó szervezetek esetében vizsgálódhatnak, ha szerintük azok a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak vagy ilyet támogatnak. Döbrentey Dániel szerint itt arról lehet szó, amikor a szervezetek politikai kampányban érintettek.
A harmadik esetkör pedig a korábban is említett, teljesen homályos terület, amikor valaki „információt manipulál”, érdekképviseleti tevékenységet folytat, állami döntéshozatali folyamatban akar befolyást gyakorolni.
Hogy konkrétan mikor indít vizsgálatot a hivatal, egyértelműen milyen tevékenységekről van szó, nincsen benne a szabályozásban. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata után az egyik lehetőség, hogy feljelentést tesznek, ha azt látják, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés történt. Van egy másik hatáskörük is: jelentéseket készítenek, amelyekben megállapítják a vélt hiányosságokat, sérelmeket, ez esetben nem biztos, hogy eljárás is indul.

De az biztos, hogy egy ilyen jelentésnek a nyilvánosságra hozása, illetve az ehhez szükséges információszerzés megbélyegző hatással bírhat

– tette hozzá a szakember.

Abban sem lehet teljesen tisztán látni, hogy milyen eszközöket kap a vizsgálatokhoz a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Ez már csak azért is fontos kérdés, mert februárban az Európai Parlament vizsgálóbizottsága is megállapította, hogy a Pegazus kémszoftver használatával súlyosan megsértették magyar állampolgárok alapjogait, erről az RTL Híradó is beszámolt:

Az asszociáció nem véletlen. Döbrentey Dániel kiemelte, hogy a tervezetben van egy újabb homályos megfogalmazás, ami azt fedheti, hogy a hivatal más állami vagy önkormányzati szervektől adatszolgáltatást kérhet. „Ez jelentheti szerintem azt is, hogy valamilyen hasonló megfigyelési eszközt bevonnak. Ami teljesen nyilvánvalóan le van írva, hogy ha valakit vizsgálat alá vonnak, akkor meg lehet hallgatni az adott szervezet munkatársait, be lehet tekinteni az iratokba, adathordozókba, számítógépekbe, másolatot is lehet készíteni az ott tárolt adatokról. Ez jelenthet olyan mobiltelefont is, ami részben privát használatú” – magyarázta a TASZ szakembere, majd arra is kitért, hogy

az egyik legsúlyosabb beavatkozási lehetőség az, hogy a vizsgálat alá vont szerv vezetőit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé lehet idézni, ami ugyancsak stigmatizáló lehet.

Az sem látszik, hogy a mostani jogi környezetben mit tehet az, akit nem megalapozottan, „ártatlanul” helyeznek vizsgálat alá és például adatokat gyűjtenek róla, megfigyelik valamilyen módon és bekerül a neve egy jelentésbe.

„A magyarországi jogi környezetben a megfigyelések ellen elég korlátozottan lehet fellépni, hiszen a titkosszolgálati megfigyelések feletti kontroll szabályozása problémás. Van olyan strasbourgi ítélet, ami kimondta: nincsen hatékony felügyelet a magyar titkosszolgálati szervek felett” – fogalmazott Döbrentey Dániel, aki szerint ennél fontosabb, hogy ha elfogadják a jogszabályt „akkor például egy olyan jelentésben, amit a Szuverenitásvédelmi Hivatal összeállít, bárkiről és bármilyen szervezetről írhatnak megállapításokat úgy, hogy nincsen ellene jogorvoslat”. A TASZ ezért és más, tucatnyi problémás pont miatt is úgy látja, hogy a tervezet nem állja ki a törvényesség próbáját, ellentétes az Alaptörvénnyel, amit ugyan – ahogyan ez számos alkalommal megtörtént – megcsavarhatnak a kormánypártok, azonban azon egyelőre nem tudnak változtatni, hogy Magyarország az Európa Tanács része, tehát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának alávetve működik. „Elfogadjuk az ítéleteit – bár a végrehajtásukkal kapcsolatban erős hiányosságok vannak – és azokat a sztenderdeket, amiket Strasbourg megállapít. Nemzetközi szövetségi rendszerek részei vagyunk, amelyek bizonyos alapértékekkel járnak és a magyar kormány nem mehet szembe velük ilyen mértékben.”

Az sem tisztázott, hogy – ha valóban felállítják – a hivatalnál kik fogják a vizsgálatokat végezni, a személyi állományról ugyanis nincsenek pontos rendelkezések. Az viszont benne, van, hogy kik a vezetői, ez pedig a TASZ munkatársa szerint igencsak beszédes.

Formálisan egy független hivatalról van szó, azonban a vezetőjét a miniszterelnök javaslatára nevezi ki a köztársasági elnök. Önmagában ezzel persze még nem lenne probléma, de a hivatal hatásköre miatt mégis az. Az már önmagában politikai döntés, hogy ki legyen a hivatal elnöke

– mondta Döbrentey Dániel. Az biztos, hogy a hivatalnak saját állománya lesz, ami nem fonódik össze sem a rendőrséggel, sem a titkosszolgálatokkal. Az viszont nyitott kérdés, hogy milyen szakértelmet követelnek meg majd a munkatásaktól.

A jogvédő szerint a kormány részéről ellentmondásos, hogy miközben szuverenitásvédelemről beszélnek, gyakran nyíltan kifejtették, hogy más országokban milyen választási eredmény állna szerintük Magyarország érdekében. „Például a Nyugat-Balkánon, de emlékezetes az is, amikor egy magyar pénzintézet adott kölcsönt Marine LePen elnökválasztási kampányára néhány éve.”

Jellemző, hogy a hasonló jogszabályokat a kormány a választások előtti időszakban lépteti hatályba, Döbrentey Dániel felelevenítette 2017-es civiltörvényt. A tervezetnek széleskörű következményei lehetnek. „Aki mondjuk úgy találkozik ezzel a jogszabállyal, hogy nem képzett jogi kérdésekben, de valamilyen közéleti aktivitása van, öncenzúrát gyakorolhat, félelmében visszafoghatja magát. Vegyük egy kistelepülés 1-2 fős civil szervezetét, ami nyert valamilyen uniós pályázaton. Ők valószínűleg bénultan fogják nézni, hogy mi történik körülöttük és önként fognak visszafogottabban viselkedni, vagy el sem indulnak a választásokon. Hiszen az egész üzenete az, hogy ami külföldről érkezik, az gyanús, problémás, és attól félni kell. De elismétlem: ez a törvény nem fogja kiállni a jogszerűség próbáját. A TASZ pedig segíteni fog azoknak a civileknek, szervezeteknek és újságíróknak, akiket meg akarnak hurcolni.”Ezt olvassa mindenki:
Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője 
Címlapon említi Svájc Orbán győzelmét a svéd miniszterelnök felett - diplomáciai vereség, Orbán pókerjátszmája kifizetődött 
Nagyító alá vették a Rogán féle kommunikációt - pár év alatt 1360 milliárd.... 
Az éj leple alatt megjelent egy kormányrendelet - márciustól óriási változás jön a boltokban 
Sokan retteghetnek: Rendszerszintű vizsgálat indul, Orbán személyesen fogja nyomon követni 
Magyar Péter: a jelenlegi status quo nemcsak a Fidesz, de Gyurcsány érdeke is, egymást tartják fenn 
Hihetetlen: Orbán aláírta, kínai rendőrök is járőrözhetnek majd Magyarországon 
Közzétették a fidesz államfőjelöltjének a vagyonát - számos ingatlanja és több tízmilliós megtakarítása van Sulyok Tamásnak 
Hollik István nekiment az ellenzéknek: "Gyurcsány kiadta az ukázt, hogy semmiért nem kell vállalni a felelősséget" 
Magyar-Iráni Együttműködési Megállapodást jelentett be Szijjártó Péter! 
Robbant a hír: kínai naperőművek épülnek Magyarországon, kormányközeli kivitelezők is jól járhatnak a 900 milliárdos bizniszben 
Hiába próbálják leszólni - Magyar Péter keményen visszaszólt Kubatovnak 
Ítélet született: állítólag bement a közmédia székházába majd a biztonsági őrökkel dulakodni kezdett 
Egy ország kiakadt ezen a videón: Őrjöngve támadt rá egy nyugdíjasra a pécsi pékség vezetője 
Milliós bírságot kapott Müller Cecília hatósága: botrány a vakcinabeszerzés körül 
Ciki: Megjelentek majd hirtelen eltűntek a bicskei békemenetről szóló posztok 
Betelt a pohár Tóth Gabinál: „elindítottam a megfelelő jogi lépéseket" - olyan üzenetet kapott amit már nem tud elviselni 
Kemény bejelentést tett kocsis Máté: itt vannak az új törvény részletei 
Hivatalos: Közzétették Orbán fizetését, megint emeltek rajta - mutatjuk hány milliót keres egyetlen hónap alatt 
Hullanak a fejek: Durva dolog történt a bicskei exigazgatót mentegető Csókay Lászlóval 
Európa kifog akadni azon, hogy kinek a társaságában ücsörgött Szijjártó Péter 
Itt vannak az ellenzéki reakciók Sulyok Tamás államfőjelöltségére - nem kímélik - Biogolyóstoll 
Hivatalos! - Bemutatjuk Sulyok Tamást, a Fidesz–KDNP köztársaságielnök-jelöltjét 
A kegyelmi ügyről nem hallottam, csak hogy problémák vannak a bu***kkal 
Bejelentés: Deutsch Tamás kapta Varga Judit helyét! - nem akármivel bízták meg 
Robbant a hír: nem akármelyik cég tulajdonosa lett Magyar Péter, Varga Judit ex-férje! 
Kitört a botrány: a gazdáktól elvett földeket 17-szeres áron adják tovább a kínai autógyárnak 
Menczer durván beleállt Magyar Péterbe: Sajnálom, hogy Varga Juditnak ilyen férje volt 
Egykori Fidesz szavazó tett közzé 10 pontot amit ha átlag emberként betartunk akkor összedől az Orbán rendszer 
Megdöbbentő dolgot mondott Győzike Mészárosról és Várkonyiról: nagyon szeretem az egész családot 
Megszólalt az RTL : valóban elengedik Curtis kezét? - ha igen mihez kezd? 
Megfagyott a levegő Joe Biden beszéde alatt: Vlagyimir Putyin egy „őrült rohadék” - ebből baj lesz 
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes
THE TIMES
péntek Magyarország Budapest
 
Elég lehet egy Facebook-komment vagy egy nyilatkozat, hogy civilek ellen indítson eljárást a Szuverenitásvédelmi Hivatal, véli a TASZ
Munkatársak meghallgatása, iratokba való betekintés, számítógépek, telefonok átvizsgálása, bizottság elé citálás. Kire célozhat a kormány az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénnyel? Nem világos, hogy milyen végzettségű emberek, milyen határidőkkel, milyen jogorvoslati lehetőségek mellett vizsgálódhatnak a Szuverenitásvédelmi Hivatalban. Az viszont igen, hogy a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot, és akkor is jelentéseket írhatnak, hozhatnak nyilvánosságra, ha nem indul rendőrségi eljárás.

Egyhetes csúszást követően, kedden késő este nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt, amely alapján felállítanák a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nevezett intézményt.

„Tágabb szabályozásról van szó ahhoz képest, amit a kormány kilátásba helyezett, hiszen korábban arról beszéltek, hogy a pártokra és a választáson induló egyesületekre fókuszál majd a jogszabály. Ősszel még az újságírókat és a civileket emlegette, pontosabban fenyegette Kocsis Máté, de a tervezet egy jóval tágabb kört érinthet” – mondta az rtl.hu kérdésére Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi projektjének vezetője. Szerinte a tervezet legfontosabb és legváratlanabb eleme, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan polgárokat is vizsgálat alá vonhat, akik nem hivatásszerűen vagy rendszeresen foglalkoznak a közélettel, viszont a hivatal azt feltételezi róluk, hogy valamilyen külföldi befolyás alatt dolgoznak, külföldi érdekeket akarnak érvényesíteni.

Hogy mit jelent pontosan a külföldi befolyás?
Ez nem derül ki. Nem csak ez nem tisztázott, Döbrentey Dániel úgy látja: a jogszabálytervezet tele van olyan hiányosságokkal, amelyek az alkalmazhatóságot is kérdésessé teszik. Ráadásul az ilyen gumiszabályoknak jellemzően félelemkeltő hatásuk van, a szabályozatlanság miatt nem tudhatja senki, hogy mire számíthat. A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása például nem közigazgatási eljárás, a törvény pedig nem határozza meg, hogy akkor mégis micsoda: nincsenek határidők, jogorvoslati lehetőségek és alapvető fontosságú fogalmak is hiányoznak. Például az is, hogy mit jelent egy külföldi szerv vagy szervezet érdekében tevékenykedni, „tehát a hatalmi önkénynek is nagy tere van.”

A törvénytervezet említ olyan eseteket, amikor valóban a külföldi források miatt vizsgál valakit, azonban olyanok is górcső alá és rosszérzetű jelentésekbe kerülhetnek, akiknek semmilyen anyagi kapcsolatuk nincsen semmilyen külföldi szervezettel.

„Elég egy olyan vélelem, feltételezés a hivatal részéről, hogy az illető külföldi érdekeket szolgál. Nincsen szükség közvetlen kapcsolata semmilyen külföldi szervezettel. A tervezet kitér az információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységre, ez ugyancsak nem kapott definíciót, így ebbe akár egy Facebook-komment is beleférhet. Itt jöhet képbe a sajtó is, amelyről külön nem rendelkezik a tervezet. Sőt, előfordulhat, hogy olyan ember ellen indul eljárás, aki az égvilágon semmilyen külföldi pénzt nem kapott, nem is foglalkozik hivatásszerűen közügyekkel, csak megszólalt valamilyen ügyben és emiatt a hivatal azt gondolja, hogy külföldi érdeket szolgálhat” – magyarázta Döbrentey Dániel. A tervezet három olyan esetkört határoz meg, amikor a hivatal eljárást indíthat:

Azon szervezetek vizsgálata, amelyek külföldről származó támogatást használnak fel és ez befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére. A TASZ értelmezése szerint külföldnek számít az Európai Unió is annak ellenére, hogy a közösségnek Magyarország is tagja.
Ugyanilyen, külföldi támogatást felhasználó szervezetek esetében vizsgálódhatnak, ha szerintük azok a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak vagy ilyet támogatnak. Döbrentey Dániel szerint itt arról lehet szó, amikor a szervezetek politikai kampányban érintettek.
A harmadik esetkör pedig a korábban is említett, teljesen homályos terület, amikor valaki „információt manipulál”, érdekképviseleti tevékenységet folytat, állami döntéshozatali folyamatban akar befolyást gyakorolni.
Hogy konkrétan mikor indít vizsgálatot a hivatal, egyértelműen milyen tevékenységekről van szó, nincsen benne a szabályozásban. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata után az egyik lehetőség, hogy feljelentést tesznek, ha azt látják, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés történt. Van egy másik hatáskörük is: jelentéseket készítenek, amelyekben megállapítják a vélt hiányosságokat, sérelmeket, ez esetben nem biztos, hogy eljárás is indul.

De az biztos, hogy egy ilyen jelentésnek a nyilvánosságra hozása, illetve az ehhez szükséges információszerzés megbélyegző hatással bírhat

– tette hozzá a szakember.

Abban sem lehet teljesen tisztán látni, hogy milyen eszközöket kap a vizsgálatokhoz a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Ez már csak azért is fontos kérdés, mert februárban az Európai Parlament vizsgálóbizottsága is megállapította, hogy a Pegazus kémszoftver használatával súlyosan megsértették magyar állampolgárok alapjogait, erről az RTL Híradó is beszámolt:

Az asszociáció nem véletlen. Döbrentey Dániel kiemelte, hogy a tervezetben van egy újabb homályos megfogalmazás, ami azt fedheti, hogy a hivatal más állami vagy önkormányzati szervektől adatszolgáltatást kérhet. „Ez jelentheti szerintem azt is, hogy valamilyen hasonló megfigyelési eszközt bevonnak. Ami teljesen nyilvánvalóan le van írva, hogy ha valakit vizsgálat alá vonnak, akkor meg lehet hallgatni az adott szervezet munkatársait, be lehet tekinteni az iratokba, adathordozókba, számítógépekbe, másolatot is lehet készíteni az ott tárolt adatokról. Ez jelenthet olyan mobiltelefont is, ami részben privát használatú” – magyarázta a TASZ szakembere, majd arra is kitért, hogy

az egyik legsúlyosabb beavatkozási lehetőség az, hogy a vizsgálat alá vont szerv vezetőit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé lehet idézni, ami ugyancsak stigmatizáló lehet.

Az sem látszik, hogy a mostani jogi környezetben mit tehet az, akit nem megalapozottan, „ártatlanul” helyeznek vizsgálat alá és például adatokat gyűjtenek róla, megfigyelik valamilyen módon és bekerül a neve egy jelentésbe.

„A magyarországi jogi környezetben a megfigyelések ellen elég korlátozottan lehet fellépni, hiszen a titkosszolgálati megfigyelések feletti kontroll szabályozása problémás. Van olyan strasbourgi ítélet, ami kimondta: nincsen hatékony felügyelet a magyar titkosszolgálati szervek felett” – fogalmazott Döbrentey Dániel, aki szerint ennél fontosabb, hogy ha elfogadják a jogszabályt „akkor például egy olyan jelentésben, amit a Szuverenitásvédelmi Hivatal összeállít, bárkiről és bármilyen szervezetről írhatnak megállapításokat úgy, hogy nincsen ellene jogorvoslat”. A TASZ ezért és más, tucatnyi problémás pont miatt is úgy látja, hogy a tervezet nem állja ki a törvényesség próbáját, ellentétes az Alaptörvénnyel, amit ugyan – ahogyan ez számos alkalommal megtörtént – megcsavarhatnak a kormánypártok, azonban azon egyelőre nem tudnak változtatni, hogy Magyarország az Európa Tanács része, tehát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának alávetve működik. „Elfogadjuk az ítéleteit – bár a végrehajtásukkal kapcsolatban erős hiányosságok vannak – és azokat a sztenderdeket, amiket Strasbourg megállapít. Nemzetközi szövetségi rendszerek részei vagyunk, amelyek bizonyos alapértékekkel járnak és a magyar kormány nem mehet szembe velük ilyen mértékben.”

Az sem tisztázott, hogy – ha valóban felállítják – a hivatalnál kik fogják a vizsgálatokat végezni, a személyi állományról ugyanis nincsenek pontos rendelkezések. Az viszont benne, van, hogy kik a vezetői, ez pedig a TASZ munkatársa szerint igencsak beszédes.

Formálisan egy független hivatalról van szó, azonban a vezetőjét a miniszterelnök javaslatára nevezi ki a köztársasági elnök. Önmagában ezzel persze még nem lenne probléma, de a hivatal hatásköre miatt mégis az. Az már önmagában politikai döntés, hogy ki legyen a hivatal elnöke

– mondta Döbrentey Dániel. Az biztos, hogy a hivatalnak saját állománya lesz, ami nem fonódik össze sem a rendőrséggel, sem a titkosszolgálatokkal. Az viszont nyitott kérdés, hogy milyen szakértelmet követelnek meg majd a munkatásaktól.

A jogvédő szerint a kormány részéről ellentmondásos, hogy miközben szuverenitásvédelemről beszélnek, gyakran nyíltan kifejtették, hogy más országokban milyen választási eredmény állna szerintük Magyarország érdekében. „Például a Nyugat-Balkánon, de emlékezetes az is, amikor egy magyar pénzintézet adott kölcsönt Marine LePen elnökválasztási kampányára néhány éve.”

Jellemző, hogy a hasonló jogszabályokat a kormány a választások előtti időszakban lépteti hatályba, Döbrentey Dániel felelevenítette 2017-es civiltörvényt. A tervezetnek széleskörű következményei lehetnek. „Aki mondjuk úgy találkozik ezzel a jogszabállyal, hogy nem képzett jogi kérdésekben, de valamilyen közéleti aktivitása van, öncenzúrát gyakorolhat, félelmében visszafoghatja magát. Vegyük egy kistelepülés 1-2 fős civil szervezetét, ami nyert valamilyen uniós pályázaton. Ők valószínűleg bénultan fogják nézni, hogy mi történik körülöttük és önként fognak visszafogottabban viselkedni, vagy el sem indulnak a választásokon. Hiszen az egész üzenete az, hogy ami külföldről érkezik, az gyanús, problémás, és attól félni kell. De elismétlem: ez a törvény nem fogja kiállni a jogszerűség próbáját. A TASZ pedig segíteni fog azoknak a civileknek, szervezeteknek és újságíróknak, akiket meg akarnak hurcolni.”Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője
Címlapon említi Svájc Orbán győzelmét a svéd miniszterelnök felett - diplomáciai vereség, Orbán pókerjátszmája kifizetődött
Nagyító alá vették a Rogán féle kommunikációt - pár év alatt 1360 milliárd....
Az éj leple alatt megjelent egy kormányrendelet - márciustól óriási változás jön a boltokban
Sokan retteghetnek: Rendszerszintű vizsgálat indul, Orbán személyesen fogja nyomon követni
Magyar Péter: a jelenlegi status quo nemcsak a Fidesz, de Gyurcsány érdeke is, egymást tartják fenn
Hihetetlen: Orbán aláírta, kínai rendőrök is járőrözhetnek majd Magyarországon
Közzétették a fidesz államfőjelöltjének a vagyonát - számos ingatlanja és több tízmilliós megtakarítása van Sulyok Tamásnak
Hollik István nekiment az ellenzéknek: "Gyurcsány kiadta az ukázt, hogy semmiért nem kell vállalni a felelősséget"
Magyar-Iráni Együttműködési Megállapodást jelentett be Szijjártó Péter!
Robbant a hír: kínai naperőművek épülnek Magyarországon, kormányközeli kivitelezők is jól járhatnak a 900 milliárdos bizniszben
Hiába próbálják leszólni - Magyar Péter keményen visszaszólt Kubatovnak
Ítélet született: állítólag bement a közmédia székházába majd a biztonsági őrökkel dulakodni kezdett
Egy ország kiakadt ezen a videón: Őrjöngve támadt rá egy nyugdíjasra a pécsi pékség vezetője
Milliós bírságot kapott Müller Cecília hatósága: botrány a vakcinabeszerzés körül
Ciki: Megjelentek majd hirtelen eltűntek a bicskei békemenetről szóló posztok
Betelt a pohár Tóth Gabinál: „elindítottam a megfelelő jogi lépéseket" - olyan üzenetet kapott amit már nem tud elviselni
Kemény bejelentést tett kocsis Máté: itt vannak az új törvény részletei
Hivatalos: Közzétették Orbán fizetését, megint emeltek rajta - mutatjuk hány milliót keres egyetlen hónap alatt
Hullanak a fejek: Durva dolog történt a bicskei exigazgatót mentegető Csókay Lászlóval
Európa kifog akadni azon, hogy kinek a társaságában ücsörgött Szijjártó Péter
Itt vannak az ellenzéki reakciók Sulyok Tamás államfőjelöltségére - nem kímélik - Biogolyóstoll
Hivatalos! - Bemutatjuk Sulyok Tamást, a Fidesz–KDNP köztársaságielnök-jelöltjét
A kegyelmi ügyről nem hallottam, csak hogy problémák vannak a bu***kkal
Bejelentés: Deutsch Tamás kapta Varga Judit helyét! - nem akármivel bízták meg
Robbant a hír: nem akármelyik cég tulajdonosa lett Magyar Péter, Varga Judit ex-férje!
Kitört a botrány: a gazdáktól elvett földeket 17-szeres áron adják tovább a kínai autógyárnak
Menczer durván beleállt Magyar Péterbe: Sajnálom, hogy Varga Juditnak ilyen férje volt
Egykori Fidesz szavazó tett közzé 10 pontot amit ha átlag emberként betartunk akkor összedől az Orbán rendszer
Megdöbbentő dolgot mondott Győzike Mészárosról és Várkonyiról: nagyon szeretem az egész családot
Megszólalt az RTL : valóban elengedik Curtis kezét? - ha igen mihez kezd?
Megfagyott a levegő Joe Biden beszéde alatt: Vlagyimir Putyin egy „őrült rohadék” - ebből baj lesz
Kiderült miről beszélt Orbán a zárt frakcióülésen - magabiztosabb mint valaha, óriási győzelmet vizionál
Az eddigi legnagyobb támadást kapta Balog püspök: 10-20 milliós tanulmányok, óránként 40-50 ezerért tartott tréningek
Az ész megáll: feltételes szabadlábra helyezhetik a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját, következő héten lesz a megbeszélés ezzel kapcsolatban
Deutsch teljesen kiakadt: egy rendezvényén váratlanul megjelentek az Európai Bizottság képviselői
Fidesz államtitkár: -a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetést visz haza..
Óriási hiba a TV2-nél: felkerült a csatorna oldalára a bakizós videó
Tiborcz vallomás: érdekes dolgokat mondott üzleti kapcsolatokról és Orbánról
Óriási botrány: Magyar Péter hamisított rendőri jelentéseket emleget....
Az eddigi legkeményebb üzenetet küldte Orbán Viktor Brüsszelnek! - nincs kegyelem
Vádemelés: hátborzongató amit csinált a rábízott gyerekekkel az egyik legismertebb magyar sportegyesület edzője
Óriási a kavarodás: Nem azt az eredményt kapta Orbán , amire számított
Teljhatalom: újra meghosszabbítaná Orbán a háborús vészhelyzetet nem is kevéssel!
Orbán megállíthatatlan - újabb akkufeldolgozó lett kiemelt beruházás
Milliárdos állami megrendelés után eltűnő haveri cég: látnod kell, hogy elhidd mi történt
Reagáltak Polt Péterék a korrupciós listákra: nem az ő dolguk, hogy...
A kormány tervei szerint meghosszabbítaná a válsághelyzetet Magyarországon - mutatjuk az indokot
A kormányzati hátszéllel megerősödött magyar cég célba veszi a világűrt - óriási tulajdonrészt szerzett...

Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes